Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κάνει λόγο για οικονομικό αδιέξοδο στον Δήμο μας. Αποδίδει μάλιστα τις ευθύνες στον Καλλικράτη, στον Ραγκούση, και σε άλλους και όχι στην πολιτική του. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται πλήρως οι φόβοι μου. Πριν από 2 μήνες ανεξαρτητοποιήθηκα γιατί έβλεπα ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διοίκησης και η συγκεκριμένη φιλοσοφία διοίκησης, οδηγούν τον δήμο μας με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία. Μάλιστα είχα επισημάνει ότι η διοίκηση αυτή πάσχει από έλλειψη συντονισμού, στρατηγικής και μαχητικότητας, γι’ αυτό και έχει χαμηλή απόδοση. 

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Μια χώρα που είναι προικισμένη με τεράστιο φυσικό, περιβαλλοντικό και ορυκτό πλούτο. Μια χώρα που έχει την τύχη να είναι πλούσια σε ανθρώπινο δυναμικό, σε πολιτισμό και ιστορία. Μια χώρα που διαθέτει τεράστια ακίνητη και κινητή περιουσία. Αυτή η χώρα – η πατρίδα μας - κατάντησε αναξιοπρεπής επαίτης μέσα από τις καταστροφικές πολιτικές των πολιτικών μας.

Οι Δήμοι της χώρας μας όντως ζορίζονται να ανταπεξέλθουν μέσα σ’ αυτό δυσμενές περιβάλλον. Ο Δήμος μας είναι όντως υπερχρεωμένος. Αλλά η διοίκηση είναι απλά θεατής των εξελίξεων, δεν δείχνει ικανότητα να διαχειριστεί αυτήν την κρίση και δυστυχώς αυτό είναι που μας οδηγεί στην καταστροφή. Η διοίκηση του Δήμου μας στην κυριολεξία δεν έχει κάνει τίποτα, για την διοίκηση των πόρων του, για την αξιοποίηση των ανθρώπων του, για την δημιουργία δομών ανάπτυξης. Δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για την αξιοποίηση της πολύ μεγάλης περιουσίας του Δήμου, η οποία ανήκει στους δημότες και έχει χρέος να την διαχειριστεί για το συμφέρον των δημοτών. Μιας περιουσίας, που σήμερα, σ’ αυτήν την κρίση, θα μπορούσε να γίνει το όπλο των συνδημοτών μας, για να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο τόπος μας θα μπορούσε να είναι μια νησίδα προόδου και ανάπτυξης στην χώρα μας. Ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους δήμους.

Δυστυχώς η διοίκηση του Δήμου δεν έχει την ικανότητα και την διάθεση να αξιοποιήσει αυτόν τον πλούτο. Ο κύριος υπεύθυνος της διοίκησης του Δήμου, ο δήμαρχος, επέλεξε ένα τρόπο διοίκησης που είναι αναποτελεσματικός και δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνεται. Δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη, που είναι μονόδρομος για την έξοδο μας από την κρίση.

Εγώ προσωπικά πάλεψα με ποικίλους τρόπους, με πολύ δουλειά, με εισηγήσεις και προτάσεις γραπτές και προφορικές να δώσω στην δήμαρχο να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ευθύνες που έχει απέναντι στους πολίτες. Αλλά . . .

Σήμερα οι περισσότεροι δημότες δείχνουν μια ιδιότυπη ανοχή στην υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους. Μια υποβάθμιση η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πολιτικές των δημάρχων των τελευταίων χρόνων, αλλά και στην αδράνεια της σημερινής δημοτικής αρχής. Ο κυριότερος λόγος που οι δημότες δείχνουν τέτοια συμπεριφορά είναι ότι έχει διαβρωθεί η κοινή λογική. Έχουν γίνει αμυντικοί, εσωστρεφείς, χωρίς ενέργεια και φαντασία. Αναλώνονται με τις βλακείες και τις ηλιθιότητες που μας σερβίρουν καθημερινά και δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν πως μπορούμε να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε, να καινοτομήσουμε, να διακριθούμε.

Πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή πρέπει αλλάξει. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πρέπει να απαιτήσουμε απ’ όλους αυτούς που μας διοικούν στον δήμο, να σταματήσουν να είναι προσκυνητές του κρατισμού, να σταματήσουν να είναι απλοί διαχειριστές των φτωχών κρατικών επιχορηγήσεων. Πρέπει να τους ζητήσουν να κινητοποιηθούν και να μετατρέψουν την πόλη μας σε πόλο ανάπτυξης. Πρέπει να ζητήσουμε το αυτονόητο και να φωνάξουμε «κύριοι, αν δεν μπορείτε να έχετε έσοδα από το κράτος, αλλά ούτε από εμάς, τους δημότες - γιατί πλέον δεν αντέχουμε, τότε αξιοποιήσετε επιτέλους τον φυσικό μας πλούτο, πριν μας τον πάρουν οι δανειστές του κράτους μας. Αν δεν έχετε την ικανότητα και τα κότσια να το κάνετε, τότε . . . σπίτια σας».

Δεν προτρέπω κανέναν να βγει στους δρόμους, να σηκώσει πανό, να φωνάζει και να βρίζει. Ζητώ να γίνουμε μια κοινωνία που να βλέπει μπροστά. Ζητώ απλά την «επανάσταση της κοινής λογικής».

Στεφανίδης Κυριάκος
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

6 comments:

  1. Παπαδόπουλος Γεώργιος26 Νοεμβρίου 2012 στις 5:05 π.μ.

    Εσύ και η επανάσταση του Γιωργάκη. Αφού διόρισες τον κουμπάρο σου να είναι ο μοναδικός αμειβόμενος πολίτης σε Δημοτική επιχείρηση στον Δήμο Θερμαϊκού τώρα μας το παίζεις και επαναστάτης, πλάκα έχεις.
    Δύο μήνες έχεις τρελαθεί να βγάζεις ανακοινώσεις δεν έχεις να ασχοληθείς με τίποτα ποιο ουσιαστικό. Δεν έχεις βαρεθεί να κατηγορείς μόνο!!
    Από έκθεση ιδεών καλά πάμε βλέπω, αφού φταίνε οι πολιτικοί της χώρας όπου εσύ τώρα δεν συγκαταλέγεσαι σε αυτούς;
    Στις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές δεν έκανες αγώνα για την ΝΔ και αυτοί σε κορόιδεψαν;
    Έχεις γράψει ένα κατεβατό ατελείωτο ανούσιο χωρίς καμία πρόταση. Αυτό έκαναν τόσα χρόνια οι πολιτικοί και από τι φαίνετε τα βήματα τους ακολουθείς. Έτσι θα φέρεις την επανάσταση της λογικής;
    Ολόκληρη Μηχανιώνα έχουμε καταφέρει να μην αναδείξουμε έναν Μηχανιώτη. Είχαμε τον Μαυρομάτη τώρα Βγάλαμε και τον Κούλη τόσο ανύπαρκτοι είμαστε!!! Πάρε τον ένα και βάρα τον άλλο για διαφορετικούς λόγους ο Μαυρομάτης τουλάχιστον έχει να πεί και κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι μας φλόμωσε ο κουμπάρος στο «πρέπει να…».
    Δεν αλλάζει ο τρόπος γραφής του με ΤΙΠΟΤΑ. Εχω απελπιστεί…
    Πάλι συμβουλές και διαπιστώσεις. Πάλι ξανά-μανά υποδείξεις…
    Πάλι μια απ΄τα….ίδια!

