Ημερίδα με θέμα: 
«Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνία των Πολιτών. Τα αποτελέσματα του διάλογου στην περιφέρειά μας»
 πραγματοποιεί την Τετάρτη 1η Ιουνίου
από 18.00 έως 21.00 
στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους 57)
το Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Κ. Μακεδονίας.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν:
  • τα αποτελέσματα του διάλογου που πραγματοποιήθηκε στις Π.Ε. (νομούς) της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το “Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία” που θα γίνει στις 10-12 Ιουνίου στην Αθήνα
  • το κείμενο θέσεων – προτάσεων, το οποίο το Παρατηρητήριο Κ. Μακεδονίας κατέθεσε ενόψει του συνεδρίου.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΟΚτΠ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΛΟ 
Η Γενική Συνέλευση του Παρατηρητηρίου Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Κ. Μακεδονίας, ενόψει και του σχετικού συνεδρίου στις 10-12 Ιουνίου στην Αθήνα, έχει υιοθετήσει ένα εκτενές κείμενο 11 σελίδων με εκτιμήσεις και προτάσεις (LINK), μια περίληψη του οποίου ακολουθεί:
Στην πολύπλευρη κρίση που κλονίζει το παγκόσμιο σύστημα και αλλάζει τον κόσμο απαντάμε με τον αγώνα μας, που αμφισβητεί τα αποτυχημένα μοντέλα του καπιταλισμού και του «σοσιαλισμού που δεν υπήρξε».
Επιλέγουμε έναν “άλλο δρόμο”, αυτόν της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) προς έναν “άλλο κόσμο”, προς ένα συνολικό σύστημα εργασίας, κατανάλωσης και τρόπου ζωής που θα οδηγεί στην κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου πάνω σε έναν βιώσιμο πλανήτη.
Η καθημερινή μάχη για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ στην Κοινότητα, στον Δήμο μας, στην Περιφέρειά μας, στη χώρα μας και διεθνώς, είναι ο πρώτος στόχος της προσπάθειάς μας, ώστε οι συμπολίτες μας να βλέπουν αποτελέσματα και να πείθονται όλο και περισσότερο ότι «ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός», μέσα από μια «άλλη» οικονομία και κοινωνία, συνεργατική και αλληλέγγυα.
Προσδιορίζουμε τους βασικούς τομείς άμεσης εκκίνησης για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, εκείνους των κοινών (νερό, τροφή, γή, δάση, ενέργεια, σκουπίδια κλπ.). Η ΚΑΛΟ στους τομείς αυτούς αποτελεί καίρια εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τις πιέσεις των δανειστών και των εργολάβων για ιδιωτικοποιήσεις. Πρόταση συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο. Εναλλακτική όχι μόνο σε σχέση με το άμεσο ιδιοκτησιακό και διαχειριστικό πλαίσιο, αλλά και σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο στόχο του μετασχηματισμού των παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων.
Προτείνουμε την Κοινωνικοποίηση, αντί της ιδιωτικοποίησης, με την έννοια ότι οι πολίτες διεκδικούν τη μη κερδοσκοπική διαχείριση των κοινών από τους ίδιους, όχι από το κράτος, ούτε από τις εταιρείες. Οι πολίτες παίρνουν την ευθύνη της διαχείρισης των κοινών, βασικών πόρων της ζωής τους, αφού το κράτος, οι κυβερνήσεις, η αυτοδιοίκηση τους ιδιωτικοποιούν και οι ιδιώτες κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Ξεκινήσαμε τον διάλογο μεταξύ των εγχειρημάτων ΚΑΛΟ και των κοινωνικών θεσμών, των κινημάτων υπεράσπισης των κοινών αγαθών, των κρατικο-κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών θεσμών σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάπτυξης της ΚΑΛΟ, που θα παράγει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θα δημιουργεί ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες.
Κύριος στόχος του διαλόγου είναι η δημιουργία διαύλων διασύνδεσης των δραστηριοτήτων της ΚΑΛΟ σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Προσδιορίζουμε τις κατευθύνσεις κίνησής μας στο επίπεδο κάθε Περιφ. Ενότητας (νομού) για τη δημιουργία θεσμών και μηχανισμών από τους φορείς της ίδιας της ΚΑΛΟ, “από τα κάτω”, όχι αντίστροφα, όχι από το κράτος, όχι από την αγορά.
