του ακτιβιστή

Ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών της αποκάλυψης των προθέσεων των επίδοξων μνηστήρων της τοπικής εξουσίας στον Θερμαϊκό, δεδομένου ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες που όλοι τους σχεδόν είχαν θέσει (ορισμένοι μετέθεσαν δύο ή τρεις φορές την αντίστοιχη μέρα, από Οκτώβρη σε Δεκέμβρη και από κει σε μέσα Γενάρη) θα επιχειρήσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση όπως διαγράφεται αυτή τη χρονική στιγμή.

Πρώτος πόλος, αυτός της δεξιάς. 

Θα με ρωτήσετε ποιας δεξιάς; Αυτής που εκφράζεται από τα κομματικά της στελέχη, όπως εκφράστηκαν στις προηγούμενες εκλογές ή και στις πρόσφατες κομματικές εκλογές για ανάδειξη νομαρχιακών ή και τοπικών κομματικών οργάνων. Και εδώ μπαίνουν σχεδόν ΟΛΟΙ, και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλων (πλην Λακεδαιμονίων) όσων συμμετέχουν στην διοίκηση Αλεξανδρή, αλλά και αυτοί που διαχώρισαν την θέση τους και αποχώρησαν αλλά και όσοι το έπαιξαν ανεξάρτητοι στις προηγούμενες εκλογές και δια της ανυπαρξίας ή αλαλίας τους ουδέποτε διαφοροποιήθηκαν από τις επιλογές (ανικανότητας) της διοίκησης Αλεξανδρή που τώρα καταρρέει. Και επίσης και ο διεμβολιστής αλλά και "παράγων ενότητας", όπως αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής.

Εδώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται από έναν Αλεξανδρή που δείχνει μετέωρος μεταξύ της επιθυμίας και της λογικής. Ο δήμαρχος γνωρίζει πως ο κύριος (ομοϊδεάτης του) διεκδικητής δεν θα τολμήσει την ρήξη μαζί του, αφού προσδοκά να συλλέξει τα "υλικά" που με τον σημερινό Δήμαρχο ήδη θεωρούνται αποτυχημένα (γιατί  είναι δυνατόν να θεωρείται αποτυχών ο Δήμαρχος και επιτυχημένοι οι σύμβουλοί του ;). Έτσι  ο δήμαρχος δείχνει να διασκεδάζει με την αναβλητικότητα αποκάλυψης των προθέσεών του, γεγονός που δημιουργεί νευρικότητα και αναποφασιστικότητα στον εσωκομματικό αντίπαλό του. Κατάσταση που αποσκοπεί να αναγορεύσει σε ρυθμιστή των εξελίξεων έναν διστακτικό και άτολμο Αλεξανδρή. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς έχει χάσει όλα τα ερείσματά του σε Επανομή και Μηχανιώνα (πλην των δύο ομοεπίθετων αντιδημάρχων του) και ο πυρήνας του στην Περαία δεν δείχνει πλέον αρκετά συμπαγής αφού φήμες για σύμπτυξη νέου σχήματος συνδυάζονται με αποχώρηση ανθρώπων του (που όμως κι αυτοί αναμένουν το ξεκαθάρισμα των προθέσεών του - που δεν γίνεται).
Προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική τους έκφυση καταβάλλουν πρώην συμμετέχοντες στην διοίκηση που εξήγγειλαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την δημαρχία μετά από παραίνεση ομάδας φίλων τους. Και είναι τέτοιου είδους η πρόθεσή τους να καταγραφούν ως "ανεξάρτητοι" που δεν διστάζουν να διαρρέουν ακόμα και επαφές και συζητήσεις με στελέχη του αριστερού χώρου. Αλλά αυτή τους η στρατηγική αντικειμενικά τους απομακρύνει από τον Νεοδημοκρατικό χώρο που ανήκουν και ίσως έτσι στερηθούν κομματικές ψήφους στο αβέβαιο κυνήγι της ψηφοθηρίας.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η επιλογή του φορέα της ΝΔ. Οι πληροφορίες λένε πως κάποιοι κορυφαίοι βορειοελλαδικοί παράγοντες του κόμματος διατείνονται πως δεν θα στηρίξουν τον ένα και κάποιοι άλλοι τον άλλον. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα υπάρξει κεντρική επιλογή, που λογικά θα πρέπει να ανακοινωθεί οσονούπω.
Το σενάριο  σύμφωνα με το οποίο θα γίνει απόσυρση των δύο κύριων δεξιών διεκδικητών και η μετεξέλιξη "ανεξάρτητου" (ντεμέκ) Περαιώτη (;) ως  κεντρική κομματική επιλογή που θα ξελασπώσει την ΝΔ χρεώνοντας την πιθανή της αποτυχία στο πρόσωπο του υποψηφίου θα πρέπει να θεωρείται επιστημονική φαντασία.

