Φτωχότερο είναι από τα ξημερώματα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή τα σε ηλικία 71 ετών ο θρυλικός Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Εουσέμπιο.
Ο «Μαύρος Πάνθηρας» έχοντας αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια έσβησε στη Λισαβόνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας, Lusa και επιβεβαίωσε η Μπενφίκα.
Ο «μαύρος πάνθηρας» γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη στις 24 Ιανουαρίου 1942, τέταρτο παιδί της οικογένειας ενός Ανγκολέζου εργάτη. Εζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και βρήκε διέξοδο μέσα από το ποδόσφαιρο όταν σε ηλικία 18 ετών εντοπίστηκε από τη Μπενφίκα.
Ο νεαρός από τη Μοζαμβίκη έμελε να γίνει η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στην ιστορία των "Αετών", τους οποίους οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1962 με 5-3 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό όπου πέτυχε δύο γκολ. Αυτό ήταν και το μοναδικό τρόπαιο που κατέκτησε σε διεθνές επίπεδο, καθώς ακολούθησαν τρεις χαμένοι τελικοί για τη Μπενφίκα (1963, 1965, 1968), ενώ έλαμψε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 όπου ήταν πρώτος σκόρερ με 9 γκολ και οδήγησε την εθνική Πορτογαλίας στην τρίτη θέση.
Κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης το 1965, ο Εουσέμπιο αγωνίστηκε 15 χρόνια στην Μπενφίκα (1960-1975) κατακτώντας 11 πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος σε επτά περιόδους και πρώτος στην Ευρώπης (Χρυσό Παπούτσι) σε τρεις (1965, 1966, 1968).
Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1979 και την τελευταία τετραετία έπαιξε σε ομάδες του Τορόντο, του Λας Βέγκας και του Νιου Τζέρσεϊ, ενώ επέστρεψε στην Πορτογαλία για λίγους μήνες στη Μπεϊρα Μαρ (1976) και για μία σεζόν (1978/79) στη β΄ κατηγορία με την Ουνιάο ντε Τομάρ. Δεν σταμάτησε ποτέ να σκοράρει και ο τελικός απολογισμός του "έγραψε" 727 γκολ σε 715 αγώνες.
Από αυτά πέτυχε τα 41 με την Πορτογαλία, κρατώντας το σχετικό ρεκόρ για 32 χρόνια, όταν του το πήρε ο Παουλέτα (2005) που μοιράζεται την πρώτη θέση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο (από 47 γκολ). Έκανε ντεμπούτο στην εθνική σκοράροντας στο 4-2 επί του Λουξεμβούργου τον Οκτώβριο του 1961 σε ηλικία 19 ετών και έκλεισε τη διεθνή του καριέρα εναντίον της Βουλγαρίας (2-2) στις 19 Οκτωβρίου 1973.
Στο άκουσμα της είδησης ο Πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης,Κριστιάνο Ρονάλντο, έγραψε στο Twitter: «Πάντα αιώνιος Εουσέμπιο, αναπαύσου εν ειρήνη», αναρτώντας παράλληλα μία φωτογραφία στην οποία είναι μαζί.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.