Θεσμούς και μηχανισμούς υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα, κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό, που αφορούν στην εκπαίδευση/κατάρτιση, θεωρητική και επαγγελματική για την απόκτηση επαρκών γνώσεων στο αντικείμενο ενδιαφέροντος, βιωματική εκπαίδευση, χρηματοδότηση, παροχή συμβουλών, κλπ. Συνεργατικά δίκτυα, τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, διεθνή, που παράγουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, ανοιχτά στην ένταξη και λειτουργία νέων εγχειρημάτων ΚΑΛΟ και σε διαδικασίες συνεχούς αναδιάρθρωσης, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής διεύρυνση του κύκλου συμμετεχόντων εγχειρημάτων ΚΑΛΟ, με στόχο την όλο και μεγαλύτερη κάλυψη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών.
Η Κοινωνία των Πολιτών και η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία έχουν διακριτούς ρόλους. Οι μορφές και οι στοχεύσεις της ΚτΠ άλλες φορές συμπίπτουν άλλες τέμνονται και άλλες αποκλίνουν από τις μορφές της ΚΑΛΟ. Υπάρχει πχ. διαφορετική θεσμική συγκρότηση, έκφραση, ρόλος, πλαίσιο δράσης, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελούν την πρώτη γραμμή των κοινωνικών εγχειρημάτων που προτείνουν, αντιπροσωπεύουν και παλεύουν ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας μας. Σημείο τομής αποτελεί η μετάβαση από μη οικονομική σε οικονομική δραστηριότητα.
Η θεσμική συγκρότηση της ΚτΠ και της ΚΑΛΟ δεν μπορεί παρά να αντιστοιχείται στις θεσμικές μορφές τους σε πρωτοβάθμιο-τοπικό, δευτεροβάθμιο-περιφερειακό και τριτοβάθμιο-εθνικό επίπεδο. Π.χ. τα περιφερειακά παρατηρητήρια της ΚτΠ, αν το θέλουν, μπορούν να συγκροτηθούν σε τοπικό (Περιφ. Ενότητα) και εθνικό επίπεδο, το ίδιο και οι ΚοινΣΕπ κλπ.
Οι πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες θεσμικές μορφές είναι επιλογή των συλλογικοτήτων, εγχειρημάτων και οργανώσεων που τις συγκροτούν. Μπορούν να έχουν είτε πυραμιδική είτε οριζόντια διάρθρωση, επιλέγοντας αντίστοιχη νομική βάση.
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΣ
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του συνεδρίου για την Κοινωνική Οικονομία διατυπώθηκαν ενστάσεις κύρια από την μεριά Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τον στόχο του εγχειρήματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχημάτων αυτών δήλωσε πως δε θα συμμετείχε τόσο στην περιφερειακές διαδικασίες όσο και στο κεντρικό συνέδριο στην Αθήνα, σε ένα συνέδριο όπου όλα ήρθαν “από τα πάνω” - ορίστηκε το πλαίσιο, στήθηκαν οι επιτροπές και οι υπόλοιποι κλήθηκαν απλά να συμμετάσχουν.
Μετά από συζήτηση και μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης, που έγινε τόσο στο εσωτερικό του Παρατηρητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, επέτρεψε στις οργανώσεις της ΚΑΛΟ να επανεξετάσουν τη θέση τους και να συμμετάσχουν. Δήλωσαν δε την απόφασή τους να εργαστούν και να υποστηρίξουν τη διαδικασία του επερχόμενου συνεδρίου μόνο αν έχει τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης και συμμετοχής “από κάτω προς τα πάνω”.
Συμφωνήθηκε να ξεκινήσει για το επόμενο τετράμηνο μια πρωτότυπη και καινοτόμα διαδικασία διαβούλευσης, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, τη συλλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα όλων των πιθανών εταίρων και εμπλεκόμενων στα θέματα της κοινωνικής οικονομίας.
Οι περιφερειακές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε νομό της περιφέρειάς μας, έδωσαν το στίγμα της διάθεσης για συμπόρευση και συνεργασία όλων των σχημάτων που δραστηριοποιούνται στα θέματα της κοινωνικής οικονομίας, υπό τους όρους που έθεσε το Παρατηρητήριο Κεντρικής Μακεδονίας.
