Με δελτίο τύπου, που στάλθηκε μια μέρα πριν την παράσταση (δείγμα της προχειρότητας που χαρακτηρίζει το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας ή τον Δήμο Θερμαϊκού ή και τους δύο φορείς ;) πληροφορούμαστε πως αύριο Τρίτη οι κάτοικοι του Θερμαϊκού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια καλή παράσταση στο ΚΑΠΠΑ.
Πρόκειται για το έργο του Ρομάν Γκαρί (Romain Gary) «Η ζωή μπροστά σου» σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά, με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που θα ανέβει αύριο Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μμ, στο «ΚΑΠΠΑ 2000» της Περαίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται με τη συνδρομή του δήμου Θερμαϊκού. 
Το έργο «Η ζωή μπροστά σου» είναι η ιστορία ενός μικρού Άραβα, που εγκαταλείπεται από όλους, εκτός από μια Εβραία πόρνη, στην οποία τον παρατάνε οι δικοί του, όπως πετάμε ένα νεογέννητο στα σκουπίδια. Αυτή αναλαμβάνει να τον μεγαλώσει. Αυτά τα δύο μοναχικά πλάσματα, η γριά Εβραία και ο μικρός Άραβας, δένονται με μια υπέροχη σχέση αγάπης και αφοσίωσης. Ο Μόμο, ο ήρωας του έργου είναι ο πρώτος Άραβας που βοηθάει μια Εβραία να «ξαναγυρίσει» στην πατρίδα της, το Ισραήλ. 
Το μυθιστόρημα έγραψε ο του Ρομάν Γκαρί με το ψευδώνυμο Εμίλ Αζαρ και  απέσπασε το βραβείο Goncourt το 1975. Το 1977 έγινε ταινία με τίτλο “Μαντάμ Ρόζα” με πρωταγωνίστρια τη Simone Signoret και κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και η Simone Signoret το βραβείο Cesar.
Στη συνέχεια διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Ξαβιέ Ζαγιάρ. Το θέμα του παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, λόγω της διαρκούς διαμάχης Εβραίων και Αράβων στη Μέση Ανατολή.
Η παράσταση που θα παρουσιάσει στο «ΚΑΠΠΑ 2000» η Άννα Βαγενά ανεβαίνει σε μετάφραση Ελένης Χριστοδούλου, επεξεργασία κειμένου Βασίλη Κατσικονούρη και σκηνοθεσία Άννας Βαγενά. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.