Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Κωσταντινούπολης βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι ο Μπουλούτ Γιαϊλά, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν που απήχθη μπροστά στα μάτια πολιτών από το κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη το βράδυ και μάλιστα με αυτοκίνητο, του οποίου οι πινακίδες ανήκουν σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ., όπως καταγγέλθηκε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Αλληλεγγύης. Για την υπόθεση αυτή μάλιστα έχει γίνει ακόμα και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο Μπουλούτ Γιαϊλά, 26 ετών είχε δραστηριοποιηθεί στην πατρίδα του στο φοιτητικό κίνημα γεγονός που το πλήρωσε με 10 συλλήψεις και βασανιστήρια. Κατάφερε να φτάσει στη χώρα μας πριν 8 μήνες και προσπαθούσε να καταθέσει αίτημα ασύλου, κάτι που οι ελληνικές αρχές αρνούνταν όπως σημείωσε η Μαριάννα Τζεφεράκου από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) που έχει αναλάβει την υπόθεσή του. Συγκεκριμένα, αρχικά ο Μπ. Γιαϊλά είχε προσπαθήσει μόνος να καταθέσει το αίτημα στην Πέτρου Ράλλη αντιμετωπίζοντας τα γνωστά προβλήματα (μόνο 20 αιτήματα γόνονται δεκτά την εβδομάδα). Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο ΕΣΠ, το οποίο προχώρησε στην κατάθεση των απαραιτήτων εγγράφων, ωστόσο και τότε οι ελληνικές αρχές  αρνήθηκαν να παραλάβουν το αίτημα.
Απήχθη, τον πέρασαν παράνομα τα σύνορα και τελικά συνελήφθη στην Τουρκία!
Το χρονικό της απαγωγής και της μετέπειτα σύλληψης του Μπ. Γιαϊλά θυμίζει αστυνομικό δράμα με κατασκόπους με φόντο την Αθήνα και την Κωσταντινούπολη και ξεκίνησε όπως διηγήθηκε ο Ερκάν, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης στη γωνία Σόλωνος και Μπόταση. Μια ομάδα πέντε ανδρών με πολιτικά βγήκαν από το ασημί Peugeot με πινακίδες ΖΚΙ 8462, όπως σημειώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης, οι τέσσερις έπιασαν τον Μπουλούτ και δερνοντάς τον τον έβαλαν στο ασημί  αυτοκίνητο. Ο πέμπτος έφυγε περπατώντας μάλλον από την Μπόταση. Λίγο πιο κάτω υπήρχε μάλιστα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο απομακρύνθηκε όταν ξεκίνησε η φασαρία, όπως είπε η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ επικαλούμενη τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων.
Η Επιτροπής Αλληλεγγύης ειδοποιήθηκε σήμερα από τον δικηγόρο του Γιαϊλά στην Τουρκία, ότι βρίσκεται στην Αντιτρομοκρατική στην Κωσταντινούπολη. Η πορεία μέχρι την Κωσταντινούπολη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που η Επιτροπή έχει είναι ότι η πρώτη ομάδα που μιλούσε ελληνικά, τον παρέδωσε σε μια δεύτερη ομάδα που μιλούσε ελληνικά και αγγλικά, αφού του φόρεσε μια μαύρη κουκούλα για να μην βλέπει. Αυτή η ομάδα δύο ώρες μετά τον κατέβασε και τον έσερνε σε χωράφια. Επιβιβάστηκαν ξανά σε αυτοκίνητο και αρκετές ώρες αργότερα, ένιωσε να τον περνούν κάτω από σύρματα, προφανώς πέρασε τα σύνορα. Λίγη ώρα μετά παρελήφθη από μια ομάδα που μιλούσε αγγλικά και τουρκικά και με άλλο αυτοκίνητο συνεχίστηκε η πορεία μέχρι να φτάσουν το αστυνομικό τμήμα της Ανδιανούπολης, όπου του αφαιρέθηκε η μαύρη σακούλα και έγινε η συλληψή του. Έπειτα οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής στην Κωσταντινούπολη.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαίωνε ότι δεν ήξερε που είναι και παραδεχόταν υπηρεσιακό όχημα!
Την  ίδια ώρα στην Ελλάδα, σύντροφοι, δικηγόροι αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν από την πρώτη στιγμή να τον βρουν. Από το πρωί της Παρασκευής, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαίωνε ότι δεν ήξερε που ήταν και μάλιστα έψαχναν να δουν αν κρατείται σε κάποιο τμήμα στην Αττική, όπως τόνισε η Γ. Κούρτοβικ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλάς. Φυσικά, οι αναζητήσεις ήταν άκαρπες. Είκοσι λεπτά 20 λεπτά αφού δόθηκε ο αριθμός των πινακίδων του αυτοκινήτου των «5 απαγωγέων» στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο ότι ο αριθμός ανήκε σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά υπηρεσίας εκτός Αττικής, δήλωσε ο Δ. Τσουκαλάς. Κατα τα άλλα, αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό από την αστυνομία ότι για την υπόθεση θα γίνει προανάκριση από το τοπικό αστυνομικό τμήμα!

Παραβιάστηκε κάθε έννοια και διάταξη διεθνούς και εθνικού δικαίου. Γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση;
«Τρομάζουμε στη σκέψη ότι βρήκαν έτσι την ευκαιρία να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις των δικαστικών αρχών να εκδοθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ενώ υπάρχει ακόμα και ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» επεσήμανε η Γ. Κούρτοβικ, υπενθυμίζοντας ότι μετά την συνάντηση Ερντογάν-Σαμαρά υπάρχει στοχοποίηση των Τούρκων πολιτικών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, οι οποίοι συλλαμβάνονται με εντάλματα της Ιντερπόλ έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών για αδικήματα όμως που αφορούν την συνδικαλιστική και κινηματική τους δράση. Πρόκειται για τους ίδιους δηλαδή λόγους που οι άνθρωποι αυτοί ζητούν πολιτικό άσυλο ενώ μέχρι στιγμής πάνω από 5 πολιτικοί πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο έχουν συλληφθεί με τέτοια εντάλματα αλλά η ελληνική δικαιοσύνη δεν ενέκρινε την εκδοσή τους.
Για υπόθεση που θυμίζει Οτσαλάν μίλησε ο Δ. Τσουκαλάς ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι πρέπει να διερευνηθεί αν γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση. «Αν δεν γνώριζε, έχουμε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας και πρέπει να προχωρήσει σε διάβημα και να απαιτήσει την επιστροφή του Μπουλούτ. Αν πάλι γνώριζε και συνεργάστηκε, είναι έκθετη καθώς έχει παραβιάσει από διεθνείς συμβάσεις και δίκαιο μέχρι το ελληνικό Σύνταγμα και τα άρθρα 5,6 και 20», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους σε Τουρκία και Κουρδιστάν καλεί σε συγκέντρωση έξω από την τούρκικη πρεσβεία τη Δευτέρα στις 17.30 μ.μ.
από την Αυγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.