Η ιστορική μνήμη θα πρέπει να διατηρείται με κάθε πρόσφορο μέσο. Και ειδικά για τις χαμένες πατρίδες που αναγκάστηκαν να αφήσουν οι πρόγονοί μας στη Μικρά Ασία, την Θράκη και τον Πόντο επιβάλλεται να βρίσκονται στο επίκεντρο και όχι μόνο με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις.
Βέβαια διαχρονικά έχουμε διαπιστώσει, ανεξάρτητα από τους διοργανωτές, ότι η εκάστοτε διοίκηση επιχειρεί να κερδίσει επικοινωνιακά   με την προβολή μελών της και παρατρεχάμενων, εκμεταλλευόμενη και την μόνιμη απουσία των εκπροσώπων των λοιπών δημοτικών παρατάξεων (εκτός  προεκλογικών περιόδων) που φυσικά μόνο αρνητικά σχολιάζεται από τους παριστάμενους δημότες.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις επαναλήφθησαν με τον αποκαλυπτικότερο τρόπο και φέτος στην γιορτή της φασολάδας, που συνοψίζει την γιορτή και το γλέντι της γενέθλιας μέρας της Περαίας.
Μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τα κεντρικά τραπέζια που κατέλαβαν οι νεοδιοικούντες με τις ρεβερέντζες και τις χαιρετούρες, έλαμψαν δια της απουσίας των οι  λοιποί της αυτοδιοικητικής παρέας και εμφανίστηκαν και   πρώην που ήταν επί χρόνια εξαφανισμένοι από παρόμοιες γιορτές και επετείους.
Λιγοστός ο κόσμος στην Κυριακάτικη φασολάδα, παρά την καλοκαιρία, την καλή μουσική και την άψογη φιλοξενία των οικοδεσποτών, του ΠΟΣΠ. Δεν ξέρουμε γιατί αλλά είναι γενική η εντύπωση πως μειώνονται κατ' έτος οι συμμετέχοντες στις ανάλογες εκδηλώσεις.
Και πάνω που γράφαμε αυτές τις σκέψεις λάβαμε το δελτίο τύπου από τον Δήμο που δείχνει να επιχαίρει για τις εκατοντάδες δημοτών (όπως αναφέρει) που συμμετείχαν και φέτος.

ακτιβιστής
Το δελτίο τύπου:


Με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη «γενέθλια ημέρα» της Περαίας


Με την παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού και επισκεπτών κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις για τη «γενέθλια ημέρα» της Περαίας, με λαμπαδηδρομία και παραδοσιακό χορευτικό αντάμωμα, που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό πάρκινγκ, στην παραλία της Περαίας. Χορευτικοί σύλλογοι προσφύγων σκόρπησαν συγκίνηση και ενθουσιασμό με τους ρυθμούς της καταγωγής τους, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συνέχεια του ελληνισμού.    
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης επισήμανε ότι στα 91 χρόνια που μεσολάβησαν από την έλευση των προσφύγων και τη δημιουργία της Περαίας η εξέλιξη και η πρόοδος δικαίωσε τις προσδοκίες και τους αγώνες των πρώτων κατοίκων. Συνδέοντας το τότε με το τώρα ο δήμαρχος σημείωσε ότι το πνεύμα και ο ηρωισμός εκείνης της πρώτης περιόδου μας εμπνέουν. «Μας βοηθάει πολύ να συνειδητοποιούμε ότι στη δεκαετία του 1920 οι παππούδες μας και αργότερα οι πατεράδες μας τα κατάφεραν σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Γιατί, λοιπόν, να μη ξεπεράσουμε τον κάβο; Στο κάτω κάτω έχουμε το δικό τους DNA. Το αίμα τους κυλάει στις φλέβες μας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου.
Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων χθες Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Άνω Περαία, στις 10  το πρωί, ενώ από τις 12 το μεσημέρι στο αλσύλλιο «Ανδρομέδα» στην Άνω Περαία, διοργανώθηκε Γιορτή Φασολάδας, με τη συμμετοχή λαϊκού μουσικού σχήματος.

Οι εκδηλώσεις για τη γενέθλια ημέρα της Περαίας ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Περαίας, με συναυλία χορωδιών, χορευτικά και θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ», από το σύλλογο γυναικών Περαίας «Η αγάπη». 


ΥΓ Οι  φωτο είναι του Σταύρου Λαχανούδη

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.