Ομιλία μέλους της Επιτροπής κατοίκων κέντρου εκπροσωπώντας και τις επιτροπές Τούμπας, Περιοχής Σχ.Τυφλών-Φαλήρου-Ευζώνων και περιοχής Καλιδοπούλου-Μαρτίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της 25ης Φλεβάρη 2013:


Εκ μέρους των Επιτροπών κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης,

Ευχαριστούμε το σώμα που δέχεται να μας ακούσει εκτός ημερήσιας διάταξης και να συζητήσει το αίτημά μας και ελπίζουμε να το αποδεχτεί.

Πιστεύουμε ότι η σημερινή μας παρέμβαση συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στη δική σας ενημέρωση όσο και μέσα από εσάς στην ενημέρωση των δημοτών της πόλης μας.

Κάποιοι από σας μας έχουν συναντήσει στις πλατείες την ώρα της δράσης, έχουμε συνομιλήσει, έχουμε γνωριστεί κι έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία μας. Όσοι δε μας γνωρίζετε ακόμα, μάθετε πως είμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας, πολίτες που αποφασίσαμε ν’ αντισταθούμε στον κοινωνικό όλεθρο που σπέρνουν οι κυβερνήσεις, χάρη στο μνημόνιο και με άλλοθι το μνημόνιο, ν’ αντισταθούμε στην εξαθλίωση και τον αφανισμό που μας ετοιμάζουν οι νεοφιλελεύθεροι κήνσορες κα οι εντολοδόχοι τους.

Ένας από τους τρόπους μας είναι η δράση που βαφτίσαμε : «Χωρίς Μεσάζοντες – Από όλους για όλους». Είναι στην ουσία η πραγματοποίηση μιας ανοιχτής αγοράς αποκλειστικά παραγωγών, που έλαβε χώρα τρεις φορές μέχρι τώρα στην πλατεία ρωμαϊκής αγοράς και θα επαναληφθεί την Κυριακή που μας έρχεται από τις 09.00 έως τις 15.00. Ξεκίνησε ως πείραμα, πιλοτικά όπως γράφει η πρώτη μας αίτησή προς το Δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου αλλά και των παραγωγών, μας έσπρωξε να το επαναλάβουμε καταλαβαίνοντας πως το εγχείρημά μας απαντά σε πραγματικές ανάγκες, ανθρώπων που όπως κι εμείς προσπαθούν να επιβιώσουν με όπλο την αλληλεγγύη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες επιτροπές σε άλλα σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και μάλιστα κάποιες έχουν διεξάγει πολύ περισσότερες αγορές χωρίς μεσάζοντες με μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής τους.

Αλληλεγγύη για μας δεν είναι η φιλανθρωπία, να προσφέρουμε ένα πιάτο φαί όποτε μπορούμε, μια κουβέρτα ή ένα μπουφάν από δεύτερο χέρι ως ελεημοσύνη σε εξαθλιωμένους ανθρώπους. Δεν είναι να μοιράζουμε σακούλες με λαχανικά σ’ ανθρώπους που δεν ξέρεις αν η πείνα τους είναι πραγματική ή είναι μόνο στο μάτι. Έτσι κι αλλιώς πείνα είναι.

Αλληλεγγύη σημαίνει αμοιβαία στήριξη και βοήθεια να μην πέσει κανείς μας στην εξαθλίωση, να μη χάσει κανείς μας την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του. Να μπορούμε μέσα από ειλικρινείς σχέσεις να σταθούμε όρθιοι, πολεμώντας τις αιτίες που γεννούν τη δυστυχία κι όχι απλά τα συμπτώματα.

Και μας κάνει εντύπωση, μια δημοτική αρχή που λέει ότι υπολογίζει στην αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό, που ζει και περπατά μέσα στην πόλη και όχι σε κάποιο αποστειρωμένο προάστιο, που βλέπει κι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των δημοτών εδώ και τώρα – Να κωφεύει στις επανειλημμένες μας εκκλήσεις για μία άδεια παραχώρησης χώρου, Να μην δέχεται καν να συναντηθεί, όχι με την Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου μα και με κάθε άλλη επιτροπή που πραγματοποιεί αντίστοιχες δράσεις στα όρια του δήμου και τελευταία Να εξαπολύει την καταστολή εναντίον μας.

