Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική αρχή Θέρμης, αθετώντας τη δέσμευσή της, ανέβαλε εκ νέου τη συζήτηση για το θέμα της αξιολόγησης των εργαζομένων. Η σκοπιμότητα της νέας αναβολής γεννά πολλά ερωτηματικά, όταν πολλοί δήμοι αλλά και η ΚΕΔΕ πήραν θέση για το θέμα!
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έφερε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν 15 ημέρες περιμένοντας μια ομόφωνη απόφαση, εφόσον όλοι δηλώνουν το ενδιαφέρον και για τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και για τους εργαζόμενους. Πρέπει να αντιδράσουμε στη διάλυση των υπηρεσιών και να υπερασπιστούμε και την εργασία στο δήμο, όπως ΟΛΟΙ δεσμευτήκαμε προεκλογικά.
Ποιος ο λόγος της νέας αναβολής και ποιον εξυπηρετεί; Σίγουρα όχι το δήμο Θέρμης, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους.
Ο νόμος 4250/14, της κατ ευφημισμό αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων, στοχεύει στη διάλυση των δομών του δήμου αλλά και οδηγεί στις απολύσεις μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων. Με απαράδεκτο, αντιεπιστημονικό και αυταρχικό τρόπο εισάγει ένα αντιεπιστημονικό σύστημα αξιολόγησης. Αντί να αξιολογηθούν ουσιαστικά οι δομές και οι εργαζόμενοι για να βελτιωθεί η απόδοση των υπηρεσιών προς τον πολίτη αλλά και η απόδοση των δημόσιων πόρων, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητάει απλά να καθοριστεί το 15% των υπαλλήλων που θα πάει προς απόλυση, και αυτό να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ήδη η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έκρινε το Νόμο αντισυνταγματικό. Αποτελεί απλά μια «προκρούστεια» κλίνη με πειθαρχικές διώξεις και χωρίς κριτήρια. Ακόμα και όσοι «αξιολογητές» δεν εφαρμόσουν τις διατάξεις απειλούνται με παράβαση καθήκοντος που οδηγεί σε πειθαρχικές διώξεις.
Στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου, παρουσία των μελών του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, η παράταξη της πλειοψηφίας επικαλούμενη την απουσία του δημάρχου ανέβαλλε το θέμα και δεσμεύτηκε δια των δύο αντιδημάρχων (Γκουστίλης, Τσολάκης) και του προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου (Τιτέλης), ότι το θέμα θα μπει σε άμεσο έκτακτο συμβούλιο σε λίγες ημέρες. Τότε γράφαμε:
Διαφωνήσαμε με την αναβολή αλλά καλωσορίσαμε την επιβεβαίωση και από τη δημοτική αρχή της σημασίας και της κρισιμότητας του θέματος και την έναρξη δράσεων μετά την κατάθεση του ψηφίσματος από την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Με έκπληξη ακούσαμε το Δήμαρχο να αρνείται εκ νέου τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες, 16/6, 13 ημέρες μετά, επικαλούμενος προσεχές ραντεβού με τον Υπουργό ! Αρνήθηκε δηλαδή να τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο ώστε να έχει θεσμική εξουσιοδότηση και άποψη του οργάνου στη συζήτηση με τον Υπουργό και ενώ άλλοι δήμοι έχουν πάρει σχετική απόφαση από το τέλος Απριλίου, δύο μήνες πριν από εμάς…
Η επιλογή αυτή είναι απολύτως ασυνεπής με τη δέσμευση της πλειοψηφίας στις 4 Ιουνίου, εντός πρακτικών και με παρόντα το σύλλογο των εργαζομένων, ότι το θέμα θα συζητηθεί. Ακούσαμε πάλι δηλώσεις υποστήριξης των εργαζομένων και ότι νοιάζονται γι αυτούς, αλλά η ουσία είναι ότι η συζήτηση αναβλήθηκε. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να καθυστερεί η απόφαση και να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι αξιολογητές.
Η συζήτηση του θέματος απορρίφθηκε με ψηφοφορία, όπου συμμετείχαν μόνο από 7 μέλη της διοίκησης (από τα 20 !), γιατί οι υπόλοιποι είχαν φύγει από τη συνεδρίαση. Η είδηση δεν είναι ποιοι καταψήφισαν το θέμα και δεν στήριξαν τους εργαζόμενους, αλλά ποιοι έφυγαν από τη συνεδρίαση, σαν να μην ήταν σοβαρό το θέμα! Ενώ μόλις πριν ένα μήνα έλαβαν την ψήφο των πολιτών. Άσχημο ξεκίνημα …
Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας προς το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης να προχωρήσει άμεσα σε ψήφισμα καταγγελίας της συγκεκριμένης διάταξης, σε αίτημα απόσυρσης του Νόμου και σε άρνηση εφαρμογής του, καθώς και να καλύψει θεσμικά τους υπαλλήλους που δεν θα εφαρμόσουν τις διατάξεις.
Είναι επείγον να αναληφθούν πρωτοβουλίες στα συλλογικά όργανα της ΤΑ (πριν τη συνάντηση με τον Υπουργό) και στην ΠΕΔ ΚΜ για τη μαζική και συντεταγμένη αντίδραση των αυτοδιοικητικών έναντι αυτών των μέτρων που απειλούν και τη αυτοδιοίκηση αλλά και τη νοημοσύνη μας.
Η νέα αναβολή του θέματος, που δεν γνωρίζουμε τι σκοπούς εξυπηρετεί, εκθέτει τη διοίκηση του δήμου, και αποτελεί ασυνέπεια έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου, έναντι των εργαζομένων αλλά και έναντι των υπολοίπων δήμων που πήραν σχετικές αποφάσεις.

Θέρμη, 17 Ιουνίου 2014
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.