Με ιδιαίτερη χαρά η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής του Κέντρου Πολιτισμού Ν. Ραιδεστού και ο χοράρχης Λεωνίδας  Βλαχόπουλος  σας προσκαλούν  την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου  στο Δημοτικό  Θέατρο Θέρμης, σε μια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής όπου  συμμετέχουν:
Η Χορωδία Βυζαντινής μουσικής Πολιτιστικού Νέας Ραιδεστού|
 Ο Χορός των «Θεσσαλονικέων Υμνωδών» |  ο Μοναχός Ιάκωβος  και ο βυζαντινός χορός   Ηδύμελον.
Ώρα έναρξης 20.00 | Είσοδος ελεύθερη .
Σας γνωρίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συναυλία συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Έργο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Θέρμης.

Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής  «Αγ. Αθανάσιος»   Κέντρου Πολιτισμού Ν. Ραιδεστου.
Η χορωδία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2013. Τα μέλη της είναι άνθρωποι που αγαπούν τη Βυζαντινή Μουσική, καθώς και την απόδοση βυζαντινών ύμνων.
Χοράρχης ο κ. Λεωνίδας Βλαχόπουλος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Νέας Ραιδεστού επί εικοσιοκτώ συναπτά έτη και μουσικοδιδάσκαλος.
Στο μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της, έχει πραγματοποιήσει τρείς εμφανίσεις, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για περισσότερες και ποιοτικότερες εμφανίσεις.

ΧΟΡΟΣ ‘’ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΥΜΝΩΔΩΝ’’

 Ο Χορός των «Θεσσαλονικέων Υμνωδών» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2007 από τον Ιωάννη Α. Λιάκο, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, επίκουρου καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίες «Βελλάς» Ιωαννίνων. Η χορωδία απαρτίζεται από καλλίφωνους ψάλτες - συνεργάτες και μαθητές του, που φοιτούν στην Τέχνη της Ψαλτικής και που κοσμούν τα αναλόγια Ιερών Ναών της πόλεως Θεσσαλονίκης.
Κύριοι σκοποί του Χορού είναι η έρευνα, η σπουδή και η παρουσίαση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συνθέσεων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών, καθώς και η ψαλμώδηση ιερών ακολουθιών σε διάφορες λατρευτικές συνάξεις.
Το 2007 εκδόθηκε ο πρώτος ψηφιακός δίσκος με τίτλο «Σε τον ιεράρχην και λειτουργόν του Κυρίου…» ως επετειακή έκδοση της Ι. Μ. Παντοκράτορος Αγίου Όρους, με την ευκαιρία της ανακηρύξεως του έτους 2007 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ως ‘’έτος του εν Αγίοις πατρός Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου’’ για την συμπλήρωση 1600 ετών από την κοίμησή του. Περιέχονται μέλη που καταγράφονται σε αγιορειτικούς μουσικούς κώδικες και που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Το 2008 κυκλοφόρησε ο δεύτερος ψηφιακός δίσκος (CD) με τίτλο «Χαίρε μάρτυς Δημήτριε», με ύμνους της Μ. Εβδομάδος και της Ακολουθίας του Αγ. Δημητρίου. Περιλαμβάνονται ανέκδοτες μουσικές συνθέσεις από τον ιε΄  - ιη΄  αιώνα.
Το  2013 εξέδωσε ψηφιακό δίσκο (CD) με τίτλο ''Γρηγόριε Θαυματουργέ Θεσσαλονίκης το καύχημα'' όπου ηχογραφήθηκαν ανέκδοτες συνθέσεις  από τον ιε΄ - ιθ΄ αιώνα. Εκδόσεις Θεσσαλονικείς Υμνωδοί, Μάιος 2013.
…………………………………………………………………………………………..
Ο μοναχός Ιάκωβος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τό 1968. Από μικρή ηλικία διδάχθηκε τη Βυζαντινή μουσική από τόν Πρωτοψάλτη της Παναγίας Δέξιας Θεσσαλονίκης Νέστορα Παπαλεξίου. Πήρε πτυχίο Βυζαντινής μουσικής από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης καί δίπλωμα από τό Ωδείο Γαλαξίας.
Τό 1993 αφού ολοκλήρωσε τίς πανεπιστημιακές του σπουδές ως Μαθηματικός κοινοβίωσε στήν Ιερά Μονή Καρακάλλου. Κατά τήν διάρκεια της παραμονής του εκεί, διακόνησε ως Πρωτοψάλτης καί έψαλλε σέ πολλές πανηγύρεις Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Τό 2009 εγκαταστάθηκε στίς Καρυές στό βηρίτικο Κελλίον Θείας Αναλήψεως. Από τό 2010 διακονε ως Πρωτοψάλτης στόν Ιερό Ναό του Πρωτάτου στίς Καρυές, όπου βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί.
……………………………………………………………………………………………………………

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ Η∆ΥΜΕΛΟΝ
Ο Βυζαντινός Χορός Η∆ΥΜΕΛΟΝ είναι ένα χορωδιακό φωνητικό σύνολο, με έντονη δράση στην παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική τα τελευταία έντεκα (11) χρόνια. Πιστός στη µακραίωνη πατρώα παράδοση, στοχεύει στη µελέτη, διάσωση και διάδοση του αυθεντικού - παραδοσιακού µέλους στα διάφορα µήκη και πλάτη της υφηλίου.  Τα µέλη του, µαθητές των σπουδαιότερων µουσικοδιδασκάλων της νεότερης Ελλάδας, αναδεικνύουν µε ξεχωριστό ύφος και ηχόχρωµα, το µεγαλείο της φωνητικής µουσικής.
Έχει κυκλοφορήσει ήδη δύο ψηφιακούς δίσκους (cds) με τίτλους «Σήμερον έρχετ’ ο Χριστός» με κάλαντα του Αγίου Λαζάρου και «Ιερά μονοπάτια -Ψυχή μου Ψυχή μου» με ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους πρωτοψάλτες της χώρας μας, όπως Χαρίλαος Ταλιαδώρος, Θεόδωρος Βασιλικός, Αστέριος Δεβρελής. Με καλλιτέχνες όπως Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Αρετή Κετιμέ καθώς και χορωδίες εντός και εκτός συνόρων, όπως Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης – Αθήνας, η Ισπανική Χορωδία Γρηγοριανού μέλους Schola Antiqua, η χορωδία της εκκλησιαστικής σχολής του Όρους του Λιβάνου S.E.M. και η χορωδία της Ιεράς Μονής Σρέτενσκι της Μόσχας.
Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε φεστιβάλς, σε συναυλιακούς αλλά και λατρευτικούς χώρους, (Κύπρο, Ισπανία, Μεξικό, Λίβανο, Ρωσία, Σερβία, Λευκορωσία, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά κ.α.).

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Χοράρχης είναι ο Ιωάννης Τσάμης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.