Με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού καταδίκασε την ανιστόρητες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων. Άπαντες οι παρόντες (πλην δύο) επικρότησαν το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης.
Το ψήφισμα όπως κατατέθηκε:

Το Διοικητικό Συμβούλιο Θερμαϊκού με αφορμή τις πρόσφατες άστοχες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη με τις οποίες προβάλλει αίολα επιχειρήματα ως προς τον χαρακτηρισμό των εγκλημάτων που διεπράχθησαν τις αρχές του 20ου αιώνα και κατ' ουσία αρνείται την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της σύγχρονης ανθρωπότητας.
Έχοντας λοιπόν υπόψη ότι το παρελθόν διδάσκει για το μέλλον ότι τα εγκλήματα αυτά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από το Ελληνικό κράτος το 1994, 8 πολιτείες των ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, την Ρωσία, την Σερβία την Αυστραλία αποφασίζει να φέρει στη μνήμη του υπουργού Φίλη ότι από το 1916 που αρχίζει η γενοκτονία έως το 1923, μετρώντας 350.000  νεκρούς. 
Είναι εθνικό, ηθικό και θρησκευτικό χρέος έναντι των άταφων νεκρών που περιμένουν δικαίωση και συμβολική ταφή και είναι ο λόγος που η Βουλή των Ελλήνων καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως μέρα μνήμης.

Ζητάμε από τον υπουργό να αναλογιστεί όλα τα παραπάνω, να ανακαλέσει τις άστοχες και ανιστόρητες δηλώσεις του  που αντιβαίνουν στους νόμους του κράτους, που είναι υποχρεωμένος να σέβεται και να τηρεί.

Αρνητικά σχολιάζεται η τοποθέτηση του επικεφαλής της Συμπολιτείας που αν και δεν επικρότησε τις δηλώσεις Φίλη δικαιολόγησε την ψήφο του προβάλλοντας ως κυρίαρχη την δυνατότητα της ελευθερίας της σκέψης του υπουργού. Και αφού μετά από μια λεκτική περιήγηση στην επίθεση στον Κουμουτσάκο, στα απορριμματοφόρα που παρέλασαν από τον Κυρίζογλου, σε συσχετισμούς με περιστατικά μονταζιέρας δήλωσε πως κακώς ήρθε το ψήφισμα το οποίο και καταψήφισε.
Αρνητική ψήφο έδωσε κι ο Θοδωρής Ζδούκος που έκανε τη σύσταση να είμαστε προσεκτικοί στα παιχνίδια των εθνικισμών. Θετικά στάθηκε στο ψήφισμα η Ντίνα Μόραλη της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία σημείωσε πως η ενασχόληση με την απαράδεκτη δήλωση Φίλη έδωσε την ευκαιρία να περάσει καταιγίδα αντιλαϊκών νόμων την τελευταία εβδομάδα.

Η συζήτηση που ακούγεται στο ηχητικό, περιγράφει το κλίμα και εξηγεί την στάση στην ψηφοφορία:


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Η καταδίκη της δήλωσης του Φίλη , έγινε μετά ή πριν την καταδίκη για την απόφαση της αύξησης στο νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.