    gnborn2shoot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος ειναι ο μοναδικος Ελληνας που μπορει να φερει αναπτυξη στην χωρα? Ο Τσακ Νορις της Μηχανιωνας...Ο κ. "στα δυσκολα την ...κανω" ,ο Τσε Γκεβαρα του Θερμαικου ,ο κουμπαρος του κουμπαρου ,ο επαναστατης εκδοτης...........Αυτος που σου τα γραφει,ειναι σιγουρα φιλος σου? Συνεχιστε ετσι,σπαμε πολυ πλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ηλιθιότητα η άγνοια και η σκοπιμότητα πάντα εκδηλώνονται με σκληρότητα.
    κε Παπαδόπουλε (αν και πιστεύω ότι δεν είναι το πραγματικό σου όνομα):
    α) ποτέ δεν έχω βγάλει ανακοινώσεις παρά μόνο επιστολές ή άρθρα. Εγώ μπορώ και εκφράζω μια άποψη. Εσύ έκανες ποτέ μια προσπάθεια (έστω έγγραφες προτάσεις) για το καλό του τόπου μας; Ο εαυτούλης σου και το μικροσυμφέρον σου το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν χολή. Αν σκεφτόσουν έστω και λίγο την κοινωνία μας και το πως θα μπορούσες να συμβάλλεις και εσύ, τότε η οποιαδήποτε αντιπαράθεσή μας θα ήταν για το ποιος μπορεί καλύτερα.
    β) ποτέ δεν το έπαιξα επαναστάτης, αλλά είμαι επαναστάτης και το έχω αποδείξει. Δεν είμαι επαναστάτης του καναπέ, αλλά ούτε και τυποποιημένος και καθοδηγούμενος από κανέναν και κανένα κόμμα.
    γ) σε πληροφορώ (αν δεν το ξέρεις) ότι ποτέ δεν διόρισα κανένα κουμπάρο μου. Και αν έχεις τα κότσια σε προκαλώ να το καταγγείλεις επώνυμα.
    δ) προφανώς δεν κατάλαβες ότι δεν έγραψα για την επανάσταση της λογικής, αλλά για την επανάσταση της κοινής λογικής. Αν είχες την αίσθηση της κοινής λογικής θα είχες τουλάχιστον ένα αίσθημα ευθύνης πριν πεις ή γράψεις οτιδήποτε και πριν ψηφίσεις τον οποιονδήποτε.
    Η μικροπρέπεια σ’ όλο της το μεγαλείο κε Παπαδόπουλε Γεώργιε!
    Όσο για τους ανώνυμους, επειδή γνωρίζω πολύ καλά ποιοι είναι και πόσο ασήμαντοι είναι, απλά τους . . . αγνοώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παπαδόπουλος Γεώργιος29 Νοεμβρίου 2012 στις 9:48 μ.μ.

    Συμφωνώ στα λεγόμενα σου « ηλιθιότητα η άγνοια και η σκοπιμότητα πάντα εκδηλώνονται με σκληρότητα» και πραγματικά σε χαρακτηρίζουν αν διαβάσεις την χολή που βγάζεις και την σκληρότητα στις επιστολές σου. Απλός ήθελα να αποφύγω να σε χαρακτηρίσω από τικ-τακ αλλά από μόνος σου αυτοπροσδιορίζεσε.

    Α)Το νόμιμο πλέον δεν είναι και ηθικό. Παίζεις με τις λέξεις για να αποφύγεις την σκληρή πραγματικότητα. Η οποία είναι ότι έβαλες θεούς και δαίμονες για να καταλάβει αυτήν την θέση ο κουμπάρος σου και να έχει κάποιο οικονομικό όφελος. Εγώ δεν είπα ότι ήταν παράνομο αλλά ήταν μια πρακτική που κατακρίνεις αλλά την εφαρμόζεις από ότι φαίνετε «να βολεύεις τους δικούς σου».
    Επί του πρακτέου γιατί δεν έκανες καμία αναφορά στην απευθείας ανάθεση στην Ναυαγοσωστική από την ΤΕΘ; Μάλλον δεν θα έπεσε στην αντίληψη σου;
    Δηλαδή αν είχες και διοικητική θέση και μπορούσες άμεσα να διορίσεις, να προσλάβεις ή όπως θέλεις πέστα πόσους θα είχες βάλει;
    Ευτυχώς που όπως παραδέχεσαι ήσουν διακοσμητικό στοιχείο στην διοίκηση γιατί αλλιώς θα μας τα είχες κάνει κουλουβάχατα.

