videla_mundial78.jpg
Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιδέλα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1976-81), πέθανε χθες το πρωί σε ηλικία 87 ετών σε φυλακή του Μπουένος Άιρες.

Ο Βιδέλα ήταν ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 1976 και ουδέποτε εξέφρασε μεταμέλεια για τις απαγωγές και τις δολοφονίες που πραγματοποίησε το καθεστώς του. Μεταξύ άλλων η στρατιωτική δικτατορία ήταν υπεύθυνη και για τις "εξαφανίσεις" χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως αριστερών, από το 1976 μέχρι το 1983, καθώς και για τη συστηματική "κλοπή" των βρεφών που γεννιόντουσαν από πολιτικούς κρατούμενους στα κρυφά κέντρα βασανιστηρίων όπου κρατούνταν.

Το 2010 κατά τη διάρκεια της δίκης του για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί της προεδρίας του, εμφανίστηκε αμετανόητος, λέγοντας ότι διεξήγαγε πόλεμο κατά «ανατρεπτικών στοιχείων».

To ΚΚ της Αργεντινής υποστήριξε το πραξικόπημα το 1976 διακρίνοντας... διαφορές στο εσωτερικό του στρατιωτικού καθεστώτος ακόμα υπέρ της "δημοκρατικής ανανέωσης". Την ίδια εποχή η Σοβιετική Ένωση είχε πολύ καλές (και εμπορικές) σχέσεις με το καθεστώς Βιντέλα. Την ίδια από το βήμα της ελληνικής βουλής ο Χαρίλαος Φλωράκης υποστήριζε ότι στην Αργεντινή υπήρχε "μια κεντρώα δικτατορία" επιτιθέμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ εσωτερικού, Μπάμπη Δρακόπουλο και Λεωνίδα Κύρκο.

Χούντα και ποδόσφαιρο

Η πιο αιματοβαμμένη δικτατορία της Λατινικής Αμερικής για να χειραγωγήσει τις μάζες χειρίστηκε και το ποδόσφαιρο ως εργαλείο. Αξιωματικοί του στρατού πήραν θέσεις στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, σε διοικήσεις ομάδων ακόμη και στην FIFA. O υποναύαρχος, Κάρλος Λακόστε ήταν επικεφαλής της επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 που έλαβε χώρα στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με ιστορικούς η στρατιωτική χούντα της Αργεντινής επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα της "αλμπιτσελέστε" με το Περού στην τελική φάση της διοργάνωσης που συνέβαλε στην πρόκριση της οικοδέσποινας στον τελικό, αντί της μεγάλης αντιπάλου Βραζιλίας. Η Αργεντινή χρειαζόταν νίκη με τουλάχιστον 4 γκολ για να προκριθεί στον τελικό και κέρδισε με 6-0.

Στον τελικό, που διεξήχθη σε συνθήκες μεγάλης έντασης κόντρα στην Ολλανδία, οι "οικοδεσπότες" έκαναν ότι μπορούσαν για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Αρχικά η αντίπαλος ομάδα αναγκάστηκε να μείνει για δέκα ολόκληρα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του αγώνα (σε μία εχθρική ατμόσφαιρα 75.000 αντίπαλων φιλάθλων), μέχρι οι αργεντίνοι να πάρουν την απόφαση να βγουν από τα αποδυτήρια. Στη συνέχεια ο Ιταλός διαιτητής Γκονέλα (που είχε αντικαταστήσει ξαφνικά έναν ισραηλινό συνάδελφο του μετά από αίτημα της Αργεντινής), δέχθηκε όλα τα τερτίπια των γηπεδούχων, μέχρι που υποχρέωσε τον Βαν Ντε Κέρκοφ να βγάλει από το χέρι του τον επίδεσμο, που είχε φορέσει και σε προηγούμενα παιχνίδια, επειδή διαμαρτυρήθηκαν οι αντίπαλοι του. Τα νέυρα τον Ολλανδών έσπασαν και ηττήθηκαν στην παράταση με 3-1.

Ο αριστερός και διανοούμενος προπονητής της Αργεντινής Σεζαρ Μενότι, έχει αναφερθεί αναλυτικά στην πίεση που ασκούνταν απο ο καθεστώς του Βιντέλα σε αυτόν και στους ποδοσφαιριστές του να κερδίσουν το τρόπαιο κάνοντας λόγο ακόμα και για απειλές για την ζωή τους από τον στυγνό δικτάτορα.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.