Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε η Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία, συντασσόμενη με την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Σε σύνολο 272 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ της αναστολής ψήφισαν 241 βουλευτές, 26κατά και 5 δήλωσαν παρών.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, ψήφισε κατά της πρότασης.

Αιτιολογώντας την ψήφο του ο κ. Γλέζος ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποστεί από τις αρχές του. «Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία, δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη κατά της αναστολής χρηματοδότησης τάχθηκε ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η διαφοροποίηση μερίδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Ναι» στην αναστολή ψήφισαν ο Γαβριήλ Αβραμίδης και ο Νότης Μαριάς. Ο Τέρενς Κουίκ, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, η Ραχήλ Μακρή, ο Γ. Νταβρής, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο Κ. Γιοβανόπουλος, η Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Γ. Δημαράς ψήφισαν «όχι». «Παρών» δήλωσαν ο Παναγιώτης Μελάς, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Έλενα Κουντουρά και η Μίκα Ιατρίδη.



Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμένος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Απο τη ΝΔ απουσίαζαν ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Θεόδωρος Καράογλου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιώργος Σταθάκης Σοφία Σακοράφα, Ρένα Δούρου, Αφροδίτη Σταμπουλή, Αλέξης Μητρόπουλος, Νίκος Μιχαλάκης, Μαρία Κανελοπούλου, Τάσος Κουράκης.

Στην ψηφοφορία δεν παρέστησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Κρεμαστινός.

Από το ΚΚΕ έλειπαν ο Χρήστος Κατσώτης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ από τη ΔΗΜΑΡαπουσίαζαν ο Βασίλης Οικονόμου και η Ασημίνα Ξηροτύρη.

Από την ΧΑ απουσίασε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καθώς και οι τρεις προφυλακισμένοι.


Απουσίαζαν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Νικόλαος Σταυρογιάννης, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Σταυρογιάννης και Μίμης Ανδρουλάκης.

Τι προηγήθηκε

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Χρυσούλα Γιαταγάνα εξέφρασε την αντίθεσή της για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι τόσο ο ελληνικός όσο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός καθιερώνει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής διότι συνελήφθη ο αρχηγός της καθώς και άλλοι βουλευτές του κόμματος αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση», είπε.

«Ένα κόμμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός δικαιούται σύμφωνα με τον νόμο το ποσό χρηματοδότησης που του αναλογεί. Δεν μπορώ χωρίς πλήρως να είναι αποδεδειγμένα τα γεγονότα να ψηφίσω υπέρ» κατέληξε η κ. Γιαταγάνα, καταχειροκροτούμενη από όλους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Αυτά την ώρα που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.Ελ Νότης Μαριάς, είχε δηλώσει ότι η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και θα την υπερψηφίσει. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι διατυπώνει προσωπική του άποψη, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων αλλά και του τεκμήριου της αθωότητας.

Η στάση της κ. Γιαταγάνα προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, αντέτεινε ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει η Βουλή να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση, που έχει ρητορική μίσους και λειτουργεί με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, έκανε λόγο για πολιτική δίωξη του κόμματός του και για παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο παρά μόνο σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες».




πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.