“Σε πρώτη φάση θα κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες από το Ιράκ, στην συνέχεια γι’ αυτούς από το Αφγανιστάν και τέλος θα απαγορευτεί και η είσοδος, όσων προέρχονται από τη Συρία”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας “Danas” (“Ντάνας”), που επικαλείται πηγές πληροφοριών σε διεθνείς Οργανισμούς, οι οποίοι χειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα, η ΕΕ σκοπεύει να κλείσει από την Άνοιξη τα σύνορά της για όλους τους πρόσφυγες, ενώ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, τόσο η Τουρκία, όσο και η Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο μεγάλων πιέσεων.
Η εφημερίδα του Βελιγραδίου δημοσιεύει, επίσης, δήλωση διπλωμάτη πρωθυπουργικού γραφείου μιας συνδιοργανώτριας χώρας της διάσκεψης του Λονδίνου, την οποία δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με την δήλωση αυτή «οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν στην Τουρκία και σε όσες χώρες γειτονεύουν με τις εμπόλεμες περιοχές για να δημιουργήσουν καταυλισμούς, όπου θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες μέχρι τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην πατρίδα τους.
Η δεύτερη φάση των πιέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα έχει στόχο την Ελλάδα» αναφέρει στην σερβική εφημερίδα “Ντάνας” ο ξένος διπλωμάτης.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σχετικά με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, ο ίδιος διπλωμάτης δήλωσε, ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις, ενώ η συμμετοχή τους στην επίλυση του προσφυγικού θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητές τους και θα περιοριστεί στην φιλοξενία μερικών χιλιάδων προσφύγων. Ειδικότερα, όπως είπε, για την Σερβία προβλέπεται η φιλοξενία 5.000 έως 6.000 προσφύγων.
Η εκτίμηση της ΕΕ είναι, ότι το 2016 περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να φθάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης
Στο ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγές διεθνών Οργανισμών, που χειρίζονται το προσφυγικό, η εφημερίδα αναφέρει, ότι μέσα στην Άνοιξη η Ευρώπη θα κλείσει σταδιακά τα σύνορα για τους πρόσφυγες.
«Σε πρώτη φάση θα κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες από το Ιράκ, στην συνέχεια γι’ αυτούς από το Αφγανιστάν και τέλος θα απαγορευτεί και η είσοδος, όσων προέρχονται από τη Συρία» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Οι πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων για όλους τους πρόσφυγες, θα έχει λάβει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αφού η εκτίμηση είναι, ότι το 2016 περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να φθάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Θεωρείται, δε, βέβαιο, πως στο άμεσο μέλλον η Κροατία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία.
Οι πηγές πληροφόρησης της εφημερίδας “Ντάνας” εκτιμούν, ότι, παρά τα μέτρα αποτροπής των προσφυγικών ροών σε Τουρκία και Ελλάδα, κάποιοι πρόσφυγες θα καταφέρουν να διεισδύσουν και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η Σερβία θα παίξει καθοριστικό ρόλο, αφού θα κληθεί να φιλοξενήσει αυτούς τους πρόσφυγες, οι οποίοι ωστόσο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τον αριθμό των 6.000 ατόμων.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.