Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) ανακοίνωσαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν αργά προχθές το βράδυ από τον συνασπισμό που ηγούνται οι Σαουδάραβες στη βόρεια Υεμένη κατέστρεψαν ένα νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Ακόμη και 12 ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή, μπορούσα να δω καπνό να βγαίνει από την εγκατάσταση
Το μικρό νοσοκομείο, στην περιοχή Haydan της επαρχίας Σαάντα, βομβαρδίστηκε από πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές που άρχισαν στις 10:30 το βράδυ. Το προσωπικό του νοσοκομείου και δύο ασθενείς κατάφεραν να διαφύγουν πριν συνεχιστούν  οι αεροπορικές επιδρομές για τις επόμενες δύο ώρες. Ένας μέλος του προσωπικού τραυματίστηκε ελαφρά, στην προσπάθειά του να διαφύγει. Με το νοσοκομείο να έχει καταστραφεί, τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι δεν έχουν τώρα πια πρόσβαση σε σωτήρια για τη ζωή τους ιατρική περίθαλψη.
"Η επίθεση αυτή αποτυπώνει για άλλη μία φορά την πλήρη αδιαφορία για τους πολίτες της Υεμένης, όπου οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν γίνει μια καθημερινή ρουτίνα", ανέφερε ο Hassan Boucenine, Επικεφαλής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη.
Ο βομβαρδισμός των αμάχων και των νοσοκομείων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαιτούν οι συμμαχικές δυνάμεις να δώσουν εξηγήσεις για τις συνθήκες γύρω από την επίθεση στην Haydan. Οι ακριβείς συντεταγμένες (GPS) του νοσοκομείου κοινοποιούνταν τακτικά στον Συνασπισμό που ηγούνται οι Σαουδάραβες και η οροφή της εγκατάστασης ήταν σαφώς προσδιορισμένη με το λογότυπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.  
    
   © Miriam Czech/MSF
"Ακόμη και 12 ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή, μπορούσα να δω καπνό να βγαίνει από την εγκατάσταση", δήλωσε η Miriam Czech, Συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Saada. "Το τμήμα νοσηλείας, τα εξωτερικά ιατρεία, η μαιευτική πτέρυγα, το εργαστήριο και το τμήμα επειγόντων περιστατικών καταστράφηκαν. Ήταν το μόνο νοσοκομείο που εξακολουθούσε να λειτουργεί στην περιοχή Haydan», ανέφερε.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να υποστηρίζουν το νοσοκομείο το Μάιο.Από τότε, περίπου 3.400 ασθενείς έλαβαν θεραπεία και κατά μέσο όρο 200 τραυματίες πολέμου ανά μήνα έγιναν δεκτοί στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών.
"Η Υεμένη είναι σε ένα διαρκή  πόλεμο, στον οποίο ο πληθυσμός που βρίσκεται στη λάθος πλευρά θεωρείται νόμιμος στόχος", δήλωσε ο Boucenine. "Οι αγορές, τα σχολεία, οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, οι καταυλισμοί των εκτοπισμένων και οι δομές υγείας έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς. Και τα πρώτα θύματα είναι άμαχοι".
Η προτεραιότητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι να εγκαταστήσει εκ νέου μία δομή υγείας, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διατηρηθεί η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό της Haydan.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.