Σε μια κατανυκτική βραδιά συμμετείχαν οι Θερμαϊκιώτες που βρέθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στο Θεατράκι του Γυμνασίου Μηχανιώνας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε απαγγελία από επιλογές των εγκωμίων του επιταφίου αλλά και τραγούδια από τον μελοποιημένο επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Γιάννη Ρίτσου.
Μυσταγωγικό κλίμα της παράστασης που μας μετέφερε με το καλύτερο τρόπο στο πνεύμα της εβδομάδας των Παθών, αλλά και το δράμα της μάνας που μοιρολογάει για το χαμό του μονάκριβου γιου της που δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στην απεργία του Μάη του '36. 
Ένα υπέροχο αφιέρωμα σε μία από τις πιο σπουδαίες Βυζαντινές υμνογραφικές συνθέσεις, αλλά και σε ένα από τα μεγαλύτερα ποιήματα του Ρίτσου το οποίο γράφτηκε στη γλώσσα του δημοτικού μοιρολογιού, ένα συνταίριασμα του ανθρώπινου πόνου, του σπαραγμού της μάνας μπροστά στο νεκρό παιδί της, με το τραγικό πρόσωπο της Πανανθρώπινης Μάνας, της Παναγίας μας.



Την παράσταση οφείλουμε στην πάντα ανήσυχη και δημιουργική συμπολίτισσά μας   Γιώτα Αλεξοπούλου που την επιμελήθηκε και στην θεατρική ομάδα Φύρδην - Μίγδην. Το μουσικό μέρος της, με την υπέροχη μουσική του μεγάλου Μίκη, απέδωσε εξαιρετικά η Χορωδία Αγγελοχωρίου υπό την διεύθυνση του μαέστρου (κυριολεκτικά και μεταφορικά) Κώστα Σαράφη. 
Τα σχόλια των θεατών ήταν ιδιαίτερα εγκωμιαστικά και υπήρχε έντονη συγκίνηση στο κοινό της παράστασης που παρακολούθησαν  εκτός των άλλων και οι Πρόεδροι του ΔΗΠΠΑΚΥΘ και της τοπικής ενότητας Μηχανιώνας κκ Χατζηχριστοφή και Βαρσαμόγλου.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του ΔΗΠΠΑΚΥΘ.


ΥΓ. Το βίντεο της παράστασης :




























Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.