Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού με αντικείμενο την εκλογή Προεδρείου, την πλήρωση των επιτροπών Οικονομικού και Ποιότητας Ζωής και την εκλογή εκπροσώπων για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ).
Την διαδικασία διηύθυνε ο εκλεγείς με περισσότερες ψήφους δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφία κ. Νίκος Τσουρούς - Μπουγιούκας.
Μια στην ουσία της ανιαρή (λόγω της υποχρεωτικής τυπικότητάς της) διαδικασία που μεταβλήθηκε σε μια λεξιμαχία μεταξύ του δημάρχου απ' τη μια και των αρχηγών της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης από την άλλη.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε ευοίωνη με τα γνωστά λογίδρια από όλους για ενωτικό πνεύμα και σύμπνοια για το καλό του δήμου και των δημοτών (κάθε φορά τα ίδια ακούμε από τους "φρέσκους" δημάρχους που θα ανοιχτά μάτια και αυτιά προς τους πολίτες και την αντιπολίτευση και κείνη με την σειρά της πως θα συνδράμει την διοίκηση στο έργο της... και μπλα μπλα μπλα...) και είδαμε μια ωραία ατμόσφαιρα με Μαυρομάτη, Τσαμασλή , Κουζινόπουλο να που από την πρώτη ψηφοφορία ήδη το κλίμα χάλασε και εμείς το αντιληφθήκαμε μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής πολύ αργότερα (στην τρίτη ψηφοφορία, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης).

Αιτία της διατάραξης του αίσιου και ενωτικού κλίματος μάλλον αποτέλεσαν οι δύο ψήφοι λιγότερο που έλαβε ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σπύρος Αδαμίδης, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης απαντώντας στον Γιώργο Τσαμασλή, όταν ο τελευταίος συνεπικουρούμενος και από τον κ. Κουζινόπουλο έθεσε θέμα αναντιστοιχία "λόγων και έργων" του δημάρχου και της παράταξής του. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία δεν έδινε την στήριξή της σε υποψήφιους της μειοψηφίας (μείζονος και ελλάσσονος) που θα έπρεπε (βάσει του Καλλικράτη) να υπερψηφιστούν και από την πλειοψηφία για να εκλεγούν συγκεντρώνοντας το 50% των παρισταμένων. Μικροψυχία χαρακτήρισε την διατεταγμένη (όπως φάνηκε) άρνηση υπερψήφισης των υποψηφίων της αντιπολίτευσης ο κ. Κουζινόπουλος που ενώ απλόχερα έτεινε χεία βοηθείας και συνεργασίας στη διοίκηση διαπίστωσε μια πρακτική που δείχνει ότι μάλλον τα πράγματα μπορεί να μην πάνε τόσο καλά όσο το επιθυμούσε η παράταξή του.



Για anfair τακτική από πλευράς αντιπολίτευσης μίλησε ο δήμαρχος δικαιολογώντας την άρνηση στήριξης (στη συγκεκριμένη ψηφοφορία για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) των μελών της αντιπολίτευσης για την μικρότερη αποδοχή που έτυχε ο νέος πρόεδρος αλλά κυρίως για τη μικρή συγκέντρωση ψήφων της αντιπολίτευσης (22 έως 27 από τους συνολικούς 32) που έλαβαν οι υποδεικνυόμενοι από τον ίδιο και την παράταξή του.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ, και πριν δώσουμε την σύνθεση του νέου Προεδρείου και των Επιτροπών, να πούμε πως παρόμοια - αν όχι ακριβώς πανομοιότυπη - αντιπαράθεση είχαμε πααρακολουθήσει στην αντίστοιχη ειδική συνεδρίαση πριν τέσσερα χρόνια. Απλά ό,τι είπε ο Μαυρομάτης τα έλεγε τότε ο Αλεξανδρής και ό,τι έλεγαν οι Κουζινόπουλος και Τσαμασλής τα έλεγε τότε ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση δημιούργησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Συμπολιτείας Θερμαϊκού που έγινε και έθεσε την ανάγκη ενός άλλου τρόπου λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, αλλά και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, που είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας (η τοποθέτηση ΕΔΩ)


Το νέο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου:

Πρόεδρος: Αδαμίδης Σπύρος με 29 ψήφους και 4 λευκά (Θερμαϊκός Νέα Πορεία)

Αντιπρόεδρος: Μεσμερλή-Σακκά Αικατερίνη με 29 ψήφους, 2 λευκά και 1 άκυρο (Θερμαγικός)

Γραμματέας: Τσακμάκας Γιάννης με 30 ψήφους και 2 λευκά (Συμπολιτεία)


Οικονομική Επιτροπή

Πρόεδρος: Μήλιος Παναγιώτης (ορίζεται από τον Δήμαρχο, χωρίς εκλογή)

Μέλη:

Τζέκος Θόδωρος 30 ψήφοι (αναπληρώνει τον Πρόεδρο)

Μισαλέμης Ιωσήφ 30 ψήφοι

Μπαλάφας Νίκος 28 ψήφοι

Καλλονάς γιάννης 28 ψήφοι

Σαμακοβλής Άγγελος 24 ψήφοι

Τσαμασλής Γιώργος 28 ψήφοι

Βογιατζής Χρήστος 28 ψήφοι

Κουζινόπουλος Σπύρος 27 ψήφοι



Αναπληρωματικοί:

Γιάκης Νίκος 29 ψήφοι

Καζουλίδου Κυριακή 29 ψήφοι

Ματζάρης Δημήτρης 24 ψήφοι

Ζαριφέ Έφη 25 ψήφοι

Μώραλη Ντίνα 24 ψήφοι



Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Πρόεδρος: Πασχαλίδου Παρθένα (ορίζεται από τον Δήμαρχο, χωρίς εκλογή)

Τσουρούς - Μπουγιούκας Νίκος 27 ψήφοι

Τζάκης Φώτης 24 ψήφοι

Γιάκης Νίκος 23 ψήφοι

Μπίρος Θωμάς 23 ψήφοι

Χάκης Γραμματάς 22 ψήφοι

Ζδούκος Θόδωρος 26 ψήφοι

Βογιατζής Γιάννης 22 ψήφοι

Τροκάνας Κώστας 16 ψήφοι


Αναπληρωματικοί:

Φεστερίδης Γιώργος 28 ψήφοι

Τζέκος Θόδωρος 27 ψήφοι

Καλλονάς Γιάννης 27 ψήφοι

Βογιατζής Χρήστος 19 ψήφοι

Τσακμάκας Γιάννης 18 ψήφοι


Εκπρόσωποι για την ΠΕΔ

Γιάννης Μαυρομάτης
Φεστερίδης Γιώργος
Πασχαλίδου Παρθένα
Βογιατζής Κώστας
Κουζινόπουλος Σπύρος




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.