του ακτιβιστή

Δυστυχώς φτάσαμε και ζούμε σε μια εποχή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εποχή του παράλογου. Και δεν μιλάμε για την παγκόσμια κατάσταση που έχει μετατραπεί σε ένα σφαγείο (Γάζα, Ιράκ, Τζιχαντιστές, Λιβύη, Ουκρανία, Αφρική ...), ούτε για τους ανεκδιήγητους "κυβερνήτες" - υπαλλήλους των δανειστών που εξακολουθούν να παραδίδουν μαθήματα πειθήνιας συμπεριφοράς στους αφέντες τους και ανάλγητης άσκησης εξουσίας προς τους "ιθαγενείς" της χώρας, αλλά για πολύ πιο πεζά γεγονότα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητάς μας ως κατοίκων του Θερμαϊκού.

Επικεντρώθηκε η δράση των κινημάτων στην αποτροπή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ειδικά των παραλιών και των κάμπινγκ πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας. Και πολύ σωστά!

Έλα όμως που εδώ και χρόνια είτε έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις σε οργανωμένες ομάδες, είτε αφέθηκαν να ρημάζουν κυριολεκτικά πανέμορφα παραλιακά φιλέτα που ανήκουν στον Δήμο Θερμαϊκού. Και δεν είναι μόνο το κάμπινγκ που ξεπουλιέται "μπιρ παρά" αλλά μιλάμε για το Άκτιο, που το αφήσανε να καταστραφεί με στόχο να το γκρεμίσουν (προς δόξα των σχεδίων ντόπιων παραγόντων και ικανοποίηση (;) πρώην ενοικιαστών που λέγεται ότι χρωστάνε χιλιάδες ευρώ από νοίκια, νερό κλπ), το ΠΙΚΠΑ που ενώ περιήλθε στον Δήμο το απαξίωσαν πλήρως μη αξιοποιώντας το για κατασκηνωτικό κέντρο αλλά και για τα ΚΑΑΥ που δεν μπόρεσαν να καταφέρουν να διανοίξουν τον παραλιακό δρόμο ένωσης του Μπαξέ με την Αγία Τριάδα, που στην ουσία παραμένει ιδιωτικός δρόμος που οδηγεί στην "ιδιωτική" πλαζ των στρατιωτικών.

Σχετικά με την διάνοιξη του παραλιακού μετώπου που ήταν προγραμματική δέσμευση του απερχόμενου δημάρχου, θέλουμε να αποκαλύψουμε ότι δεν έγινε εξ αιτίας της μονομερούς προσπάθειας του κ. Αλεξανδρή να το επιτύχει μέσω αποκλειστικά πολιτικών μέσων και επαφών με την κυβέρνηση (που πίστευε πως διέθετε). Και φυσικά το παράπονό του είναι ότι δεν τον στήριξαν με μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει αυτόματα στην διάνοιξη. Αντί να εκμεταλλευτεί την δύναμη των πολιτών, να τους καλέσει να γκρεμίσουν τα εμπόδια μπαίνοντας ο ίδιος μπροστά, αφέθηκε στην διευθέτηση της πολιτικής καμαρίλας (που όπως γνωρίζουμε περί άλλων τυρβάζει...) που τον οδήγησαν σε κινήσεις - φούσκες (γκρέμισμα του πετρόχτιστου φράχτη, που αντικαταστάθηκε άμεσα με τσιμεντένιο) και άμετρη απογοήτευση για τους πολιτικούς του φίλους.Το θέμα των ΚΑΑΥ είναι ένα απ' ότι προκύπτει άλυτο ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για την περιοχή. Έτσι εξηγείται η ανεκδιήγητη απάντηση που έδωσε το 2011 το ΥΠΕΘΑ σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Αμμανατίδου για το θέμα. Σύμφωνα με αυτή το ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας (Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας) θεωρείται Στρατόπεδο, διέπεται γενικά από τους στρατιωτικούς κανονισμούς και έχει χαρακτηριστεί αμυντική περιοχή, η οποία οριοθετείται από την περίφραξη του Στρατοπέδου, περιλαμβάνει το τμήμα του αιγιαλού που της αναλογεί και συνεπώς αναστέλλεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας αυτού και της παραλίας του, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.2971/2001.

