Οι κατακόμβες, το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της νήσου Μήλου, βρίσκονται στην περιοχή του σημερινού οικισμού της Τρυπητής. Ιδρύθηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ.. και οι ταφές, όπως αποδεικνύεται από επιγραφές που βρέθηκαν σε αυτές, συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 5ου μ.Χ. αιώνα. Στο χρονικό διάστημα αυτό χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους ως οικογενειακοί νεκρικοί θάλαμοι.

Ας γυρίσουμε στο σήμερα, στην Βιβλιοθήκη της Περαίας, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 14 Μαϊου 2012.
Σε επίσκεψη που έκανα την Δευτέρα 17.09.2012 διαπίστωσα τα παρακάτω:
• Πρέπει να κατέβαλαν ιδιαίτερες προσπάθειες οι αρμόδιοι, και αφού έψαξαν όλην την Περαία, πέτυχαν «διάνα» εγκαθιστώντας την στο πίσω υπόγειο της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών. Βρίσκεται δηλαδή στην «καρδιά» της Περαίας, όπως αρμόζει εξάλλου σε ένα κέντρο Πολιτισμού. Μην χρησιμοποιήσετε Navigator με λίγη προσπάθεια θα τα καταφέρετε!!!
• Από τον δρόμο δεν μπορεί να μπορεί κανείς να αντιληφθεί την ύπαρξη της Βιβλιοθήκης, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία σχετική πινακίδα. Για να «ανακαλύψεις» μιά μικρή ταμπελίτσα που υπάρχει, θα πρέπει οσμιζόμενος να φθάσεις στην αρχή των σκαλοπατιών.
• Τα σκαλοπάτια που κατεβαίνεις για να φτάσεις σ΄αυτήν είναι καμιά 20άρια. Η προσπέλαση της δηλαδή είναι αδύνατη, ειδικά για τις μάνες με καρότσια και για τους έχοντες κινητικά προβλήματα συμπολίτες μας.
• Πιθανολογείς ότι θα είναι εκεί που είναι αναμμένο ένα φως, και αφού στρίψεις δεξιά και προχωρήσεις 20 μέτρα φτάνεις στην… Ιθάκη.
• Για να μην συνωθούνται οι βιβλιόφιλοι αποφασίσθηκε το ωράριο της βιβλιοθήκης να είναι Δευτέρα μόνον απόγευμα 13.00 -20.00 και Παρασκευή μόνον πρωί 08.00-14.30.
• Η ιστοσελίδα του Δήμου μας πληροφορεί επί λέξει: «Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών (δίπλα στο Emporio, είσοδος της Περαίας, κατεβαίνετε τα σκαλιά και βρίσκεστε στο παρκάκι με τον πλάτανο, ατα δεξιά σας βρίσκεται η βιβλιοθήκη,). Στο ισόγειο φυσικά, βρίσκονται τα καταστήματα και η βιβλιοθήκη, απλά είναι ένα «καραμπινάτο» υπόγειο.
http://www.thermaikos.gr/default.aspx?lang=elGR&loc=1&&page=183&newsid=540
• Ένα υπόγειος χώρος μικρός και «μίζερος», που το καλοκαίρι απ΄ότι με πληροφόρησε μέλος της, οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο. Για τον χειμώνα, θα δούμε.

Επιμύθιο. Οι πρώτοι Χριστιανοί έθαβαν τους νεκρούς τους στις κατακόμβες, για να τους προστατέψουν από τους «βέβηλους» ειδωλολάτρες. Η Διοίκηση του Δήμου «θάβει» την βιβλιοθήκη , για να την προστατέψει από τους ενδιαφερόμενους για γνώση «νεοειδωλολάτρες» - βιβλιόφιλους.

Ο πολιτισμός συνεχώς υποβαθμίζεται και εξορίζεται.
Την άλλη φορά επιλέξτε να κάνετε βιβλιοθήκη, σε τσαντίρι… στα Τσαϊρια.




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Τσακμάκας Γιάννης19 Οκτωβρίου 2012 στις 4:55 μ.μ.

