Με άρθρο του που απέστειλε στα μπλογκς του Θερμαϊκού, ο μέχρι πρόσφατα  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού, και ήδη ανεξαρτητοποιηθείς κ. Κυριάκος Στεφανίδης, επιχειρεί να επανατοποθετηθεί σε σχέση με την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού. Αφορμή έλαβε από τοποθέτησή μου στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τον απολογισμό πεπραγμένων, την περασμένη εβδομάδα στην Επανομή, όπου αφού αναφέρθηκα στις θετικές κρίσεις του για την δράση της Πρωτοβουλίας δεν μπόρεσα να αποφύγω την υπενθύμιση της περσινής επίθεσης που είχαμε δεχθεί με τον χαρακτηρισμό "μπαχαλάκηδες".

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Στεφανίδη και έπεται ένας σχολιασμός:

Οι «μπαχαλάκηδες» και οι πρωτοβουλίες τους

του Κυριάκου Στεφανίδη
Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο ήταν το ειρωνικό σχόλιο του κου Ιβάνοβιτς εναντίον μου, για το γεγονός σε μια πρόσφατη ομιλία μου επαίνεσα την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία, ενώ πριν από 1 χρόνο τους χαρακτήρισα "μπαχαλάκηδες".
Εν μέρει τον δικαιολογώ, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο είχα την δυνατότητα να συναναστραφώ με αρκετούς ανθρώπους από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία και κατάλαβα ότι αυτά που μας ενώνουν, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλλιεργημένοι, προβληματισμένοι, ευαισθητοποιημένοι και κυρίως καλοπροαίρετοι. Σημαντικό και συγχρόνως εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όλοι μαζί κατάφεραν να θέσουν σε λειτουργία διάφορες δράσεις και κυρίως το πρόγραμμα δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών και το κοινωνικό φαρμακείο. Δράσεις τις οποίες πιστεύω ότι έπρεπε να υλοποιηθούν από την δημοτική αρχή, η οποία δεν έδειξε μέχρι στιγμής την απαιτούμενη ικανότητα. Δράσεις που ανεξάρτητα ποιος την προωθεί, τις έχει ανάγκη η κοινωνία μας και δεν δικαιούται κανένας να αρνηθεί να βοηθήσει, εφ’ όσον έχει την δυνατότητα. Προσωπικά προσπάθησα να κατευθύνω την διοίκηση σε τέτοιες δράσεις, αλλά ο δήμαρχος και οι στενοί συνεργάτες του είχαν διαφορετική άποψη.
Πρέπει όμως να γνωρίζει ο κος Ιβάνοβιτς ότι η αντίθεσή μου με την ομάδα πρωτοβουλίας είχε να κάνει με τον τρόπο οργάνωσής και τον τρόπο υπεράσπισης της δικαιοσύνης. Με προβληματίζει ακόμα το γεγονός ότι δεν προχώρησε ακόμα σε κάποιου είδους νομιμοποίηση - όσο αντίθετοι και αν είναι με το κοινωνικο-πολιτικό μας σύστημα. Με προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι συνασπίζονται για να έχουν δυνατότερη φωνή και να καταστέλλουν την οποιαδήποτε αντίθετη φωνή. Πολλές φορές μάλιστα μου δίνουν την εντύπωση ότι ομαδικά διακατέχονται από αισθήματα μίσους και φθόνου. Τέλος μέσα από την ομάδα τους, διακρίνω κάποιους που προσπαθούν να καθοδηγήσουν όλους αυτούς τους δικαιολογημένα θυμωμένους αλλά φιλότιμους ανθρώπους.
Επίσης μ’ ενοχλεί το γεγονός ότι διεκδικούν την αποκλειστικότητα στην ερμηνεία στην διεκδίκηση και στην απόδοση της δικαιοσύνης. Αυτή η λογική, τους οδηγεί να υιοθετούν ένα τυποποιημένο και άκαμπτο σύστημα και παρουσιάζονται ως επαναστάτες και ανυπότακτοι σε κανόνες. Δύσκολα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που βιώνουν το αίσθημα της δικαιοσύνης - ή αν θέλετε της αδικίας - και είναι ικανοί να παίρνουν αποφάσεις ακόμα και πέρα από το νόμο. Άνθρωποι οι οποίοι διεκδίκησαν μια θέση στα κοινά, όχι για την θέση, αλλά γιατί είχαν ένα όραμα να εφαρμόσουν μια πολιτική, που πιστεύουν ότι θα έχει θετική επίδραση στους πολλούς και όχι στους λίγους. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν το θάρρος να παίρνουν αποφάσεις χρησιμοποιώντας την κοινή λογική έναντι της νομιμοφροσύνης. Άνθρωποι που πιστεύουν ότι το κατεστημένο μπορεί να καταπολεμηθεί εκ των έσω, παρά στον δρόμο με πανό, με φωνές και προπηλακισμούς.
Τελειώνοντας θα ήθελα να επαναλάβω την πρόθεσή μου να βοηθήσω όσο μπορώ τις δράσεις της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας, όσο αφορά το πρόγραμμα δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών και το κοινωνικό φαρμακείο και ελπίζω με τον καιρό να ξεκαθαρίσουν και τελευταίοι προβληματισμοί μου.

