2013-04-14_11.56.15.jpg
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν σήμερα με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι δύο συλληφθέντες της Ιερισσού που κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις που σχετίζονται με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου απολογήθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι είχε συγκεντρωθεί από το πρωί πλήθος κόσμου ως ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο συλληφθέντες.

Μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισής τους, υπήρξε κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ζητώντας την απελευθέρωση των προφυλακισθέντων.

Η είδηση της προφυλάκισης των δύο συντοπιτών τους έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από τους κατοίκους της Ιερισσού, που μαζί με μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης κατά των μεταλλείων χρυσού», βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η ανάκριση.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ των δύο κατηγορουμένων και κατά της Αστυνομίας, η οποία, για την αποφυγή επεισοδίων εφάρμοσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το Αστυνομικό Μέγαρο.


Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης -διαδικασία που ξεκίνησε στις 12.30 και ολοκληρώθηκε τέσσερις ώρες αργότερα- κλούβες της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τον δρόμο μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ η οδός Μοναστηρίου ήταν κλειστή για τα οχήματα. Η αποχώρηση των διαδηλωτών έγινε σταδιακά χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ειρηνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.

«Ακολουθούνται διαδικασίες Γκουαντάναμο», είπε σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της ανάκρισης, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιώργος Κυρίτσης. «Και οι δύο», συνέχισε, «έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής και ότι δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα κρατήσει την ψυχραιμία του αλλά και θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα που κάνει».



Επιπλέον, ο εκ των συνηγόρων και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, σχολιάζοντας τις ενέργειες των διωκτικών αρχών κατά το στάδιο της προανάκρισης, καθώς και την επιλογή η ανάκριση να λάβει χώρα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αντί του Δικαστικού Μεγάρου, έκανε λόγο για «πρωτοφανές έλλειμμα νομιμότητας» και «εκτροπή των θεσμών».

«Είναι διάχυτη η μυρωδιά του θανάτου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτω από αυτές τις συνθήκες πολύ φοβάμαι ότι έρχονται αγριότερες μέρες που θα στοιχίσουν πολύ στον ελληνικό λαό. Οι υπεύθυνοι θα αρχίσουν πλέον να αριθμούνται», τόνισε.


Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα 18 άτομα, που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να απολογηθούν στις ανακριτικές αρχές. Σε βάρος των συνολικά 20 εμπλεκόμενων ατόμων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, του εμπρησμού, της ληστείας και της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.