Επιπλέον, δεν αποτελεί κέντρο αναψυχής, αλλά ειδική εγκατάσταση υγειονομικής αποκατάστασης έχει χαρακτηριστεί αμυντική περιοχή, η οποία οριοθετείται από την περίφραξη του Στρατοπέδου, περιλαμβάνει το τμήμα του αιγιαλού που της αναλογεί και συνεπώς αναστέλλεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας αυτού και της παραλίας του, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.2971/2001.

Τώρα αν θέλει κανείς να δει πως χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η "αμυντική περιοχή" στην οποία αναφέρεται η απάντηση του ΥΠΕΘΑ αρκεί να παρατηρήσει τις φωτογραφίες που πήραμε πριν μερικές μέρες:Παρατηρήστε, εκτός από την φραγμένη παραλία και την απαγόρευση διέλευσης, τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί ως βοηθητικά οικήματα για τους λουόμενους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε πολεοδομική νομοθεσία και που προκλητικά προσπαθεί να δικαιολογήσει η απάντηση του ΥΠΕΘΑ: "όσον αφορά στις κατασκευές στο τμήμα του αιγιαλού που αντιστοιχεί στο ΚΑΑΥ, σημειώνεται ότι υφίσταται ένα κιόσκι, ένας οικίσκος και αποδυτήρια για την εξυπηρέτηση των λουομένων, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων του Στρατοπέδου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η ΣΥ έχει το δικαίωμα να τις κατασκευάσει χωρίς να απαιτείται έγκριση από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου η ΟΤΑ".


Αξίζει να προσθέσουμε τις κρίσεις του κ. Σπύρου Κουζινόπουλου ο οποίος σε παλαιότερο δημοσίευμά του για το θέμα αναφέρει:

Εάν όντως λειτουργούσε το συγκεκριμένο ΚΑΑΥ ως «χώρος στρατιωτικού ενδιαφέροντος», καλύπτοντας «ανάγκες αμυντικού σχεδιασμού», δεν θα βγάζαμε τσιμουδιά, πολύ περισσότερο εάν οι εγκαταστάσεις του εξυπηρετούσαν «σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας». Έλα όμως που κάθε άλλο παρά τέτοια ζητήματα εξυπηρετεί με τη λειτουργία του. Καθώς, όπως διαβάζουμε, «δικαίωμα παραθερισμού στα ΚΑΑΥ έχουν όλοι οι εν ενεργεία και όλοι οι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού ξηράς, τα μέλη των οικογενειών τους, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καθώς επίσης…. «η οικιακή βοηθός της οικογενείας του αποστράτου Aξιωματικού, πιστοποιουμένης της ιδιότητας της με απλή Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερομένου»!
Σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που ζούμε, είναι νομίζουμε περιττή πολυτέλεια όχι απλώς να λειτουργούν τα ΚΑΑΥ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά προκλητικά να καταλαμβάνουν και τις παραλίες, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους υπόλοιπους πολίτες
Το ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας, όπως ορίζεται στη διαταγή ΠΔ 9-24/2005/ΓEΣ/7ο EΓ, λειτουργεί σε πέντε παραθεριστικές σειρές και συγκεκριμένα:1η(1/7-15/7), 2η (17/7-31/7), 3η(2/8-16/8), 4η(18/8-1/9), 5η(3/9-17/9).
Και κάτι τελευταίο: Δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη του ΚΑΑΥ. Ασχέτως εάν αυτά από «Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας», σε καιρό πολέμου, όπως ξεκίνησαν, λειτουργούν σήμερα αποκλειστικά ως «Κέντρα Αναψυχής Αξιωματικών-Υπαξιωματικών». Μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους απρόσκοπτα στο χώρο που βρίσκονται. Αρκεί στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας να απελευθερώσουν την παραλία. Θα μπορούν και τότε οι αξιωματικοί, οι απόστρατοι, οι οικογένειες και οι … οικιακοί βοηθοί, να κάνουν τα μπάνια τους στην παραλία, μαζί με τους άλλους πολίτες. Εκτός πια και αν το μαγιό της υπηρέτριας του απόστρατου στρατιωτικού, εμπίπτει στα θέματα «εθνικής άμυνας και ασφάλειας» που επικαλείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Επίλογος:

