Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αργά το βράδυ του Σαββάτου, με απόφαση των εφετών-ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου και του εισαγγελέα Εφετών. Κατηγορούνται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Εκκρεμεί η απολογία του συγκατηγορούμενού τους, επίσης βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης, Στάθη Μπούκουρα, η οποία τελικώς προγραμματίστηκε για τις 10 το πρωί της Κυριακής.

Για την ίδια υπόθεση είναι προσωρινά κρατούμενοι ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για την προφυλάκιση στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έξω από το δικαστικό μέγαρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι τελευταίοι ξέσπασαν σε συνθήματα αποδοκιμασίας κατά των δικαστών, των δημοσιογράφων και του πρωθυπουργού.

Λίγο πριν τις 10 μ.μ., οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αποσύρθηκαν έτσι ώστε να αποφασίσουν για την προφυλάκιση ή όχι των δύο βουλευτών. Μετά από πολύωρη διάσκεψη, αποφάνθηκαν ότι οι δύο βουλευτές κρίνονται προφυλακιστέοι για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.

Η απολογία του Γιώργου Γερμενή ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου χωρίς ο ίδιος να προβεί σε δηλώσεις. Στη συνέχεια την πόρτα του ανακριτικού γραφείου πέρασε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε, αρνείται κάθε συμμετοχή στις πράξεις που του αποδίδονται.

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Ε', ο οποίος αναφέρει ότι οι Ηλιόπουλος και Γερμενής «διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιχειρησιακή συγκρότηση της Χρυσής Αυγής και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσυλλέκτων μελών της οργανώσεως, σκοπός της οποίας ήταν εξαρχής η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ο Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι στην κατάθεσή του ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες πράξεις «που να συνιστούν εμπλοκή του σε "επιχειρησιακή συγκρότηση" της οργάνωσης ή να αποδεικνύουν «την με οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσύλλεκτων μελών της οργάνωσης».

Ο Ηλιόπουλος αρνείται... ότι είναι ναζιστής και ότι η Χρυση Αυγη είναι «εγκληματική οργάνωση», ισχυριζόμενος ότι «δεν υφίστανται, ούτε τάγματα εφόδου, ούτε νεοσύλλεκτοι».

Κατηγορηματικά αθώος δηλώνει, στο δικό του υπόμνημα, και ο Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος θα απολογηθεί μετά τον Ηλιόπουλο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η δίωξη του είναι πολιτική και ότι βάλλεται στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας κατά του κόμματός του. Επίσης αναφέρει ότι ουδέποτε έλαβε μέρος σε «εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας» ενώ αναφέρει ότι ο ίδιος ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, απόδειξη του οποίου -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο-συνιστά η συμμετοχή του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό του νυν Δημαρ χου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο βουλευτής Κορινθίας αναφέρει τέλος ότι στις ομιλίες που παρακολούθησε στα γραφεία του κόμματος της Χρυσής Αυγής μετά την ένταξή του σε αυτό, «ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, Ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, και ουδέποτε άκουσε κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος».

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας συγκεντρώθηκαν λίγοι υποστηρικτές της ΧΑ, καθώς η νεοναζιστική οργάνωση έχει καλέσει τα μέλη της σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους κατηγορούμενους. Έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου βρέθηκε και οΗλίας Κασιδιάρης, ο οποίος υποστήριξε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της και δεν θα υποκύψει στις παράνομες πολιτικές πιέσεις», ενώ ανέφερε πως ενώ διώκονται οι βουλευτές της ΧΑ, κανένας βουλευτής ή υπουργός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «δεν βρίσκεται στη φυλακή», καθώς κανείς δεν έχει τιμωρηθεί τα σκάνδαλα των μιζών.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, Η ΧΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καταγγέλλει παράνομη και αντισυνταγματική την προφυλάκιση του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου, και των βουλευτών Παππά και Λαγού.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.