Μία εντελώς ασυνήθιστη μέρα ξημέρωσε για τη χώρα, καθώς οι πολίτες θα συναντήσουνκλειστές τράπεζες και όριο αναλήψεων που δεν θα υπερβαίνει τα 60 ευρώ ημερησίως, ανά άτομο και ανά τράπεζα, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα(6 Ιουλίου), ενώ προσώρας παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν -μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης τουυπουργικού Συμβουλίου (7 ώρες)- ότι τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) θα λειτουργήσουν μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (29/6).

Διαβάστε: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο ΦΕΚ

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς. Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο. Εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα τραπεζικά καταστήματα, τα οποία θα καταβάλουν τα ποσά στους δικαιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα.

Η μισθοδοσία θα καταβληθεί κανονικά στους δικαιούχους με ηλεκτρονικό τρόπο.

Οι πιστωτικές κάρτες δεν θα έχουν όριο στη χρήση τους, αλλά για αγορές μόνο εντός Ελλάδας.

Το ίδιο θα ισχύσει και για το web banking, δηλαδή δεν θα μπορεί κάποιος να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.

Για τις επιχειρήσεις θα υπάρχουν περιορισμοί μόνο για όσες έχουν δραστηριότητα για το εξωτερικό.

Λύση θα βρεθεί για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό (π.χ. επιχειρήσεις, γονείς που στέλνουν χρήματα σε φοιτητές). Αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως ώστε να πραγματοποιούνται έπειτα από εξέταση του αιτήματος από ειδική επιτροπή.

H ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας, φοιτητές).
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.