Του Βασίλη Γεώργα
Μόνο φέτος τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν κόψει το ρεύμα σε 350.000 καταναλωτές που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εγκαίρως τον λογαριασμό. Μόλις 6 στους 10 βρίσκουν χρήματα ή μπαίνουν σε διακανονισμό. Υπολογίζεται ότι 35.000 νοικοκυριά το ξανασυνδέουν μόνα τους, λύση παράνομη αλλά και επικίνδυνη.
Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα λόγω της ανεργίας και της κατάρρευσης των εισοδημάτων. Περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μένουν μέρες στο σκοτάδι αφού τα συνεργεία τούς κόβουν το ρεύμα, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός κυρίως φτωχότερων νοικοκυριών, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 35.000 σε ετήσια βάση, αναγκάζεται να καταφύγει στη λύση της παράνομης επανασύνδεσης με το δίκτυο προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.

Τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ
Οσο βαθαίνει η κρίση τόσο αυξάνεται ο αριθμός των «αποσυνδέσεων» λόγω χρεών και είναι ενδεικτικό πως την τελευταία διετία ο αριθμός των διακοπών συνδέσεων ηλεκτροδότησης έχει αυξηθεί κατά 15%, από τις 300.000 του 2012 σε περισσότερες από 350.000 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) Γιώργος Κόλλιας.

Από την αρχή της κρίσης και του Μνημονίου οι διακοπές ρεύματος έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (+80%) καθώς σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ το 2009 οι ετήσιες εντολές αποσύνδεσης ήταν λιγότερες από 200.000, ενώ το 2010 είχαν φτάσει τις 241.000. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι συντριπτικά περισσότερες εντολές διακοπής ρεύματος γίνονται κυρίως σε σπίτια, δηλαδή στην πρώτη κατοικία και σε εξοχικά, και περίπου το 30-40% σε καταστήματα και επιχειρήσεις που κλείνουν. Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύεται από το γεγονός πως μόλις έξι στους δέκα καταναλωτές –δηλαδή περίπου 210.000- στους οποίους κόβεται το ρεύμα επανασυνδέονται σύντομα επειδή καταφέρνουν να βρουν χρήματα ή να μπουν σε κάποιον διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Οι υπόλοιποι δεν τα καταφέρνουν ή δεν επιδιώκουν να επανασυνδεθούν (κλειστά καταστήματα), ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 10%, δηλαδή περίπου 35.000 νοικοκυριά, ζητούν τη βοήθεια ακτιβιστών και κοινωνικών οργανώσεων προκειμένου να ξανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ μιλούν για «μεγάλη αύξηση αυθαίρετων επανασυνδέσεων όλο το προηγούμενο διάστημα», τις οποίες χαρακτηρίζουν «παράνομες και επικίνδυνες». Οπως λένε, στις περιπτώσεις αυτές ο καταναλωτής χρεώνεται κανονικά για την επιπλέον ενέργεια που καταναλώνει, ενώ επιπροσθέτως καλείται να πληρώσει τέλος επανασύνδεσης και παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις. Ηδη όπως έγινε γνωστό έχουν υποβληθεί 2.500 μηνύσεις σε καταναλωτές για «ρευματοκλοπή».
1,3 δισ. οι ανεξόφλητες οφειλές
Συνολικά οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ υπερβαίνουν σήμερα το 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτές, περίπου 600 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι λογαριασμοί στη χαμηλή τάση, δηλαδή από νοικοκυριά και μικρά καταστήματα, ενώ περί τα 180 εκατ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης (καταστήματα, γραφεία κ.ά.) ενώ περίπου 190 εκατ. ευρώ αφορούν τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ίδια στιγμή εκρηκτική αύξηση γνωρίζει ο αριθμός των διακανονισμών εξόφλησης λογαριασμών. Πέρυσι οι διακανονισμοί είχαν φτάσει τις 700.000, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του πρόεδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού προς τη Βουλή, ενώ φέτος ο αριθμός έχει ανέβει κοντά στο 1 εκατομμύριο.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.