    Β) Όσο για το επαναστάτης ότι ήσουν μπορεί να ισχύει αλλά οι πράξεις σου άλλα δείχνουν.

    Γ) Εγώ μικροσυμφέροντα δεν έχω, τώρα για το αν νοιάζομαι ή όχι για την κοινωνία μου δεν περιμένω από εσένα να το κρίνεις γιατί δεν έχεις να επιδείξεις και πολλά στην κοινωνία της Μηχανιώνας εκτός από το ότι διαμένεις σε αυτήν και πληρώνεις τους φόρους σου.

    Δ)Εσένα ποιες είναι οι προτάσεις σου; Στην προηγούμενη επιστολή-ανακοίνωση μόνο κατηγόριες και χολή βγάζεις. Μην μου πεις ότι η έκθεση ιδεών που παρουσίασες στην ανεξαρτητοποίηση σου θεωρείς σοβαρές προτάσεις, σε παρακαλώ πολύ μειώνεις το επίπεδο της συζήτησης.

    Ε)Περί τυποποιημένου ή όχι πολιτικού δυστυχώς και πάλι θα διαφωνήσω μαζί σου. Ακολουθείς την πεπατημένη της αποφυγής των ευθυνών και προσπαθείς να δημιουργήσεις εντάσεις και ντόρο γύρω από την παρουσία σου! Ποια είναι η διαφορά σου από τους πολιτικούς που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.
    Χαίρομαι που δεν διακατέχομαι από την δικιά σου κοινή λογική η οποία είναι η σημερινή λογική που επικρατεί. “Ανάθεμα σε όλους, και εγώ θα σας σώσω μην ρωτάτε το πώς απλός πάρτε πολλά «θα» με μπόλικο αέρα.”

    Όσο περί μικρότητας ποιο μεγάλη μικρότητα από το να βγαίνεις για ουζάκια επιδεικτικά με τον πρώην «πολιτικό σου αντίπαλο» τον οποίον στόλιζες, κατηγορούσες και στήριξες την πολιτική σου αναγνωρισίμοτητα, δεν βρίσκω.

