Συνεχίζεται η προσπάθεια από την ένωση δεξιοπασόκων και μνημονιακών δημάρχων να ενισχύσουν τα σχέδια για την δημιουργία του γιγαντιαίου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία.
Μετά τις επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις των δημάρχων Θεσσαλονίκης και Συκεών - Νεάπολης (Μπουτάρη και Δανιηλίδη) εναντίον των κατοίκων που βλέπουν με τρόμο να επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσής τους με την συνέχιση του έργου, ήρθαν οι "σύμμαχοι" δήμαρχοι  που με  υστερόβουλη σκέψη  (μακριά από μας και όπου θέλει ας πάει ...) της αποφυγής πολλών μικρών και ελεγχόμενων μονάδων μεταφόρτωσης, να δώσουν την "διά ψηφισμάτων" στήριξη στους μεγαλοϊδιώτες επιχειρηματίες και τη δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.

Ο συγκεκριμένος ΣΜΑ όπως έχει δρομολογηθεί να κατασκευαστεί στην Ευκαρπία είναι μη ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών. Σύμφωνα με το Δίκτυο Πολιτών και οργανώσεων που αντιτίθενται έχει  προταθεί αντίθετα “η ορθολογική κατανομή του υπολοίπου φορτίου και σε άλλες περιοχές μετά από ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, ώστε να μην προστίθεται επιπλέον όχληση σε κάποιες ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές όπως η Ευκαρπία”. Άλλες προτάσεις  που έχουν κατατεθεί και δεν φαίνεται να απασχολούν τους ένθερμους και πρόθυμους δημάρχους είναι “η πρόληψη-μείωση δημιουργίας αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση υλικών, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, η κομποστοποίηση, με απλές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χαμηλής όχλησης, εντάσεως εργασίας με ουσιαστική άμεση συμμετοχή και όφελος (πληρώνω όσο πετάω) του πολίτη και των Δήμων”.

Στα πλαίσια αυτής της πίεσης προς την τοπική  κοινωνία και της "ιερής συμμαχίας" δημαρχών της ευρύτερης Θεσσαλονίκης έρχεται και το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού, μετά από εισήγηση του κ. Αλεξανδρή και περνάει το παρακάτω ψήφισμα:


«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θερμαϊκού εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του με το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται στην Ευκαρπία στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.
      Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι ένα έργο αναγκαίο και περιβαλλοντικά ωφέλιμο που συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση  των στερών αποβλήτων. Αξιοποιεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ και μειώνει το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.
      Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θερμαϊκού δηλώνει ότι είναι αδιανόητο και παράλογο να μην επιταχύνονται και αντίθετα να διακόπτονται σήμερα έργα που μειώνουν το δημοτικό κόστος, σε μια περίοδο που οι δήμοι ασφυκτιούν από την περικοπή των χρηματοδοτήσεών τους.
      Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα για αποζημίωση θετικών ζημιών της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου, που έχουν κατατεθεί στο Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, τα οποία υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ημερησίως και θα αφορούν  στην υπερδεκάμηνη διακοπή του έργου καθώς και την υποχρέωση επιπλέον αποζημίωσης του αναδόχου σε περίπτωση διακοπής του έργου και διάλυσης της σύμβασης, το δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θερμαϊκού δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε περίπτωση επιβάρυνσης των δήμων  και των δημοτών με νέα χαράτσια και χρέη χωρίς λόγο.
      Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου για το έργο του ΣΜΑ Ευκαρπίας εδώ και 4 μήνες και πρέπει για το συμφέρον των πολιτών όλου του νομού να προβεί άμεσα στην επανεκκίνηση του έργου και στην πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας.
      Κανείς μας δεν δικαιούται αυτές τις στιγμές που δοκιμάζονται οι πολίτες των δήμων μας, να μεταφέρει νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες τους και για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε καμία επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού και των δημοτών από καθυστερήσεις αναγκαίων και νόμιμων έργων».

Οι ΔΣ κ.κ.Κ.Στεφανίδης και Κ.Μώραλη μειοψηφούν.
Ο ΔΣ κ.Ευαγ.Κουκουρίγκος δήλωσε λευκό.

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 517 /2012.

** Δυστυχώς λόγω της κακής επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Δήμου και την επιμονή να αποστέλλουν τα δελτία τύπου σε μορφή PDF, που είναι δύσχρηστα στην επεξεργασία τους,  θα αναρτήσουμε το ψήφισμα, στο οποίο αρνητικά ψήφισαν οι κκ Μώραλη και Στεφανίδης και λευκό ο κ Κουκουρίγκος, με την υποσημείωση πως θα είναι τελευταία φορά που θα ανεβαίνει κείμενο που δεν "έρχεται" σε επεξεργάσιμη μορφή.

Ακτιβιστής

update 2/11,  15:05
Τελικά μας στάλθηκε το κείμενο του ψηφίσματος σε επεξεργάσιμη μορφή κειμένου και το αναρτήσαμε. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.