Παραμένουν όμως ακόμα και σήμερα σοβαρά ανοικτά θέματα, τα οποία χρίζουν άμεσου εντοπισμού και διευκρίνισης, για να μπορεί να έχει συνέχεια η πολύ καλή δουλειά που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας. Τα ανοικτά αυτά ζητήματα είναι:
- Η συμμετοχή των περιφερειακών Παρατηρητηρίων ως δομών και ο ρόλος τους στο συνέδριο του Ιουνίου.
- Η διασφάλιση πως στην κρίσιμη τρίτη μέρα του συνεδρίου θα δοθεί ίσος χρόνος διατύπωσης και υποστήριξης της “άλλης” άποψης και πρότασης και ότι δε θα είναι κλειστό σε προτάσεις που θα κατατεθούν εμπρόθεσμα, όπως αυτή η δική μας ή και σε όσες κατατεθούν μέχρι και την πρώτη ημέρα του συνεδρίου.
Τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν σκέψεις και προβληματισμούς των οργανώσεων μας και οι απαντήσεις και διευκρινίσεις τον βασικό άξονα για τη συμμετοχή μας στο συνέδριο.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει να επιδείξει μια σειρά από καλές πρακτικές στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, έχει να παρουσιάσει μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα ενεργοποίησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών και αποτελεί ένα καθημερινό κοινωνικό εργαστήριο, μέσα από το οποίο γεννιούνται νέα σχήματα ΚΑΛΟ και υλοποιούνται σχεδιασμοί των κοινωνικών συλλογικοτήτων μας.
Σε αυτό το θετικό κοινωνικό πλαίσιο, παρά την κρίση και την αδιαφορία της πολιτείας, πιστεύουμε πως ενισχύουμε την κοινωνική οικονομία όχι μόνο με θεωρία και σκέψεις, αλλά κύρια με έργα και πράξεις προς όφελος των πολιτών και της τοπικής μας κοινωνίας.
Για εμάς η συνεύρεση με τους κοινωνικούς μας συναγωνιστές από όλη την Ελλάδα είναι μια μεγάλη πρόκληση, και αν ισχύσουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που θέτουμε, πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στο συνέδριο, προς όφελος όχι απλά της δικτύωσης και της αλληλοπληροφόρησης, αλλά της ουσιαστικής δημιουργίας νέων μορφών διάδοσης και συνεργειών για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε:
• τους κεντρικούς διοργανωτές να μετατρέψουν το συνέδριο σε πραγματικά ανοιχτό σε ότι αφορά τα πάντα - πλαίσιο, στόχους και διαδικασίες,
• να προσδιοριστεί καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης, συλλογικά αποφασισμένων κειμένων, που θα αναρτώνται στη σελίδα του συνεδρίου μόλις παραλαμβάνονται, και πάντως όχι αργότερα από τρεις μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, ώστε να αποτελέσουν τις βασικές συνιστώσες για την τελική απόφαση,
• τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια να προχωρήσουν σε έναν ισότιμο και ανοιχτό διάλογο πάνω σε όλα τα ζητήματα που θέσαμε, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά για όλους αποτελέσματα, καθώς και να εξετάσουμε τη διαχείριση των πραγμάτων από την επόμενη μέρα. 
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΠΚΜ


Στο Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚτΠ) Κ. Μακεδονίας συμμετέχουν οι οργανώσεις:
Αντιγόνη” -Κέντρο Πληροφόρησης & Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό την Οικολογία την Ειρήνη και τη Μη Βία
Action Art / Εικαστική Δράση -Εταιρεία για την προαγωγή της εικαστικής παιδείας της καλλιτεχνικής δημιουργίας της επικοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης
Alter Ego -“Ο Άλλος μου εαυτός”
Αναπηρία Σήμερα -Υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία
Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης -Υποστήριξη ειδικών ομάδων
Εργάνη -Κέντρο Στήριξης της απασχόλησης & επιχειρηματικότητας των γυναικών
Οικολογική Κίνηση Ν. Θεσσαλονίκης
Όμιλος Unesco Νέων Θεσσαλονίκης
Πάνθηρες των Δρόμων -ΑΜΚΕ για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών
ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. -Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία
Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.