Η θεατρική ομάδα Φενέστρα
παρουσιάζει την παράσταση
ΜΑΜΑ ΦΡΗΚΙΟ & ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΥΦΟ
των Dario Fo & Franca Ramme
•31 Ιανουαρίου & 1 – 2 Φεβρουαρίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Θέατρο στις 20.30
•12 – 13 Φεβρουαρίου στον Eightball Club στις 21.00
Μια γυναίκα ενταγμένη στο κοινωνικά αποδεκτό status quo ανακαλύπτει την ανθρώπινη επικοινωνία, τις μικρές χαρές της ζωής και τη μαγεία της ελευθερίας.
Η μεθυσμένη περιπέτεια ενός απο τους καλεσμένους στο Γάμο της Κανά.
Η παράνοια της μάνας που έχασε το μωρό της στη Σφαγή του Ηρώδη.
Απο αγρότης... Γελωτοποιός κι από Ιησούς... Αναρχικός.
Και ο απίστευτος ερωτικός συνδιασμός του Τρελλού κ του Χάρου που νικάει τα πάντα.
Η Μαμά Φρηκιό και οι Μυστήριοι Μπούφοι μπλέκονται σε μια ιστορία, προβάλλοντας και σατυρίζοντας τα κακώς κείμενα  "της τάξεως και της ηθικής”, από το μηδέν ως σήμερα...
Η φαντασία στην εξουσία....
Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία – συντονισμός: Γεωργία Σφακιανάκη
Σκηνικά: Κώστας Αμβρακίδης
Κοστούμια: Φενέστρα
Επιμέλεια Μουσικών θεμάτων – ήχων: Φενέστρα
Τεχνικός ήχου: Θόδωρος Μπουρνάς
Σχεδιασμός φωτισμού: Θανάσης Βρότσος
Χορογραφία: Βασίλης Παπακοσμάς, Αλεξάνδρα Βυτεάου
Διανομή (με τη σειρά που εμφανίζονται): 
Μαμά Φρηκιό: Ζωή Αναγνώστου
Μεθυσμένος: Ελισσάβετ Τσορίδου
Άγγελος: Βιργινία Λαφαζανίδου
Γελωτοποιός: Δέσποινα Χατζηιωαννίδου
Τρελλός: Νίκος Παλπάνης
Χάρος: Όλγα Ανανιάδου
Μπάτσος: Γεωργία Σφακιανάκη
Και κάποια ιστορικά στοιχεία:
Το “Μαμά Φρηκιό & Mistero Buffo” αποτελείται από δύο ξεχωριστά έργα, το μονόλογο της Μαμάς Φρηκιό και τις ιστορίες του “Mistero Buffo” τo οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως Κωμικό Μυστήριο (Τελετουργία).
Οι ιστορίες αυτές ανήκουν στη θεματολογία της μεσαιωνικής παράδοσης, από τον καιρό που η Εκκλησία στην προσπάθεια της να προσελκύσει το λαό στους Ναούς, παρουσίαζε με τον πιο θεατρικό τρόπο εκείνης της εποχής θέματα από την Καινή Διαθήκη.
Οι ηθοποιοί εκείνης της εποχής, δηλαδή οι Γελωτοποιοί – οι οποίοι ήταν οι μόνοι που είχαν τη δυνατότητα να σατυρίζουν δημοσίως την εξουσία – παρουσίαζαν αυτά τα μονόπρακτα, προσθέτοντάς τους το γνωστό σατυρικό και καυστικό τους λόγο.
Αυτά τα κείμενα, που διασώθηκαν από φοιτητές Θεολογικών Σχολών, βρήκε ο Dario Fo και μαζί με τη σύντροφό του Franca Ramme κάποια τα διασκεύασαν, άλλα τα άφησαν αυτούσια και δημιούργησαν και μερικά οι ίδιοι.
Βιογραφικό ομάδας Φενέστρα
Η θεατρική ομάδα «Φενέστρα» δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 από απόφοιτους εργαστηρίων Θεσσαλονίκης. Το 2012 παρουσίασε το θεατρικό έργο «ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» του Νηλ Σάιμον. Στα λατινικά «Fenestra» είναι το παράθυρο. Καθώς όμως η λέξη παράγεται από το ελληνικό φαίνω = φανερώνω, λούζω στο φως – τούτο το παράθυρο το ανοίγει κάποιος όχι για να δει αλλά για να φανεί! Η Φενέστρα είναι η αυλαία που ανοίγει το παράθυρο του “περίκλειστου” εαυτού μας που ανοίγει δυσκολότερα από μία αυλαία!
Σκοπός της ομάδας είναι η επιλογή έργων που την αντιπροσωπεύουν, η σκηνοθεσία με άδολο κόπο, η ερμηνεία κατά το μέτρο των δυνάμεων μας και τέλος να ανοίγει, έστω και για λίγο, τις σφραγισμένες φενέστρες της ίδιας της ομάδας αλλά και των θεατών για να “φανεί” ο ένας στα μάτια του άλλου.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.