Οι επισκέψεις της Δημοτικής Αστυνομίας, στη Ρωμαϊκή αγορά, στο Καυταντζόγλειο, στο Φάληρο, με κλιμακούμενο θράσος και επιτακτικότητα, με απειλές και πίεση ιδιαίτερα προς τους παραγωγούς αλλά και μέλη επιτροπών, όσο κι αν προέρχονται από καταγγελίες, τις οποίες η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να αγνοήσει, μήπως λέω μήπως, θέλουν να μας πουν πως η «ανοχή» της δημοτικής αρχής εξαντλείται; Πως μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει;;;

Kι ενώ ο πρόεδρος της δημοκρατίας, δέχεται τιμητικά βραβευμένο αγρότη από την Ξάνθη που διαθέτει τα προϊόντα του μέσα από δράσεις «χωρίς μεσάζοντες», ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκεπτόμενος τη δράση «χωρίς μεσάζοντες» στο Βύρωνα ομολογεί πως αποτελεί υπόδειγμα για προσεχές νομοθέτημά του, ενώ οι δήμαρχοι της Θέρμης, του Θερμαϊκού, των Αμπελοκήπων, του Ωραιόκαστρου αν δεν οργανώνουν οι ίδιοι, δίνουν τις απαραίτητες άδειες στις επιτροπές και τις πρωτοβουλίες των δημοτών τους,

Αλήθεια ο δήμος Θεσσαλονίκης κυνηγά τα αρνητικά πρωτεία πανελλαδικά; Σε κανέναν άλλον δήμο δεν έγιναν τόσες επεμβάσεις μαζεμένες μέχρι σήμερα κι απ’ όσο γνωρίζουμε σε τόσο λάθος κατεύθυνση.

Και πιστέψτε με, καθημερινά γίνονται δεκάδες αν όχι εκατοντάδες αντίστοιχες δράσεις σε όλην την Ελλάδα. Γιατί δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό. Δεν είμαστε εμείς μια μικρή παραφωνία στην κατά τα άλλα ευνομούμενη χώρα μας.

Μέσα στην Κατάσταση Εξαίρεσης που μας έχουν επιβάλλει οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ, αναζητά κανείς τα άρθρα του Συντάγματος της Ελλάδας που δεν έχουν ανασταλεί, αναιρεθεί, καταργηθεί, ερμηνευθεί σε εισαγωγικά, παραποιηθεί, γελοιοποιηθεί.

Αναζητά κανείς πολιτικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες που να έχουν διασωθεί.

Οι δράσεις μας είναι το ένστιχτο της αυτοσυντήρησης ενός λαού που αφυπνίζεται, του πολίτη που επιστρέφει απ’ τα σκοτάδια της ιδιώτευσης στο φως της δημόσιας σφαίρας, του ανθρώπου που αυτενεργεί και αυτοκαθορίζεται.

Ζητάμε λοιπόν, από εσάς τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας στο Δήμο υιοθετήσετε την πρόταση ψηφίσματος που σας υποβάλλαμε, να στηρίξετε με κάθε τρόπο τις αγορές χωρίς μεσάζοντες που ξεδιπλώνονται στο Δήμο μας και να ασκήσετε όλη σας την επιρροή στη Διοίκηση ώστε να μας δίνονται γραπτώς οι απαραίτητες άδειες.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην 4η διάθεση προϊόντων

«Χωρίς Μεσάζοντες – Από όλους για όλους» καθώς και στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουμε η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου και το Ανοικτό Δίκτυο Απευθείας Διάθεσης την Κυριακή 3/3/2013 στις 12.00 στην πλατεία ρωμαϊκής αγοράς.

Σε δεύτερο χρονικά σημείο προσθέσαμε και επιβεβαιώνουμε ότι:

Έχουμε συνυπογράψει τη Διακήρυξη αρχών του κινήματος απευθείας διάθεσης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη του Ανοιχτού Δικτύου

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.