του Ακτιβιστή

Ο τίτλος της ανάρτησης είναι η ουσία από την σημερινή κόντρα (ούτε η πρώτη αλλά ούτε κι η τελευταία απ' ότι φαίνεται) των κινημάτων χωρίς μεσάζοντες με την συμμαχία του κατεστημένου των αγορών (συμμαχίας "λαϊκών" και σούπερ μάρκετ).

Η ιστορία έχει ως εξής: Ενώ υπήρξε η απόλυτη στήριξη του θεσμού των διαθέσεων χωρίς μεσάζοντες από το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού την περασμένη βδομάδα (πατήστε εδώ για το σχετικό ρεπορτάζ) όσον αφορά την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο για την αντίστοιχη δράση λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Ενώ από χθες υπήρξε έκκληση από τον Γ' Αγροτικό Συνεταιρισμό  και την Κίνηση Πολιτών Επανομής προς όλους, (άρα και προς την Διοίκηση και τους λοιπούς εκλεγμένους) και δεκάδες ενεργοί πολίτες από πολλά κινήματα (ακόμα κι από τη Θεσσαλονίκη) έσπευσαν να συμπαρασταθούν, έλαμψαν δια της απουσίας των ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ. Οι κορώνες αλληλεγγύης και συμπαράστασης της Πέμπτης μετασχηματίστηκαν σε κωφότητα ή αδυναμία επικοινωνίας την Κυριακή. Εξαίρεση αποτελεί  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο για να δοθεί (έστω και προφορικά) η άδεια παραχώρησης του χώρου, δίπλα στο γήπεδο, όπως ζητούσαν τα αστυνομικά όργανα ώστε να αποχωρήσουν.
Έτσι επιδόθηκαν σε ελέγχους των παραγωγών με την απειλή επιβολής προστίμων σε περίπτωση που διακινούνταν τρόφιμα στον χώρο. Πολλοί από τους παραγωγούς έφυγαν, με  "πρωτοπόρους" συνεταιριστές και παραγωγούς Επανομίτες. 

Το 5ο Παζάρι παραγωγών της Επανομής όμως έγινε: Οι άδειες πλανόδιου εμπορίου που κατείχαν παραγωγοί ήταν αρκετές για να μεταφερθεί η αγορά παραγωγών λίγα μέτρα πιο έξω. Με ελαφρά μετακίνηση των οχημάτων και με την συνεχή παρουσία καταναλωτών υπήρξε παντελής αδυναμία των αστυνομικών οργάνων να επιβάλλουν πρόστιμα (όπως απαιτούσαν τόσο οι καταγγέλλοντες-αιτούντες λαϊκατζήδες του σωματείου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που έκαναν την προσφυγή στο ΑΤ Επανομής αλλά και διάφοροι τοπάρχες με ελάχιστους καταστηματάρχες της πόλης).

Αποτέλεσμα της σύμπραξης αυτής, των καταναλωτών και των ενεργών πολιτών των κινημάτων με τους παραγωγούς που δεν λύγισαν,  ήταν να γίνει τελικά η σημερινή διάθεση χωρίς μεσάζοντες στην Επανομή, προς απογοήτευση όσων διακαώς επιθυμούν την κατάργησή της.

Φυσικά η απάντηση που στην πράξη "εφευρέθηκε" δεν αποτελεί την καλύτερη λύση.
Δείχνει όμως τη διάθεση των κινημάτων να παλέψουν ενάντια στην ακρίβεια που είτε επιβάλλεται από τα καρτέλ είτε ανέχεται αν δεν ενισχύεται από τις λαϊκές αγορές. Που μόνο λαϊκές δεν είναι αφού και οι τιμές δεν είναι φτηνές αλλά και οι επαγγελματίες στην πλειοψηφία τους δεν είναι παραγωγοί.




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.