Οι αρχές της Ουγγαρίας και της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη παραδεχθεί την πλήρη έκταση των φαινομένων του εξτρεμισμού και των ρατσιστικών διακρίσεων στις δύο χώρες, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο γι' αυτές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εγείρονται, σύμφωνα με μια έκθεση την οποία έδωσε την Παρασκευή στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (ΟΘΔ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΟΘΔ ανέφερε ότι αποφάσισε να εκπονήσει μια έκθεση για τις δύο χώρες διότι και στις δύουπάρχουν εξτρεμιστικά κόμματα, τα οποία διατηρούν σχέσεις με παραστρατιωτικές ομάδες, και αμφότερα έχουν αναδείξει βουλευτές, το Γιόμπικ στην Ουγγαρία και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.

«Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του αντιθέτου, πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκαν (απεσταλμένοι του) ΟΘΔ επέμειναν ότι οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία κι ο εξτρεμισμός δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ουγγαρία», τονίζεται στην έκθεση.

Το φυλετικό μίσος εναντίον των Ρομά στην Ουγγαρία έχει εκδηλωθεί με πορείες ακροδεξιών, επεισόδια, βία και δολοφονίες στη χώρα. Τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν τον Αύγουστο από την ουγγρική δικαιοσύνη για τις δολοφονίες έξι Ρομά με ρατσιστικά κίνητρα το 2008 και το 2009.

Οι Έλληνες κοινοβουλευτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι συναντήθηκαν με τους ειδικούς του ΟΘΔ παραδέχθηκαν μεν την σημαντική αύξηση της ακροδεξιάς βίας τα τελευταία χρόνια, αλλά απέδωσαν το γεγονός αυτό στην οικονομική κρίση και στον μεγάλο αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που ζητούν άσυλο.


Ο ΟΘΔ σημείωσε στην έκθεσή του ότι η εκτεταμένη μισαλλοδοξία εναντίον των ξένων, των Ρομά και των Εβραίων είναι ένα πρόβλημα το οποίο καταγράφεται επί μακρόν στην Ελλάδα, και ότι οι αρχές δεν πράττουν αρκετά για να το αντιμετωπίσουν προληπτικά.

«Η αναγνώριση των ευρύτερων ζητημάτων θα αποτελούσε ένα ουσιώδους σημασίας βήμα για να αναπτυχθούν στοχευμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι αντίδρασης», σημειώνεται στην έκθεση.


πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.