Διάθεση συνδιαλλαγής και συνεννόησης επιδείχθηκε από τον Δήμαρχο κ. Αλεξανδρή μετά την επίθεση που είχε επιδιώξει ενάντια στην Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία και συγκεκριμένα στην δράση της διάθεσης προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες. Και είναι πολύ σημαντική η συμφωνία του Δημάρχου ("στηρίζω την διάθεση με "χίλια", τόνισε χαρακτηριστικά) για την συνέχιση των δράσεων αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ του έργου της που απέσπασε η κίνηση πολιτών του Θερμαϊκού από το Δημοτικό συμβούλιο.
Δεν γνωρίζουμε (και σαφώς είναι ήσσονος σημασίας) αν η αλλαγή πλεύσης του Δημάρχου οφείλεται σε ωριμότερες σκέψεις ή συνετέλεσε σ' αυτό η μαζική προσέλευση πολιτών, παραγωγών και μελών της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας που από νωρίς είχαν κατακλείσει την αίθουσα συνεδριάσεων. Εκείνος επικαλέστηκε ότι παρεξηγήθηκαν τα όσα είπε σε μέλος της Πρωτοβουλίας ή ότι κατανοήθηκαν διαφορετικά. Η αλήθεια είναι ότι και πριν τη συνεδρίαση αλλά και με την τοποθέτησή του σ' αυτήν επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ζήτημα που μάλλον θεώρησε ορθότερο να το άρει. Γι' αυτό και η απορία του δημοτικού συμβούλου Θανάση Μπαλασά που αναρωτήθηκε "αφού υπάρχει ομοφωνία του ΔΣ γιατί άραγε αυτή η κοσμοσυρροή;"
Κατά τα άλλα η σημερινή παρέμβαση της Πρωτοβουλίας, που κατέθεσε συγκεκριμένο υπόμνημα, με το οποίο ζητούσε από το ΔΣ " να πάρει σαφή και ξεκάθαρη πολιτική απόφαση στήριξη της διάθεσης προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες και να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια για το σταμάτημά της από όπου κι αν προέρχεται", στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πήρε τα εύσημα από όλους τους ομιλητές η συγκεκριμένη δράση  αλληλεγγύης.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως "δεν υπάρχει πόλεμος από μεριάς μου". Δήλωσε πως "στηρίζει την δράση της Πρωτοβουλίας χωρίς καμία αμφιβολία". Και παρ' ότι ενημέρωσε πως έχει έγγραφα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς με τα οποία του ζητείται η παρέμβασή του για σταμάτημα του θεσμού διάθεσης χωρίς μεσάζοντες, δεν έχει καμιά αντιπαράθεση με την Πρωτοβουλία και επιθυμεί να συνεχιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολούθως δόθηκε ο λόγος στο μέλος της Πρωτοβουλίας κ. Παναγιώτη Ερμείδη που τόνισε πως στο κείμενο που κατατέθηκε δόθηκαν απαντήσεις για τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή που έκανε ο κ. Ζορπίδης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου  και διευκρίνησε πως οι παραγωγοί  έχουν όλα τα νόμιμα παραστατικά. Κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη δράση είναι κινηματικού χαρακτήρα και γίνεται "για να δώσουμε μια ανάσα  στους πολίτες και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι πολίτες μπορούν και ότι οι Διοικούντες  πρέπει να κάνουν ότι πρέπει για το χτύπημα της ακρίβειας". Όσον αφορά αυτούς που επικαλούνται την πλήρη νομιμότητα αντέτεινε πως "όταν η νομιμότητα καταπατάει το δίκιο τότε έχουμε την υποχρέωση σαν πολίτες από το σύνταγμα να εκφράσουμε την διαφωνία και την αντίρρησή μας".

Ο Πρόεδρος του ΔΣ εξέφρασε την στήριξή του στην Πρωτοβουλία : "Σε συνεργασία με τους ανθρώπους που εκπροσωπούν αυτό το κίνημα μπορούμε να προχωρήσουμε και δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση και διαφωνία".

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης συνεχάρη τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την εθελοντική αυτή δράση αλληλεγγύης και δήλωσε πως στηρίζει την Πρωτοβουλία και συμφωνεί με το έγγραφο υπόμνημα της Πρωτοβουλίας που κατατέθηκε.

Ο κ. Μπαλασάς αφού συνεχάρη τα μέλη της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Θερμαϊκού θεώρησε πως αυτήν την δράση έπρεπε να την είχε αναλάβει ο Δήμος Θερμαϊκού. Και τόνισε πως πρέπει να προστατέψουμε και τους επαγγελματίες και τις λαϊκές αγορές και "να είμαστε και με τις δύο μεριές".

Η κ. Μόραλη της Λαϊκής Συσπείρωσης παρότι δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος με τις δράσεις αλληλεγγύης θεωρεί "ότι μέσα από τέτοιες μορφές και δομές αυτή δεν παράγεται" γιατί πιστεύει ότι όσοι  πλήττονται πρέπει να αντιπαλεύουν αυτόν που τους έφερε σ' αυτήν την κατάσταση".

Απόλυτα σύμφωνος με τον θεσμό της διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες της Πρωτοβουλίας δήλωσε κι ο κ. Πάρις Πεντούσης αφού φρόντισε να τονίσει πως θα πρέπει να μην δίνεται έμφαση και προβολή σε κομματική εκμετάλλευση της κίνησης αυτής.

Τέλος ο κ Βαγγέλης Κουκουρίγκος πρότεινε να κληθούν όλες τις Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης και να αγκαλιασθούν οι προσπάθειές τους από τον Δήμο. Να στηρίξει ο Δήμος αυτές τις δομές και τα κινήματα για να μην φτάσουμε να αντιμετωπίσουμε στον τόπο μας καταστάσεις σαν αυτές που καθημερινά πλέον καταγράφονται στα ΜΜΕ για θανάτους από μαγκάλια, πείνα ή κρύο.

Το θέμα έκλεισε με συνάντηση που θα γίνει της Πρωτοβουλίας με τον Δήμαρχο και αφού επιβεβαιώθηκε ότι η επόμενη διάθεση θα γίνει κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου στον χώρο του πάρκου Ν. Επιβατών.

Ακούστε το πλήρες ηχητικό ντοκουμέντο:


Το κείμενο που κατέθεσε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία στο ΔΣ μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.