ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ, ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ, ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Μια ακόμη μεγάλη παραλία και με σημαντικό υδροβιότοπο, που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το κάμπινγκ της Επανομής Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως δεν πουλάει μόνο του, αλλά μαζί με τον υδροβιότοπο στην περιοχή Φανάρι, συνολικής έκτασης 3.200 στρεμμάτων. Μαζί, όπως πωλούνται επίσης το κατασκηνωτικό κέντρο ναυτοπροσκόπων, έκτασης 35 στρ. και η περιοχή «αγγελαδάρικο» συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων.
Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ αγνοεί απόφαση του ΣτΕ και προχωρά στην πώληση. Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών Επανομής, υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες η κυριότητα της έκτασης των 3.200 στρ., που περιλαμβάνει το κάμπινγκ αλλά και ολόκληρο τον υδροβιότοπο, επιστρέφεται στο δήμο. Οπως φαίνεται όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για το ΤΑΙΠΕΔ, που βγάζει ακόμη ένα «φιλέτο» στο σφυρί, παρά το ότι αυτό προστατεύεται από τη διεθνή περιβαλλοντική συνθήκη NATURA 2000.
Πρόκειται για ένα ακόμη ακίνητο, το οποίο περιλαμβάνει μια παραλία αρκετών χιλιομέτρων, με πολύ καθαρά νερά, και πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, σε ευθεία, απέχει από την πόλη 27 χιλιόμετρα. Ενα από τα εναπομείναντα καταφύγια όλων όσων αδυνατούν να κάνουν διακοπές και αναζητούν κάποιες κοντινές παραλίες στην πόλη, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν τη θάλασσα οι ίδιοι και τα παιδιά τους, χωρίς να αναγκαστούν να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε καύσιμα. Πρόκειται για πώληση ακινήτου η οποία περιλαμβάνει την πολλών χιλιομέτρων παραλία και όχι για πώληση αιγιαλού, τους οποίους, όπως μόλις πρόσφατα διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τη σκηνοθέτιδα της ταινίας «Mamma Mia», η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να τους ιδιωτικοποιήσει, αλλά: «Η σχετική πρόβλεψη στο νόμο που μόλις πρόσφατα ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή περιορίζεται στην επιτάχυνση του προσδιορισμού του ελληνικού αιγιαλού».
«Πιστεύουμε ότι η ιδιωτικοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που προωθείται, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει για τον τόπο μας και κανένα όφελος για τους κατοίκους αλλά και για τη χώρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Επανομής, η οποία πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το πώς μπορούν να αποτρέψουν «το ξεπούλημα των καλύτερων παραλιών μας». Ηδη προχωρούν στην έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, τα οποία θα διανείμουν στους πολίτες, ενώ προγραμματίζεται η διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
3.200 στρέμματα κατασκηνωτικού χώρου και υδροβιότοπου που ανήκει στο δίκτυο NATURA πουλάει «πακέτο» το ΤΑΙΠΕΔ3.200 στρέμματα κατασκηνωτικού χώρου και υδροβιότοπου που ανήκει στο δίκτυο NATURA πουλάει «πακέτο» το ΤΑΙΠΕΔΔεν είναι η πρώτη φορά που ολόκληρη η περιοχή, μαζί με τον υδροβιότοπο, απειλείται από μεγαλεπήβολα και φαραωνικά σχέδια μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης. Η πρώτη ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '60, που και τότε η ανάπτυξη της Χούντας συνδυαζόταν με ρίψη τόνων μπετόν σε παρθένες περιοχές της χώρας, για το χτίσιμο τεράστιων ξενοδοχείων. Ο υδροβιότοπος της Επανομής δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 η κοινόχρηστη έκταση του ακρωτηρίου μεταβιβάστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (18-4-1968) στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Τα σχέδια εκείνης της ανάπτυξης περιελάμβαναν τη μετατροπή του υδροβιότοπου σε πρότυπο παραθεριστικό κέντρο με ελικοδρόμιο, ξενοδοχειακές και αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ και άλλες τουριστικές ατραξιόν. Ο υδροβιότοπος γλίτωσε από την αναπτυξιακή καταστροφή επειδή δεν βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια. Αλλά δεν βγήκε αλώβητος από την περιπέτεια. Ενα μέρος του σχεδίου υλοποιήθηκε την περίοδο 1972-1974. Μπαζώθηκε ένα μέρος του υγροτόπου και κατασκευάστηκε το κάμπινγκ της περιοχής, το οποίο σήμερα είναι εγκαταλειμμένο και βγαίνει προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τον υδροβιότοπο. Ξεκίνησε επίσης το μπάζωμα της λιμνοθάλασσας με άμμο από το βυθό της θάλασσας.
Στον υδροβιότοπο της Επανομής έχει καταμετρηθεί ένας πληθυσμός από διαφόρων ειδών πτηνά, που στο παρελθόν έχουν φτάσει συνολικά μέχρι και τα 5.000 άτομα. Αλλα παραμένουν για μερικές μόνο μέρες, ερχόμενα από το Βορρά, μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους νοτιότερα, ενώ κάποια άλλα μένουν και αναπαράγονται εκεί.
Η περιοχή περιλαμβάνεται σε μια πολύ σημαντική και ειδική κατηγορία εκτάσεων για τα πουλιά. Στις σημαντικότερες για τα πουλιά περιοχές της Ευρώπης (ICBP: Important Bird Areas in Europe). Και σύμφωνα με έρευνες, έχουν παρατηρηθεί σχεδόν τα μισά από τα είδη πτηνών που παρατηρούνται συνολικά στην Ελλάδα. Πολλά απ' αυτά θεωρούνται απειλούμενα και προστατεύονται τόσο τα ίδια όσο και οι βιότοποί τους από την ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία (οδηγία 79/409/ΕΟΚ, σύμβαση Βέρνης, σύμβαση Βόννης). Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή αναπαράγονται 12 είδη πτηνών που θεωρούνται απειλούμενα και για τα οποία προβλέπονται μέτρα ειδικής διατηρήσεως από την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ, πέρα από τα πτηνά, στην πανίδα της περιοχής περιλαμβάνονται και άλλα προστατευόμενα είδη (θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια). Εχουν επίσης παρατηρηθεί φασιανοί, λαγοί και πέρδικες.
Η παραλία είναι αρκετών χιλιομέτρων, με πολύ καθαρά νερά, και πολύ κοντά στη ΘεσσαλονίκηΗ παραλία είναι αρκετών χιλιομέτρων, με πολύ καθαρά νερά, και πολύ κοντά στη ΘεσσαλονίκηΣτο ανατολικό τμήμα του υδροβιότοπου σχηματίζονται λιβάδια όπου φυτρώνουν «γλυκά» χόρτα, που θεωρούνται σχεδόν εξαφανισμένα. Αν και αποτελούν φυσιολογική συνέχεια των πλημμυρισμένων εκτάσεων των υγροτόπων, σπάνια κατορθώνουν να επιβιώσουν, καθώς τα εδάφη τους είναι λιγότερο αλατούχα και πλημμυρίζουν σπανιότερα. Τέτοια λιβάδια έχουν χαθεί, στην πάροδο των χρόνων, για διάφορους λόγους όπως η εξάπλωση των καλλιεργειών, ακόμη και από πολύ μεγάλους υδροβιότοπους, όπως είναι οι λίμνες. Στον υδροβιότοπο υπάρχουν επίσης αμμοθίνες, οι οποίες παίζουν επίσης το δικό τους σημαντικό ρόλο στη διατήρησή του.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.