Βαθιά διχασμένοι βγήκαν οι εταίροι από το Eurogroup επί των ελληνικών προτάσεων που ολοκληρώθηκε στη μία ώρα Ελλάδας και θα συνεχίσει τις εργασίες του το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς οι συμμαχίες διαμορφώνονται πλέον πιο ξεκάθαρα από ποτέ υπέρ και κατά ενός Grexit, το οποίο τίθεται πλέον φανερά στο τραπέζι από τοΒερολίνο.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, δεν υπήρξε πρόοδος - αντίθετα ζητούνται νέα προαπαιτούμενα -, ενώ προέκυψε επίσης ζήτημα φινλανδικού βέτο σε νέο δάνειο, με το Ελσίνκι να τάσσεται υπέρ εξόδου της Ελλάδας.

Όπως όλα δείχνουν τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε επίπεδο ηγετών. Η μάχη θα είναι σκληρή με τον Ματέο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ να αναμένεται να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να βρεθεί λύση και τη Γερμανία τη Φινλανδία, τηΣλοβακία κ.α. να εμφανίζονται αδιάλλακτοι.

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Ενδεικτικό της δυστοκίας στο Eurogroup είναι πως δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν ή συνέντευξη Τύπου, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης και ήταν η πληροφορία γιααντιπαράθεση Ντράγκι με Σόιμπλε, που φέρεται να στάθηκε ο λόγος για την διακοπή της συνεδρίασης του Σαββάτου.

Ακόμη και οι δηλώσεις ήταν περιορισμένες.

"Είχαμε μία εις βάθος συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας συζητήθηκε επίσης, ενώ πραγματευτήκαμε επίσης τα οικονομικά ζητήματα. Είναι πολύ δύσκολο αλλά οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη" ανέφερε, αποχωρώντας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι περισσότεροι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να απαντήσουν στους δημοσιογράφους με την εξαίρεση του γάλλου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πως "υπάρχει πάντα το αύριο" και του σλοβάκου ΥΠΟΙΚ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε "ναι ή όχι", απάντησε πως "όχι είναι η καλύτερη απάντηση".

Ο δε φινλανδός ΥΠΟΙΚ Στουμπ δήλωσε πως "σημειώνεται πρόοδος".



Χωρίς να κάνει δηλώσεις αποχώρησε - μιλώντας στο τηλέφωνο - ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί την Κυριακή στις 12.00. Οι Σύνοδοι Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 17:00 το απόγευμα.

Τα νέα προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι έθεσαν περισσότερα προαπαιτούμενα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητώνταςσκληρότερα μέτρα, ενώ αρκετοί από τους υπουργούς έβαλαν στο τραπέζι ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αμφισβητώντας ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Επιπλέον - σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ - ζητούν άμεση ψήφιση μέτρων όπως οι αλλαγές στονΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και τα κλειστά επαγγέλματα, ως προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο.

Επίσης, ζητούν να μην υπάρξει καμία μεταβολή στην αγορά εργασίας μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η φινλανδική "τορπίλη"

Όσον αφορά το ζήτημα της Φινλανδίας η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αποφασισμένη να τορπιλίσει τη συμφωνία με την Αθήνα, ασκώντας βέτο, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως ένα νέο δάνειο θα προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, με τους "Αληθινούς Φινλανδούς" να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες το Ελσίνκι διαπραγματεύεται πλέον όχι υπέρ λύσης, αλλά υπέρ ενός Grexit.


Το κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των "18" ήταν βαρύ σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για γεύμα οι περισσότεροιδεν αντάλλασσαν... λέξη μεταξύ τους και όλοι φαίνονταν σκεπτικοί και προβληματισμένοι.

Θέλουν περισσότερα και... τώρα

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC οι εταίροι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα θέλουν να περάσουν περισσότερα ν/σ στη Βουλή την εβδομάδα που διανύουμε προκειμένου η ελληνική πλευρά "να δείξει πως είναι σοβαρή".

