Το κτίριο "ΔΙΑΣ" για όσους δεν το γνωρίζουν συγκαταλέγεται μέσα στα δημοτικά ακίνητα του Θερμαϊκού που κάποιοι τα χαρακτηρίζουν ως "φιλέτα-ακίνητα". Κι αυτό γιατί βρίσκεται μπροστά στην προκυμαία της Μηχανιώνας, σε δεσπόζουσα θέση και εκτιμάται ότι συγκεντρώνει επιχειρηματικές  βλέψεις επενδυτών καθώς έχει μεγάλη εμπορική αξία. 

Μηχανιώτες, αναγνώστες του Ακτιβιστή,  μας λένε πως η στατικότητα του κτιρίου (που έχει χαρακτηριστεί προβληματική) είναι ο λόγος που παρέμεινε επί χρόνια υποβαθμισμένο. Η αιφνιδιαστική (μετά από τριάμισι χρόνια αδιαφορίας της διοίκησης του δήμου) πρόσφατη επιδίωξη να εκκενωθεί από τους ενοικιαστές επαγγελματίες (4ο Θέμα της συνεδρίασης της 23/5/13), εντάσσεται, όπως μας λένε, στην επιχείρηση παράδοσής του (καθαρό από υποχρεώσεις και βάρη ενοικιαστών) σε ενδιαφερόμενο επενδυτή για "αξιοποίηση".

Αδυνατούμε να πιστέψουμε και δεν ενστερνιζόμαστε αυτό το πνεύμα της συνωμοσιολογίας αλλά οφείλουμε να τονίσουμε ότι υπήρξε απόσυρση του σχετικού θέματος "Λύση μισθώσεων στο δημοτικό ακίνητο «ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΑΣ», στη Δ.Κ.Μηχανιώνας", που είχε εισηγητή τον Αντιδήμαρχο κ. Χ. Βογιατζή. Όμως ιδιαίτερη σημασία προσδίδουμε στη συσχέτιση της απόσυρσης με την παρουσία δικηγόρου ενός εκ των ενοικιαστών,  το μισθωτήριο συμβόλαιο του οποίου ανανεώθηκε μόλις λίγους μήνες νωρίτερα.

Να υποθέσουμε ότι η πρεμούρα εξώσεων των ενοικιαστών οφείλεται στο γενικό αλαλούμ που επικρατεί στην διοίκηση ή μήπως προκλήθηκε από ενδεχόμενο πρόσφατο ενδιαφέρον που "κίνησε" το θέμα;

Ας δούμε όμως μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης:
  • Το 2004 η τότε διοίκηση του Δήμου Μηχανιώνας ανάθεσε σε μια ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Στυλιανίδη, την διενέργεια αρχιτεκτονικής, στατικής και γεωτεχνικής μελέτης στο κτίριο "ΔΙΑΣ". Λόγος για την παραγγελία των μελετών η μετεξέλιξη του χώρου σε πολιτιστικό χώρο με την δυνατότητα δημιουργία "Μουσείου παιδιού και παιδικού παιχνιδιού". (Μάλιστα για την ιστορία του Μουσείου να πούμε πως αντικείμενα (παιχνίδια) είχαν παραχωρηθεί στον Δήμο από δωρήτρια, που μέρος τους βρίσκεται ακόμα αποθηκευμένο στα υπόγεια σχολικού κτιρίου της Μηχανιώνας).
  • Το πόρισμα των μελετών των ειδικών έδειξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα αν λειτουργούσε ως έχει το κτίριο (ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων) αλλά θα απαιτούνταν είτε κατεδάφιση είτε ενίσχυση αν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς που ήθελε ο Δήμος.
  • Έκτοτε πέρασαν τα χρόνια και παρέμεινε ενοικιασμένο χωρίς να παρθεί καμιά απόφαση είτε κατεδάφισής του είτε επισκευής του.
  • Εντύπωση προκαλεί η εισήγηση του μηχανικού της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου που εισηγείται (;) μελέτη συνολικής αναβάθμισης του κτιρίου και λύση των μισθώσεων των επαγγελματιών. Μάλιστα κρίνει ουσιαστικά την στατική επάρκεια με την υπόδειξη (16/4/13) προς την Οικονομική  Υπηρεσία να εξώσει τους μισθωτές εξαιτίας της ανεπαρκούς ασφάλειας του κτιρίου.
Ερώτημα που φυσικά προκύπτει: Είναι η τεχνική υπηρεσία ή μήπως η πολεοδομία αρμόδια για την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα της στατικότητας ενός κτιρίου; Και αν είναι η δεύτερη, τότε γιατί μετά από χρόνια νωθρότητα η τεχνική υπηρεσία "μαρσάρει" ξαφνικά;;;;

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.