Αυτές είναι πράγματι μερικές από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του κόσμου. Κάθε μία από αυτές κρύβει μια σημαντική ιστορία πίσω της:




Πλατεία Τιενανμέν [Κίνα, 1989]
051201 Πλατεία Τιενανμέν-Ex
Πιθανότατα η πιο διάσημη εικόνα από την εξέγερση των φοιτητών στην Κίνα το 1989, αυτή η φωτογραφία δείχνει έναν φοιτητή να εμποδίζει τα τανκς που επιχειρούν να μπουν στην πλατεία. Ο άνθρωπος επέζησε, αλλά λίγο μετά η πλατεία βάφτηκε με αθώο αίμα.

Νότιο Σουδάν
Pic 1
Ο Kevin Carter πήρε αυτή την φωτογραφία στο νότιο Σουδάν. Η εικόνα  θα του φέρει, αργότερα,  το βραβείο Πούλιτζερ, αλλά και τον θάνατο. Η εικόνα δείχνει ένα όρνιο να περιμένει τον θάνατο του παιδιού  από την πείνα. Αυτό το φρικτό θέαμα επηρέασε τον φωτογράφο  τόσο βαθιά, που αυτοκτόνησε μετά την κατάκτηση του βραβείου Πούλιτζερ.

Το θάρρος να λες
 «Όχι»
Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε στο Αμβούργο το 1936, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την καθέλκυση ενός πλοίου. Στο πλήθος, ένα άτομο αρνείται να σηκώσει το χέρι του για να δώσει το ναζιστικό χαιρετισμό. Ο άνθρωπος ήταν ο August Landmesser. Είχε έρθει σε δύσκολη θέση με τις αρχές, αφού καταδικάστηκε και σε δύο χρόνια καταναγκαστικής  εργασίας επειδή παντρεύτηκε με Εβραία.

Phan Th? Kim Phúc [Βιετνάμ, 1972]
Century0256
Το κορίτσι στο κέντρο αυτής της φωτογραφίας είναι η 9χρονη  Kim Phuc. Είναι τρέχει μετά από μια επίθεση με ναπάλμ που προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη της. Το αγόρι είναι ο μεγαλύτερος αδελφός της. Και οι δύο επέζησαν. Αυτή η φωτογραφία (από Huynh Cong Ut) ήταν από τις περισσότερο  δημοσιευμένες από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

9/11
Φωτ. 10

Ο Αμερικανός φωτογράφος Richard Drew   συνέλαβε αυτή την εικόνα κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Κατάφερε να φωτογραφίσει έναν άνθρωπο ο οποίος, σε κατάσταση πανικού, πήδηξε από τους επάνω ορόφους του κτιρίου.

Η Δύναμη του Ενός
Μία Εβραία έποικος αγωνίζεται με έναν Ισραηλινό αξιωματικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν καθώς οι αρχές εκκένωναν το φυλάκιο στη Δυτική Όχθη στον οικισμό   της Amona, ανατολικά της παλαιστινιακής πόλης Ραμάλα, σε αυτή την φωτογραφία αρχείου της1 Φεβρουαρίου, 2006. Ο Oded Balilty του Associated Press κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την εικόνα.

VJ Day
 [New York, 1945]
Το φιλί
Αυτή είναι μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στρατιώτης και η νοσοκόμα είναι άγνωστοι, αλλά οι άνθρωποι έχουν βγει αυθόρμητα στους δρόμους.Προφανώς η νοσοκόμα χαστούκισε τον στρατιώτη αμέσως μετά. Η εκδήλωση ήταν ο εορτασμός του τέλους του πολέμου και η φώτο ελήφθη στην Times Square από τον Alfred Eisenstaedt.

Albert Einstein
Φωτ. 8
Ο διάσημος  Albert Einstein, μας δείχνει σε αυτή την περίφημη φωτογραφία, που είχε επίσης μια καλή αίσθηση του χιούμορ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Μαρτίου 1951, από τον Arthur Sasse.

Αποτύπωμα στο φεγγάρι [Σελήνη, 1969]
594Px-Apollo 11 Bootprint
Στις 20 Ιούλη του 1969, ο Neil Armstrong πατάει το αριστερό πόδι του στο βραχώδες φεγγάρι. Ήταν το πρώτο ανθρώπινο αποτύπωμα στη Σελήνη. Είχαν τηλεοπτικές κάμερες μαζί τους. Τα πρώτα ίχνη στη Σελήνη θα βρίσκονται εκεί για εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Buzz Aldrin.

Οικοδόμοι
Εικόνα 5
"Η Ομάδα Οικοδόμων της Νέας Υόρκης, που γευματίζει σε μια εγκάρσια μπάρα" είναι μια παγκοσμίως γνωστή φωτογραφία, που τραβήχτηκε κατά την κατασκευή του κτιρίου της GE στο Rockefeller Center το 1932. Ο φωτογράφος Charles C. Ebbets πήρε την εικόνα στις 29 Σεπτεμβρίου 1932. Οι εργαζόμενοι είναι στο 69ο όροφο.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.