Αμερικανικό σχόλιο για την ανάσταση φαντασμάτων

Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού

Στην γερμανική ενδιάθετη κλίση στον ναζιστικό φυλετικό διαχωρισμό και στην διάτρητη θεωρία του μισέλληνα Φαλμεράγιερ προσφεύγει σήμερα αρθρογράφος της Βέλτ, εφημερίδας πού πρόσκειται στο κόμμα της κ. Μέρκελ, για να παρουσιάσει τους ΄Ελληνες σαν καταστροφείς της ευρωπαϊκής τάξης, σφετεριστές του ονόματος ΄Ελληνας, παρείσακτους στους κόλπους της Ευρώπης και… (Σταματά ένα βήμα πριν να προσθέσει: και άξιους εγκλεισμού σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας.)

Το  άρθρο, που αναξέει δυσάρεστες μνήμες και σε Αμερικανούς σχολιαστές    -και που δεν είναι η αναμενόμενη ανταμοιβή για τους λυσσώδεις υπερασπιστές του γερμανικού ευρώ στην Ελλάδα- συνοδεύεται από πλήθος σχολίων Γερμανών αναγνωστών της εφημερίδας, που εγκρίνουν και επαυξάνουν την απογύμνωση του πλαστού DNA μας.

Σε τετρασέλιδο σχόλιο, που αφιερώνει στο εν λόγω γερμανικό πόνημα, το αμερικανικό οικονομικό δελτίο Ζήρο Χέτζ, γράφει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Με θέσεις που θυμίζουν δυσάρεστα την ευγονική θεωρία, η εφημερίδα που συνδέεται στενά με το κόμμα της Μέρκελ, εξαπολύει ένα ανθελληνικό υβρεολόγιο, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει και άλλοτε καταστρέψει την ευρωπαϊκή τάξη» και αναζωπυρώνοντας τις ρατσιστικές θέσεις των Ναζί, αφού  επικαλείται τη θεωρία που επινόησε ο Αυστριακός Φαλμεράγιερ τον 19ο Αιώνα, ότι οι ΄Ελληνες δεν είναι πραγματικά ΄Ελληνες.
Το άρθρο ανατρέχει και στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου οι στόλοι των μεγάλων δυνάμεων κατέστρεψαν τη τουρκική αρμάδα και διευκόλυναν τον ελληνικό πόλεμο της ανεξαρτησίας εναντίον του Σουλτάνου. Κατά τον αρθρογράφο της Βελτ τα κίνητρα των μεγάλων δυνάμεων δεν ήταν γεωστρατηγικά, όπως  θα πίστευε κάθε σύγχρονος πολιτικός επιστήμονας, αλλά ευγενή και ρομαντικά. «Επειδή οι διαποτισμένοι με κλασσική παιδεία Ευρωπαίοι δεν ήθελαν οι απόγονοι του Ομήρου, του Σωκράτη και του Περικλή να εξακολουθήσουν να καταπιέζονται από τους Τούρκους.»
«Αλλά, εξηγεί ο αρθρογράφος στους Γερμανούς αναγνώστες του, οι ναύαρχοι των μεγάλων δυνάμεων βοήθησαν τους ΄Ελληνες για λάθος λόγο. Αφού οι ΄Ελληνες δεν ήταν ΄Ελληνες».
Πρόκειται για την ορολογία της φυλετικής καθαρότητας, τον δυϊσμό «κατωτερότητα - ανωτερότητα» και την πολιτιστική υπεροψία του Ευρωπαϊκού Βορρά κατά του Ευρωπαϊκού Νότου» -σημειώνει το αμερικανικό σχόλιο. Και συνεχίζει με άλλο απόσπασμα του άρθρου της Βέλτ:
«Η ιδέα ότι οι σύγχρονοι ΄Ελληνες είναι απόγονοι του Περικλή και του Σωκράτη και όχι ένα τουρκικής τήξης μίγμα Σλάβων, Βυζαντινών και Αλβανών, ήταν μια πίστη διαδεδομένη μεταξύ των σπουδασμένων Ευρωπαίων. ΄Ετσι οι αρχιτέκτονες της ΕΕ δεν μπορούσαν να διαφύγουν από αυτή την εντύπωση. Υπό αυτή την αντίληψη έφεραν την γλοιώδη Ελλάδα ( clammy= κολλώδη, σαν όστρακο) μέσα στο ευρωπαϊκό σκάφος το 1980. Οι συνέπειες προσφέρονται στον θαυμασμό κάθε μέρα»…
Το αμερικανικό σχόλιο, για το πολλαπλά αποκαλυπτικό αυτό άρθρο, μιας σοβαρής ( όχι λαϊκίστικης σαν την Μπιλτ) εφημερίδας, προσθέτει ότι «η θεωρία του Φαλμεράγιερ ήταν πολύ δημοφιλής στη ναζιστική προπαγάνδα κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά την γερμανική κατοχή της Ελλάδος οι αξιωματικοί ναζί με κλασσική παιδεία την χρησιμοποίησαν σαν δικαιολογία για να διαπράττουν πολυάριθμες βαρβαρότητες εναντίον του ελληνικού πληθυσμού.
«Ο δημοσιογράφος της Βέλτ γνωρίζει πολύ καλά –συνεχίζει ο Αμερικανός σχολιαστής- το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας και φαίνεται να απευθύνεται κατ’ ευθείαν στο ρατσιστικό Ντι Εν Εϊ των αναγνωστών του. Είναι ενδιαφέρον και τρομακτικό, αλλά όχι εκπληκτικό, να βλέπει κανείς τόσους πολλούς Γερμανούς με υψηλή εκπαίδευση, στη στήλη σχολιασμού του άρθρου, να εκφράζουν την υποστήριξή τους σ’ αυτή τη ρατσιστική θεωρία και να υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι ΄Ελληνες (Δωριείς και ΄Ιωνες) ήσαν υψηλοί, ξανθοί και γαλανομάτες και ότι οι σύγχρονοι ΄Ελληνες δεν έχουν καμιά σχέση με αυτούς.

«Θα είναι –καταλήγει- μεγάλη ασφαλώς ανακούφιση γι’ αυτούς τους υποστηρικτές του κλωτσήστε την Ελλάδα έξω από τη Ευρώπη να έχουν κατασκευάσει ένα σύγχρονο αποδιοπομπαίο, επί της βάσει ιστορικά και επιστημονικά αστήρικτων θεωριών ρατσιστικής καθαρότητας . Αλλά οι θεωρίες δεν έχουν σημασία, αυτό που τις δικαιώνει είναι η θέση πως η Ελλάδα ήταν πάντοτε επιβλαβής για την Ευρώπη, ενώ η Γερμανία ήταν πάντοτε ωφέλιμη.»
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.