Το κόλπο της συνδιαλλαγής του ξεπουλημένου πολιτικού συστήματος που διαχειρίζεται μέχρι τώρα τα συμφέροντα της χώρας και την ευημερία των κατοίκων της με το επιχειρηματικό (και μη εθνικό) κεφάλαιο καλά κρατεί. Σε όλα τα επίπεδα η διαπλοκή είναι πανταχού παρούσα εξυπηρετώντας και τους δυο. Το πρώτο με δεδομένη τη σύγχιση (και συνεπώς κατάργηση του διαχωρισμού των εξουσιών) περνάει νόμους και εκχωρεί προνόμια στην μεγαλοεπιχειρηματική τάξη και η δεύτερη για να διατηρήσει την προνομιακή συνδιαλλαγή της "μπουκώνει" τους επιτήδειους ξεπουλημένους πολιτικούς για να συνεχίζεται το πάρτι της ρεμούλας, της φαυλότητας και της αρπαχτής.

Ένα πεδίο όπου ενδημεί (από πολύ παλιά) το φαινόμενο είναι ο χώρος των εφημερίδων και των καναλιών.
Η μεγαλύτερη κομπίνα που έχει γίνει από τη συγκυβέρνηση της διαπλοκής στον τομέα αυτό ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ σε συνδυασμό με την παραχώρηση του δικαιώματος -έναντι εξευτελιστικού τιμήματος- σε ιδιωτική εταιρεία των μεγαλοκαναλαρχών να διαχειρίζονται το τηλεοπτικό σήμα μέσω της DIGEA.
Οι μεγαλοκαναλάρχες (ταυτόχρονα και μεγαλοεκδότες) χρωστώντας εκατομμύρια ευρώ στο κράτος μη αποδίδοντας το αγγελιόσημο ("κατοχυρωμένη" και μη τιμωρούμενη συστηματική φοροδιαφυγή) αλλά και μη έχοντας οι ίδιοι άδειες για τα κανάλια τους καρπώθηκαν των διαπλεκόμενων και "μπουκωμένων" πολιτικών φίλων τους του δικαιώματος να δημιουργήσουν την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αφού βγήκε off με τη γνωστή αυταρχικότητα η ΕΡΤ.
Η Digea A.E. είναι ένα νομικό πρόσωπο που συστήθηκε τον Ιούνιο του 2009 από κοινού από τα κανάλια Alpha, Alter (τότε), Antenna, Makedonia TV, Mega, Σκάι και Star και η οποία "έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και όποιων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της.
Μέχρι τότε, στην Ελλάδα υπήρχε μόνο το ψηφιακό σήμα της πλατφόρμας της ΕΡΤ. Πλέον, όποιος θέλει να εκπέμψει ψηφιακά, απευθύνεται στην Digea. Yπάρχει, βέβαια, και η επίγεια Nova, αλλά αυτή πρόκειται για συνδρομητικό κανάλι και είναι μια άλλη εκδοχή παραχώρησης.

Να που όμως υπάρχει και συνέχεια στην προσπάθεια των μεγαλοκαναλαρχών να ιδιοποιούνται πόρους από το κράτος ή από τους πολίτες αποφεύγοντας να προχωρήσουν στην επέκταση της κάλυψης του δικτύου κάλυψης της ελληνικής επικράτειας (όπως είναι η συμβατική της υποχρέωση).Πέρα λοιπόν από τον γνωστό αμαρτωλό τρόπο εκχώρησης των συχνοτήτων, πού ευνοεί τα μεγάλα μιντιακά συμφέροντα σε βάρος των περιφερειακών καναλιών -τα οποία δύσκολα θα επιβιώσουν- υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη μη τηλεοπτική κάλυψη περιοχών της περιφέρειας.

Ενώ αρχικά είχαν υπολογιστεί για την ψηφιακή τηλεόραση η δημιουργία 275 σημεία εκπομπής του αρχικού σχεδίου για τον χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, αυτά γίνονται 156, ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχων του δικτύου.

Το κενό που προκύπτει στα σημεία εκπομπής, ανατίθεται σε μικρούς αναμεταδότες, που θα τοποθετηθούν χωρίς αδειοδότηση εντός αστικών περιοχών, με την αγορά τους να βαραίνει τις Δημοτικές Αρχές κάθε περιοχής.

Αυτόματα λοιπόν, ο κάθε δήμος, για να μπορέσει να έχει στην περιοχή του τηλεοπτική κάλυψη, αφού θα υποχρεωθεί να.. αγοράσει το σήμα εκπομπής, θα μετακυλήσει το κόστος στους Δημότες, μέσω ενός παγίου τέλους στα Δημοτικά τέλη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει σε συνέντευξή του ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ κ. Νίκος Μιχαλίτσης, για να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα χρειάζονται 600 σημεία εκπομπής. Όσον αφορά δε στο κόστος, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 45 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες κυρίως της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών, όπου ακόμη δεν έχει φτάσει η… ψηφιακή εποχή!!!
Πρόβλημα που επιχειρείται επιλυθεί με τη μετακύλιση τους κόστους (νέο χαράτσι)  στους τοπικούς Δήμους, αναγκάζοντάς τους να κατασκευάσουν - με επιβάρυνση των ιδίων και των δημοτών τους - τοπικούς αναμεταδότες.

Έχοντας υπόψη του τα παραπάνω, το μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΕ, κ. Τάσος Κανταράς, ζήτησε από το ΔΣ της ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία και να απαιτήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να επιβάλλουν στην εταιρεία παροχής ψηφιακού σήματος την υποχρέωση ανάληψης του κόστους όλων των απαιτούμενων τοπικών αναμεταδοτών. Σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν παροχές που στερούνται και οι Δήμοι να αναλάβουν τα σπασμένα των συμφερόντων των μεγαλοκαναλαρχών.

Πληροφορούμαστε πως το θέμα θα τεθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ Θερμαϊκού προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο θα καλείται η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία να επιβάλουν στην εταιρεία παροχής ψηφιακού σήματος την υποχρέωση ανάληψης του κόστους όλων των απαιτούμενων τοπικών αναμεταδοτών ώστε να μη μετακυλήσει το βάρος αυτό στους κατά τόπο Δήμους και στους δημότες αυτών.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.