Οφείλουμε βέβαια να αναδείξουμε την εύγλωττη σιωπή που επέδειξε για το θέμα των ΚΑΑΥ και ο σε λίγες μέρες νέος δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης. Ήταν πάγια η προσέγγισή του σε ανάλογα θέματα - που εμπεριείχαν σύγκρουση με την κεντρική εξουσία - να σφυρίζει αδιάφορα. Αναμένουμε την πολιτική που θα εφαρμόσει τώρα που αναλαμβάνει .... θα συνεχίσει τη σφυρήχτρα, θα ακολουθήσει την αποτυχημένη τακτική του προκατόχου του εκλιπαρώντας για στήριξη και επίλυση του ζητήματος από τους φίλους του της δικομματικής κεντρικής πολιτικής σκηνής ή θα τολμήσει να καταργήσει ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ την προκλητική αυτή κατάσταση.

Περιμένουμε ....
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

 1. ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ, ΨΕΥΔΕΣ, ΥΠΟΒΟΛΙΜΙΑΙΟ και ΕΜΠΑΘΕΣ το άρθρο – ντροπή του http://www.activistis.gr/ , προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή και το θέμα.
  Δεν το είδα να κάνει τόσο ‘’σαματά’’ για τους ‘’φουσκωτούς’’ που διώχνουν οικογενειάρχες από τις παραλίες όπου με τις ομπρέλες τις κατάντησαν Ιδιωτικές.
  Λίγη ντροπή, δεν βλάπτει.
  Κατ’ αρχήν, ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ ?????????
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
  Όλη η αμμουδιά, από την μια άκρη μέχρι την άλλη, είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όποιον το επιθυμεί. Μπορεί οποιοσδήποτε να περάσει ή να κάνει και μπάνιο εάν θέλει. Κανείς δεν τον εμποδίζει. Επιπλέον, μπορεί να αγοράσει και τα διατιθέμενα ( αναψυκτικά – καφές κτλ ) από το κυλικείο της παραλίας.
  Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ΑΤΥΧΩΣ για τον ίδιο δημοσίευσε ο ‘’αρθρογράφος’’, από την μια μεριά μέχρι την άλλη, υπάρχει διάδρομος πλάτους 4 – 5 μέτρων, ασφαλτοστρωμένος, για την διέλευση πεζών που δεν θέλουν να πάνε από την αμμουδιά, και ποδηλάτων, όχι όμως αυτοκινήτων. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι τοποθετημένοι κώνοι στην αρχή των διαδρόμων.
  Υπάρχει φράκτης εκατέρωθεν του διαδρόμου αυτού, για τον έλεγχο των επιθυμούντων να μπούν στις ΚΥΡΙΩΣ εγκαταστάσεις του ΚΑΑΥ.
  Οι εμφανιζόμενες φωτογραφίες με γκρέμισμα τοιχείου και ξαναχτίσιμο από μπετόν, είναι ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ και δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση του κοινού.
  Προφανώς, ο ‘’αρθρογράφος’’ διακατέχεται από αντιστρατιωτικό σύνδρομο, και πιθανόν να χρειάζεται ψυχιατρικές συμβουλές.
  Από την άλλη μεριά, κάνει έναν επικαιροποιημένο ‘’αχταρμά’’ περί τζιχανιστών, υπαλλήλους των δανειστών, ανάλγητης εξουσίας και άλλων, κάνοντας συγχρόνως ‘’τουμπεκί ψιλοκομμένο’’ για τους φράκτες της Πλάζ ΕΟΤ Αγίας Τριάδας, ή όπως το λένε τώρα, ‘’ΚΑΜΠΙΓΚ’’ που φαίνεται στη φωτογραφία.
  Έλεος πιά ! Αρκετά με τις εμπάθειές σας ! Καλά θα κάνουν κάποιοι ‘’να μην ξύνονται στην γκλίτσα του τσομπάνη.’’

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.