Δύο πηγές από τις συνομιλίες ανέφεραν στο Reuters πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 18 υπουργών ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει "περισσότερα βήματα" προκειμένου να πείσει τους εταίρους ότι θα αποπληρώσει όποιο νέο δάνειο, απηχώντας την γερμανική άποψη πως η Ελλάδα "δεν μπορεί απλώς να προτείνει μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, ζητώντας τρίτο πακέτο".

Γερμανικό έγγραφο περί "πενταετούς Grexit"

Με σχεδόν επίσημο τρόπο τίθεται πλέον το σενάριο του Grexit από το Βερολίνο, καθώς ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ - με τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup για το Σάββατο - επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι το σχετικό έγγραφο που έκανε την εμφάνισή του στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε γνώση του.

Όπως ανέφερε η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για πενταετή έξοδο της Ελλάδας, ήταν γνωστή στο SPD. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί όμως μόνο εάν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση την θεωρούσε ως την καλύτερη εναλλακτική.

"Η SPD συνεχίζει να επιδιώκει τον στόχο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες για αυτό προϋποθέσεις. Αυτός είναι και ο κοινός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης. Και για αυτό γίνονται αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες", γράφει ο κ. Γκάμπριελ.

"Σε αυτό το SPD δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μια κοινή και συντονισμένη δράση με την Γαλλία. Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για μια χρονικά περιορισμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι γνωστή στο SPD. Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση πρέπει να εξεταστεί χωρίς προκαταλήψεις και η κάθε πιθανή πρόταση. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε όμως να υλοποιηθεί μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση την θεωρούσε ως την καλύτερη εναλλακτική" προσθέτει.

Νωρίτερα, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως η πρόταση του Σόιμπλε για πενταετές Grexit που έκανε αρχικά την "εμφάνισή" της μέσω της γερμανικής FAZ, είναι σε συμφωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ. Ανάλογη πληροφορία μετέδωσε και η Tagesspiegel.

Δείτε το κείμενο που κυκλοφόρησε στο Eurogroup




Διαβάστε αναλυτικά


Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ένα τριετές πρόγραμμα από τον ESM, ύψους 53 δισ. ευρώ. Η Αθήνα απέστειλε στους Θεσμούς δέσμη μέτρων ύψους 13 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γερμανός ΥΠΟΙΚ: Θα έχουμε δύσκολες διαβουλεύσεις, αντίθετα με την εντύπωση που έχει διαδοθεί. Έχουμε χρηματοδοτικά κενά, τώρα μιλάμε για ένα καινούργιο τριετές πρόγραμμα και πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα που πηγαίνουν πέραν από τις συζητήσεις που είχαμε κάνει για το προηγούμενο πρόγραμμα. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις συνθήκες.

Θα πούμε στους Έλληνες ότι έχουμε κάνει τα πάντα, αλλά εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη. Δεν βλέπω πως αυτή τη στιγμή θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Θα δούμε τις αποφάσεις σήμερα και αύριο. Πριν από λίγες μέρες καταστράφηκε με φοβερούς ρυθμούς η εμπιστοσύνη. Είχαμε ένα δημοψήφισμα όπου ελέχθη με σαφήνεια ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όροι, αυτό δεν είναι πειστικό για το μέσο πολίτη της Ευρώπης. Οι αριθμοί είναι κακοί, όσο και η εμπιστοσύνη.

Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup: Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία. Θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες. Πρώτα να δούμε εάν το περιεχόμενο είναι επαρκές σε δημοσιονομικό επίπεδο. Μετά θα δούμε το θέμα της εμπιστοσύνης. Υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης. Δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε.

Βλάντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν: Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM.

Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών: Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για να ξεμπλοκάρουμε ένα νέο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε δέσμευση με τρόπο συνεκτικό και γρήγορο από την κυβέρνηση. Υπάρχει θέληση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Μισέλ Σαπέν, γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική κυβέρνηση κατέδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική. Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις που είναι απαιτητικές. Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες που έδιναν υποσχέσεις χωρίς να τις τηρούν. Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων. Το χρέος δεν είναι ταμπού. Δεν μιλάμε όμως για ονομαστική μείωση του χρέους. Το σημαντικό είναι εκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις υπό τις βέλτιστες συνθήκες.

Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ιταλός ΥΠΟΙΚ: Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Λουίς ντε Γκίντος, ισπανός ΥΠΟΙΚ: Η αξιοπιστία είναι σε χαμηλό επίπεδο. Πρέπει να το δούμε. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει Grexit. Η ελληνική πρόταση είναι μία λίστα από προαπαιτούμενα. Ένα νέο Μνημόνιο θα πρέπει να ετοιμαστεί εάν είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μάικλ Νούναν, ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: H εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση ανοικοδομείται. Υπάρχει η ανάγκη από διευκρινήσεις σ’ ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων. Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται το ζήτημα των τραπεζών και πως σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που είναι αναγκαίο να προστεθούν στις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις. Ήταν καταστροφικό το δημοψήφισμα κοινωνικά και οικονομικά. Πρέπει να περάσουν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή τα μέτρα για να χτιστεί η εμπιστοσύνη.

Χανς Γεργκ Σέλινγκ, αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Θα πρέπει να υπάρξει εγγύηση υλοποίησης των μέτρων που πρότεινε η Ελλάδα. Πρέπει άμεσα το ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει ότι τα μέτρα θα γίνουν νόμος και θα γίνει άμεσα η εφαρμογή τους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.Τώρα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Μιλάμε ότι θα χρειαστούν 72 δισ. ευρώ. Μετά από 3 χρόνια θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και μπορεί να μπει στις αγορές.

Χάρης Γεωργιάδης, κύπριος ΥΠΟΙΚ: Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, σήμερα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα.

Πίτερ Καζιμίρ, Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Μεγάλο πρόβλημα στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι 19 υπουργοί θα αξιολογήσουν την ανάλυση που έκαναν οι θεσμοί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το σημείο θα υπάρχει πρόβλημα. Υφίσταται ακόμα χάσμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά θα ήταν κατάλληλο για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος αλλά δεν είναι ικανοποιητικό για το τρίτο.

Πιερ Γκραμένα, λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ: Είναι αναπόφευκτο οι Ελληνες να χρειάζονται κάποια βοήθεια για την ελάφρυνση του χρέους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε αυτή τη συζήτηση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ προσήλθε χωρίς δηλώσεις, κάτι το πρωτοφανές, δοθέντος του ότι ο εν λόγω αξιωματούχος είναι λαλίστατος.

* Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν πριν τη συνεδρίαση. Το Reuters μεταδίδει επίσης ότι Σαπέν και Σόιμπλε είχαν επίσης διμερείς συναντήσεις.

Σημειώνεται, ότι ήδη έφτασε στις Βρυξέλλες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ. "Ελπίζω να υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο Eurogroup", σημείωσε.



Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του ισπανού πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι: "Η νέα συμφωνία θα είναι χειρότερη από τις προηγούμενες".


Euro Working Group

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), έχοντας ως βάση συζήτησης την κοινή αξιολόγηση των Θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Στα χέρια του Eurogroup βρίσκεται η αξιολόγηση των Θεσμών επί της ελληνικής πρότασης για το αίτημα νέου δανείου από τον ESM.

Ειδικότερα, οι Θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα.

Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ.

Δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ.

Πρώτη εκτίμηση: Βάση διαπραγμάτευσης υπό προϋποθέσεις

"Η εκτίμηση των Θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 3 μ.μ. (σ.σ. 4 μ.μ. Ελλάδος)".

Αυτό έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ).

"Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι τρεις Θεσμοί από κοινού βλέπουν τις προτάσεις ως βάση διαπραγμάτευσης για ένα πρόγραμμα του ESM", ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.