Σχολιασμός Ακτιβιστή:

Κε Στεφανίδη,
εκφράζοντας προσωπική άποψη, που φυσικά δεν δεσμεύει την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία που εκφράζεται και αποφασίζει - για  όλα τα θέματα που τίθενται - με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο σε τακτικές εβδομαδιαίες ανοιχτές συνελεύσεις, που γίνονται αδιαλείπτως εδώ και πάνω από ένα χρόνο, θα επιθυμούσα  να κρίνω το κείμενό σας με  έναν σύντομο σχολιασμό.

Λέτε: "Με προβληματίζει ακόμα το γεγονός ότι δεν προχώρησε ακόμα (η Πρωτοβουλία)  σε κάποιου είδους νομιμοποίηση"

Η Γενική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας αποφάσισε ότι δεν απαιτείται κανενός είδους νομιμοποίηση για την άσκηση των δράσεών της και τον κινηματικό της χαρακτήρα. Ούτε καταστατικό χρειάζεται (έχουμε την διακήρυξη στόχων), ούτε υπογραφές, ούτε σφραγίδες. Μέλη της δυνητικά (ή μήπως και ουσιαστικά ;) είναι όλοι οι πολίτες του Θερμαϊκού και η παρέμβαση και ακτινοβολία των δράσεών της ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του δήμου Θερμαϊκού.

Λέτε: "συνασπίζονται για να έχουν δυνατότερη φωνή και μου δίνουν την εντύπωση ότι ομαδικά διακατέχονται από αισθήματα μίσους και φθόνου" και  ότι " διεκδικούν την αποκλειστικότητα στην ερμηνεία στην διεκδίκηση και στην απόδοση της δικαιοσύνης"

Η εντύπωσή σας σαφώς και είναι εσφαλμένη. Φυσικά και είμαστε αποδέκτες μιας σκληρής και άδικης οργάνωσης της κοινωνίας την οποία βιώνουμε και η οποία έχει εγκαθιδρύσει στα υψηλότερα αξιώματά της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, απογόνους των κοτσαμπάσηδων (παλιά τζάκια) και όσων άλλων δήλωσαν πίστη και υποταγή στο σύστημα της πατρωνίας, με το οποίο ελέγχονταν τα πάντα τα τελευταία 38 χρόνια (νέα τζάκια).
Και ναι, είμαστε κι εμείς μαζί με τα ζωντανώτερα τμήματα του λαού μας και πολεμάμε για να γκρεμίσουμε ένα σύστημα σαπίλας που μας έχει κατακλύσει εξαιτίας της συγκεκριμένης βρωμερής νομενκλατούρας.
Δεν ξέρουμε αν είμαστε ή παρουσιαζόμαστε ως "επαναστάτες", όπως αναφέρετε, αλλά θα προσπαθήσουμε (και θα τα καταφέρουμε) να καθίσουμε στο σκαμνί όλους όσοι ευθύνονται για το σημερινό ξεπούλημα της πατρίδας και την εξαθλίωση του Έλληνα.

Αντιλαμβανόμαστε την άποψή σας ότι "το κατεστημένο μπορεί να καταπολεμηθεί εκ των έσω, παρά στον δρόμο με πανό, με φωνές και προπηλακισμούς",  αλλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ.
Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα όποια αναχώματα συνεχίζουν και υφίστανται (κεντρικά ή τοπικά) και αναφερόμαστε σε νοοτροπίες, πολιτικές και πρόσωπα, θα πρέπει να παραμεριστούν ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και εγκατάσταση της πολυπόθητης πραγματικής δημοκρατίας.

Χαιρόμαστε για την στήριξή σας σε δράσεις της Πρωτοβουλίας και ελπίζω να ξεδιαλύνετε τους προβληματισμούς σας και να άρετε τους ενδοιασμούς σας ώστε να γίνετε πραγματικός φίλος της κίνησής μας.

Ακτιβιστής 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. εκλογες, ποτε εχουμε; τελευταια η "συμπαθεια" και η παρουσια διαφορων "αυτοδιοικητικων" οπως λεει ο φιλος μου ο χρηστος,(παραιτηθεντων, αθωωθεντων, ανανιψαντων και αποσκυρτισαντων ,)σε δρασεις εθελοντικων ομαδων, αν μη τι άλλο,προκαλεί σε καποιους"ΕΚΠΛΗΞΗ" και σε άλλους "ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ"......
    σ.π.
    μηχανιωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.