    Ο λόγος που πολίτες με κοινή λογική δεν ασχολούνται με τα κοινά είναι γιατί:
    οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι και γιατί τα «σκατά» πάντα επιπλέουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γνωρίζω πολύ καλά ποιος έχει την συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που αναφέρεις, με την οποία όχι μόνο δεν συμφωνώ καθόλου, αλλά θεωρώ ότι αυτός που την έχει, είναι παντελώς άσχετος από διοίκηση. Αυτήν την επιχειρηματολογία την ασπάζεσαι εσύ κε "Παπαδόπουλε" και φυσικά δεν έχεις το τακτ (και όχι το τικ-τακ) να βγεις και να αποκαλύψεις την ταυτότητά σου; Με την ανωνυμία σου (ή μέσα από ψευδώνυμα) αυτοπροσδιορίζεσαι (και όχι αυτοπροσδιορίζεσε) ως υπερασπιστής της μηδενικής αποτελεσματικότητας κάποιων . . .
    Φυσικά και το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Αλλά πριν κατηγορήσεις ανώνυμα έπρεπε να γνωρίζεις το παρασκήνιο. Έπρεπε να γνωρίζεις ότι ο νυν κουμπάρος μου, δεν ήταν κουμπάρος μου όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος. Άλλος τον πρότεινε και ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και το ΔΣ της ΤΕΘ ΑΕ. Έπρεπε να γνωρίζεις ότι ποτέ δεν βόλεψα κανέναν «δικό» μου, γιατί ποτέ δεν ήμουν και δεν είμαι αυτής της λογικής. Αλλά σε προκαλώ ακόμα μια φορά να αποκαλύψεις την πραγματική σου ταυτότητα, αν έχεις τα κότσια και την στοιχειώδη σοβαρότητα να λες και γράφεις όλα αυτά.
    Και φυσικά δεν αντέδρασα στην απευθείας ανάθεση στην ΤΕΘ για τις ναυαγοσωστικές υπηρεσίες. Αν και το έμαθα πολύ αργά, θα αντιδρούσα αν αυτό ήταν αρνητικό για το κοινωνικό σύνολο που εκπροσωπώ, δηλαδή όλων των δημοτών. Το να αναθέτει ο ίδιος ο Δήμος μια δραστηριότητα σε μια δημοτική επιχείρηση όχι μόνο είναι θεμιτό αλλά και οικονομικά ωφέλιμο για τους δημότες. Και αυτό αποδείχθηκε από την ανάληψη αυτής της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Εσύ προφανώς υπερασπίζεσαι την άποψη ότι θα πρέπει ο δήμος να πληρώσει ιδιώτες. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
    Με απορρίπτεις "a priori" χωρίς να έχεις γευτεί την διοίκηση που θα μπορούσα να είχα ασκήσει. Σε πληροφορώ ότι αν είχα την δυνατότητα μέσα από μια ανάλογη θέση θα είχα υλοποιήσει τις προτάσεις μου (οι οποίες είναι πολλές, καταγεγραμμένες, χιλιοειπωμένες και κυρίως υλοποιήσιμες) για ανάπτυξη και ας μην γινόμουν αρεστός σε κάτι τύπους άξεστους, αγενέστατους, αγνώμονες, κακοπροαίρετους. Εγώ πιστεύω στον τόπο και στις δυνατότητές των ανθρώπων που ζουν εδώ. Δυστυχώς για τον τόπο δεν είχα τέτοια θέση εξουσίας και περιορίστηκα μόνο σε προτάσεις προφορικές και έγγραφες προς τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Πάντως την τιμητική θέση που είχα στην διοίκηση, την τίμησα με το παραπάνω. Προτιμώ κε «Παπαδόπουλε» να είμαι φαντασιόπληκτος ή ονειροπόλος (όπως με αποκαλούν κάποιοι από την διοίκηση) παρά ένας μίζερος διαχειριστής της φτώχειας.
    Όσον αφορά τον τυποποιημένο πολιτικό που αναφέρεις σου θυμίζω ότι οι τυποποιημένοι πολιτικοί σήμερα θεωρούν την συμμετοχή τους στην διοίκηση (είτε του δήμου, είτε του κράτους) ως μέγιστη ευθύνη για να κάνουν αυτά που κάνουν και να φέρουν τον τόπο σ’ αυτήν την κατάσταση. Κανένας δεν έχει την ευθιξία και την» τσίπα» να παραιτηθεί γιατί δεν έκανε αυτά που υποσχέθηκε. Κανένας δεν παράτησε μια θέση εξουσίας ή μια τιμητική θέση και να πει όλα αυτά που είπα εγώ. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν πραγματικά κότσια και δεν κρύβονται μέσα στις "κλίκες" ή μέσα στην ανωνυμία τους σαν εσένα. Αν υπήρχαν τέτοιοι πολιτικοί με φιλότιμο, ευθιξία, τσαμπουκά και κυρίως ειλικρίνεια ο τόπος μας δεν θα ήταν εδώ που είναι τώρα. Αλήθεια μπορείς να μου πεις ποια είναι η ομοιότητα μου με όλους αυτούς τους πολιτικούς που αναφέρεις;
    Τέλος αν εσύ χαίρεσαι μια φορά που δεν έχεις την δική μου λογική, εγώ χαίρομαι ΔΕΚΑ που δεν έχω την δική σου. Άνθρωποι σαν εσένα χωρίς ιδανικά και χωρίς μεγαλείο είναι αυτοί που δυστυχώς διαμορφώνουν την μοίρα της ανθρωπότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι οτιδήποτε σημαντικό έγινε στην Ελλάδα μας, έγινε από λίγους ικανούς οραματιστές, τους οποίους στο τέλος τους κυνήγησαν τους φυλάκισαν και τους εξόρισαν κάποιοι τύποι σαν εσένα. Ειλικρινά είσαι εσύ ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ και φυσικά δεν έχω καμιά σχέση μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.