Ο πόλος Γιάννη Μαυρομάτη. Δεν δίδεται κομματικός προσδιορισμός γιατί παρ'ότι η προέλευσή του βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ  που φθίνει και "εξαϋλώνεται" εντούτοις η αποδοχή που  έχει ο συνδυασμός του δείχνει να μην ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, καθώς  ο επικεφαλής φέρεται να έχει αποστασιοποιηθεί από το κομματικό χρίσμα. Και εκτός τούτου ιδιαίτερα θα πρέπει να σχολιαστεί η πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου σε επίπεδο υποψηφίων δημοτικών συμβούλων (σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε) που ξεκινά από δεξιούς και φτάνει στις παρυφές της αριστεράς και δημιουργεί αισιοδοξία. Πολυσυλλεκτικότητα που δεν έχει μόνο θετικά και αισιοδοξία - που εκφράζεται από στελέχη του ψηφοδελτίου - που κύρια βασίζεται στην πολυδιάσπαση της δεξιάς και στην δυστοκία της αριστεράς.
Στον ίδιο χώρο αναφοράς επιδιώκει να "παίξει" και ο Θανάσης Μπαλασάς, που μετά την συμφωνία με τον Κυριάκο Στεφανίδη που δεν επιβεβαιώθηκε (έμεινε  ως διαρροή μέσω κύκλων του διαδικτύου, καθώς δεν ευρέθη ο "ηγέτης" -ποίος εκ των δύο θα ηγηθεί) φαίνεται να συνεχίζει την επίμονη   αναζήτηση συνεργατών για κάθοδο, βασιζόμενος στην υποστήριξη και στον τοπικό πυρήνα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Ο αριστερός πόλος έχουμε την αίσθηση πως συνεχίζει αενάως "να πετά τάπες αναμένοντας το ουίσκι να ωριμάσει". Και με την έκφραση αυτή τονίζουμε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο την δυστοκία στην εξεύρεση ή ανακοίνωση του ονόματος του επικεφαλής της παράταξης "Θερμαϊκός: Συμπολιτεία αλληλεγγύης και ανατροπής" αλλά και στην μεγάλη καθυστέρηση δημοσιοποίησης της διακήρυξής της, που ελπίζουμε να βγει πριν τις εκλογές.

Σταθερή και χωρίς προβλήματα παρουσιάζεται η υποψηφιότητα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που με επικεφαλής την Ντίνα Μώραλη φιλοδοξεί να διατηρήσει την εκπροσώπησή της και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η έκπληξη που πολλοί θα ανέμεναν με την εμφάνιση ενός φρέσκου αντισυστημικού και αντιμνημονιακού ψηφοδελτίου που θα μπορούσε να "ταράξει" τα νερά δεν φαίνεται να γίνεται, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Και όλα αυτά ενώ σε λιγότερο από επτά ημέρες αρχίζει και επίσημα η προεκλογική περίοδος (18 Ιανουαρίου) και τα επιτελεία κινούνται εκτός από την αναζήτηση υποψηφίων και ψηφοφόρων αλλά και εκλογικών γραφείων.



ΥΓ Ο ακτιβιστής θα συμμετέχει ενεργά (από την πλευρά της ενημέρωσης) και σ' αυτήν την εκλογική μάχη. Σε λίγες μέρες μάλιστα το radio-activistis με ζωντανές συζητήσεις, συνεντεύξεις, φρέσκιες ειδήσεις, παραλειπόμενα αλλά και απόψεις θα σηματοδοτήσει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.