    Φαντάζομαι ότι αν παρέμενε η βιβλιοθήκη κλειστή δεν θα λέγατε τίποτα ,και αν νοικιάζαμε χώρο θα λέγατε ότι , ενώ δεν υπάρχουν λεφτά αυτοί ξοδεύουν αλόγιστα. Ο χώρος σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος ,είναι προσωρινός και το νέο πολιτιστικό κέντρο στην Περαία σε λίγο παραδίδεται. Σχετικά με τις «κατακόμβες» μας διασκέδασε η γραφή και το χιούμορ σου αλλά είναι τουλάχιστον υπερβολικά .Ταμπέλα υπάρχει πάνω στον δρόμο , αλλά κάποιοι την μαύρισαν με σπρέι . Πρόσβαση υπάρχει από την πίσω πλευρά ,ακόμα και για ΑΜΕΑ . Θα θέλαμε να λειτουργεί η βιβλιοθήκη πιο πολλές μέρες αλλά μήπως έχετε ακούσει για κάποια τρόικα που δεν αφήνει τους δήμους να κάνουν προσλήψεις προσωπικού ? Όσο για το ότι «Ο πολιτισμός συνεχώς υποβαθμίζεται και εξορίζεται» είναι μια εκτίμηση σου που πραγματικά με θλίβει. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το πώς είναι δυνατό να παρακολουθείς όλες τις δράσεις του τμήματος πολιτισμού του δήμου, να συμμετέχεις σε πολλές από αυτές ,να δηλώνεις για πολλές από αυτές κατενθουσιασμένος , και άλλα να γράφεις όταν πιθανά το παραταξιακό καθήκον σε καλεί.
    Υ.Γ. Εμείς θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε βιβλιοθήκες , ακόμη και σε κατακόμβες , αν δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τσακμάκας Γιάννης Αρχιτέκτων Κατακομβών της Μήλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς κ. Τσακμάκα το ενδιαφέρον σας για τη βιβλιοθήκη εξαντλείται στο να δίνετε ψεύτικες απαντήσεις. Η πίσω είσοδος μόνο για ΑμεΑ δεν είναι. Έχει ράμπα μέσα στο οικόπεδο που βρίσκει χωμάτινο πεζοδρόμιο που με τη σειρά του βγαίνει στο δρόμο χωρίς όμως τη σχετική ομαλή πρόσβαση. Ούτε με το αυτοκίνητο μπορείς να ανεβείς από εκεί χωρίς να "καβαλήσεις" το πεζοδρόμιο. Προφανώς βέβαια ούτε στον κόπο μπήκες να περάσεις από το σημείο αυτό. Και για να κλείσω. Το ξέρεις ότι ο τεράστιος πλάτανος μέσα στο οικόπεδο απότελεί ένα μνημείο ιστορίας αλλά και της φύσης; Τι θα κάνεις για να αξιοποιήσεις το μέρος; Κάποτε γινόταν και καμιά εκδήλωση εκεί, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνεις ενοίκιο. Για το πολιτιστικό σου έργο θα κριθείς αυστηρά γιατί μέχρι τώρα είναι φτωχότερο και υποδεέστερο. Δικαιολογίες με το δεν υπάρχουν λεφτά ακούμε κάθε μέρα. Έχεις πολλούς υπαλλήλους όταν άλλοι δεν είχαν τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Γιάννη Τσακμάκα, Αρχιτέκτονα Κατακομβών της Μήλου,

    Κατ΄αρχήν, να σημειώσω την ιδιαίτερη ευχαρίστησή μου, που ενστερνίζεσθε στο τέλος, το «ιδιότυπο» χιούμορ μου.
    Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι συμφωνείτε μαζί μου με «κομψό τρόπο» ότι «Ο χώρος σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος» πράγμα που ήθελα κι εγώ να αναδείξω με το κείμενό μου.
    ‘Όταν θα παραδοθεί (2 υποθέσεις) το Πολιτιστικό Κέντρο Στην Περαία, τα ξαναλέμε.
    Χαίρομαι ακόμα που σας «διασκέδασε η γραφή και το χιούμορ μου» Αφού το κατάφερα, σημαίνει ότι είμαι σε καλό δρόμο.
    Επί τροχάδην που διαφωνείτε;
    - Στην ανυπαρξία πινακίδας ή πινακίδων;
    - Στα πολλά σκαλοπάτια;
    - Στο ότι βρίσκεται η βιβλιοθήκη τέρμα στο βάθος του κήπου;
    - Στην τουλάχιστον «παραπλανητική» ανακοίνωση του Δήμου«Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών (δίπλα στο Emporio, είσοδος της Περαίας, κατεβαίνετε τα σκαλιά και βρίσκεστε στο παρκάκι με τον πλάτανο, ατα δεξιά σας βρίσκεται η βιβλιοθήκη» ενώ είναι ένα μίζερο και «καραμπινάτο» υπόγειο.

    Η επίκληση της δικαιολογίας της τρόϊκας ( που φταίει για παρά πολλά), γίνεται κατά το πώς μας «βολεύει».

    Πολύ όψιμα δεν θυμηθήκατε το «παραταξιακό μου καθήκον»;
    Δεν το γνωρίζατε από την πρώτη στιγμή που σας είδα, μια κρύα βραδυά του προηγούμενου χειμώνα στην Νέα Μηχανιώνα, ότι ήμουν υποψήφιος της παράταξης «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» και στηρίζω ολόψυχα τον Γιάννη Μαυρομάτη;

    Αλήθεια, επειδή με μπερδέψατε, όταν σας σας επικροτούσα και σας συνέχαιρα εσάς και τους αξιολογότατους συνεργάτες σας (Ανδρονίκη Ράπτη, Πολυξένη Ζαπτιέ, Θεοδόση Τσιρώνη και Ευαγγελία Παράσχου, η σειρά εντελώς τυχαία) για τις αρκετές επιτυχημένες εκδηλώσεις που κάνατε (σε ορισμένες από τις οποίες και συμμετέχω ένθερμα) δεν μου είχατε υπενθυμίσει το «παραταξιακό μου καθήκον».
    Αν ήμουν εκτός «γραμής» οφείλατε να με προστατεύσετε.
    Στη ζωή υπάρχει και ο έπαινος, και ο ψόγος. Θα σας επαινώ λοιπόν όταν κάνετε αξιόλογες δράσεις, και θα σας ψέγω όταν κρίνω το αντίθετο.
    Δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα μου;

    Το κείμενο συνεπώς, περί κατακομβών και βιβλιοθήκης γράφτηκε για την συγκεκριμένο θέμα, και δεν αφορά ΕΠ΄ΟΥΔΕΝΙ, το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπου σκόπιμα προσπαθείτε να με οδηγήσετε.

    Ελπίζω, να μην σας κούρασα και να μην χρειαστεί να επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.