farmers' market στο LansingMichigan,USA
Θέλοντας να αντιμετωπίσει την πίεση τόσο των αγροτών (που καταδυναστεύονται από τις κεντρικές λαχαναγορές με το άθλιο τρόπο  πώλησης των προϊόντων τους) αλλά και των καταναλωτών (που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες λόγω των αυξημένων τιμών των αγαθών) όπως εκφράζεται πανελλαδικά με την ανάπτυξη των αγορών "Χωρίς Μεσάζοντες", προχωράει στην υιοθέτηση και θεσμοθέτησή τους, μετονομάζοντάς τες - επί το ελληνικότερον - σε farmers' markets.

Δεν ανακάλυψαν φυσικά την Αμερική τα ξεφτέρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απλά εφαρμόζουν - ότι λειτουργεί σε όλο τον κόσμο από δεκαετίες - την ίδρυση αγορών όπου ο παραγωγός θα πουλά απ' ευθείας τα προϊόντα του στους καταναλωτές. Και ουδόλως νοιάζονται για τα δύο μέρη (έχουν πάρει από χρόνια θέση υπέρ των μεσαζόντων) αλλά το κάνουν στην προσπάθειά τους να εκτονωθεί η οργή ώστε να μετατεθεί χρονικά η πανθομολογούμενη πιθανότητα εξέγερσης.

Ανάλογος βέβαια ήταν ο σκοπός που είχε τεθεί στην ίδρυση των λαϊκών αγορών, οι οποίες όμως έχουν μετεξελιχθεί (με κύρια ευθύνη του σάπιου πελατειακού πολιτικού συστήματος) σε υπαίθριες boutic λαχανικών και ανταγωνίζονται - στο ύψος - τις τιμές των ακριβών σούπερ μάρκετς. Και είναι φυσική αυτή η εξέλιξη αφού το 80% των πάγκων στις λαϊκές δεν ανήκει σε παραγωγούς. Και όσο δεν καθαρίζει η φαυλότητα από τον τρόπο αδειοδότησης των πάγκων αλλά και δεν υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι στις λαϊκές αγορές, οι τιμές  θα συναγωνίζονται το άλμα επί κοντώ (πχ μαρούλι στην λαϊκή Ν.Επιβατών 1,50 € όταν στην κεντρική αγορά οι χονδρέμπορει το αγοράζουν (λέμε τώρα ...) 15 λεπτά).

Έτσι με πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή από το ΥπΑΑΤ μεταξύ άλλων ρυθμίσεων με το άρθρο 56 καθορίζεται η λειτουργία των Farmers’ Markets ή νέου τύπου αγορών χωρίς μεσάζοντες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις Αγορές Παραγωγών θα συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή/και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ και παράγουν τα αγροτικά τους προϊόντα στην Π.Ε., όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών.

Με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε αυτές παραγωγοί από όμορες Π.Ε. Ειδικά για της Αγορές Παραγωγών που θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές παραγωγοί όμορων σε αυτήν Π.Ε. και Περιφερειών της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και παραγωγοί της Π.Ε. Εύβοιας.

Δικαίωμα συμμετοχής δεν θα έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών. Για την Οργάνωση των Αγορών Παραγωγών - σύμφωνα με όσα αναφέρει το ν/σ του ΥπΑΑΤ - απαιτείται η σύσταση αυτοδιαχειριζόμενου φορέα από τους ίδιους τους παραγωγούς, ο ορισμός υπευθύνου για τη λειτουργία τους και η κατάρτιση εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας τους.

Οι Αγορές Παραγωγών θα λειτουργούν Σάββατο, εκτός και αν τοπικές ιδιαιτερότητες, επιβάλουν την λειτουργία τους άλλη εργάσιμη ημέρα, είτε σε δημόσιο χώρο, με ευθύνη του οικείου Δήμου ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, είτε σε ιδιωτικό χώρο με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών.

Η έναρξη λειτουργίας, η μετακίνηση ή η κατάργηση των Αγορών Παραγωγών, θα γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας, μετά από αίτημα του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα της Αγοράς Παραγωγών και γνώμη του οικείου Δήμου και της Υπηρεσίας Τροχαίας.

Δείτε το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.