της Λίλας Σταμπούλογλου

Οι αδελφοί Αντετοκούμπο ντύνονται στα χακί. Το θέμα είναι τρεις μέρες trend στο twitter, το λένε στις εκπομπές, το αναφέρουν στις ειδήσεις. Και όλη η Ελλάδα θαυμάζει. Οι φοβεροί αδελφοί Αντετοκούμπο, οι παικταράδες του NBA, τα δικά μας παιδιά. Άντε και τσολιάδες στο Σύνταγμα, είπε μια κυρία στο σούπερ μάρκετ και συμφώνησαν όσοι περίμεναν στην ουρά στο ταμείο. Μα όλη η ουρά; Όλη η ουρά στο συνοικιακό σούπερ μάρκετ μου δεν έχει πρόβλημα να δει μαύρο τσολιά στο Σύνταγμα; Πόσο open minded είμαστε πια σ’ αυτή τη χώρα;

Το καταλαβαίνετε έτσι; Αν δεν ήταν οι Αντετοκούμπο που τους πήραν στο NBA, όχι τσολιάδες στο Σύνταγμα, ούτε τη σημαία σε σχολική παρέλαση δεν θα κρατούσαν χωρίς αντιδράσεις. Ούτε να καθίσουν δίπλα τους στο λεωφορείο δεν θα θέλανε αρκετοί από εμάς. Θα στραβομουτσούνιαζαν και θα σκέφτονταν ότι έχουμε γεμίσει ξένους και δεν μπορείς πια να κυκλοφορήσεις στο δρόμο.

Οι Αντετοκούμπο όμως δεν είναι ξένοι, είπαμε, είναι δικά μας παιδιά. Δηλαδή είναι ξένοι, μετανάστες είναι οι άνθρωποι που ήρθαν να ζήσουν στην Ελλάδα και πήραν ελληνική υπηκοότητα, αλλά τώρα που παίζουν στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, τώρα τους οικειοποιηθήκαμε. Τώρα είναι Ελληνες, πάει και τελείωσε. Οι Αντετοκούμπο που πουλάνε CD είναι ξένοι, οι Αντετοκούμπο που τους πήραν στο NBA, είναι Ελληνες. Αυτόματα, άνετα, αβίαστα τους βάλαμε στην καρδιά μας. Ξαφνικά ο ρατσισμός μας πήγε περίπατο, τι περίεργο πράγμα αλήθεια.

Αλλά έτσι συμβαίνει με την επιτυχία, αμβλύνει τις αναστολές και την καχυποψία. Ο ίδιος άνθρωπος που πριν έβλεπε τους άσημους Αντετοκούμπο σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, τώρα που είναι διάσημοι και πετυχημένοι τους αποθεώνει και τους θεωρεί αδέλφια, γείτονες, συντοπίτες, συμπολίτες του. Τώρα τους βλέπει να διαπρέπουν στην Αμερική και νιώθει proud to be Greek. Και δηλώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους δει μέχρι και τσολιάδες στο Σύνταγμα.

Τι ωραία εικόνα θα ήταν αλήθεια αυτή. Οι Αντετοκούμπο τσολιάδες. Εκεί, μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, να στέκονται καμαρωτοί και περήφανοι. Σε μια χώρα που δεν αντέχει άνθρωπο άλλου χρώματος ούτε στο λεωφορείο δίπλα της.

Υ.Γ.: Σκέφτομαι και το άλλο. Τι θα ήταν οι Αντετοκούμπο αν έμεναν εδώ και δεν είχαν πάει στο NBA; Δυο overqualified μπασκετμπολίστες που θα κατέληγαν πρώτοι στο χωριό, ενδεχομένως.

Δεν είναι ότι οι Ελληνες προοδεύουν όταν βγαίνουν έξω. Είναι ότι αυτοί που έχουν τα προσόντα για να προοδεύσουν, βγαίνουν έξω γιατί μόνο εκεί θα το πετύχουν.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.