του ακτιβιστή

Επαληθευθήκαμε (δυστυχώς) όσον αφορά την δραματική λειψυδρία που περιμένει την περιοχή του πρώην Δήμου Θερμαϊκού. Όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες τρεις γεωτρήσεις είναι εκτός λειτουργίας λόγω υφαλμύρωσης, άλλη μια (αυτή της Αγίας Τριάδας είναι κοντά σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ) και δύο μισθωμένες γεωτρήσεις από την Επανομή που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούσαν με νερό την Περαία έπαψαν να το κάνουν λόγω της νέας νομοθεσίας που απαιτεί άδεια  γεώτρησης για υδροδότηση και όχι για άρδευση.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ μετά από ερώτηση που κατέθεσε η Συμπολιτεία βασιζόμενη στις αναρτήσεις του ακτιβιστή. (Η ανάρτηση μας εδώ, η ερώτηση της Συμπολιτείας εδώ).
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, κ. Άγγελος Σαμακοβλής, δεν απέκρυψε την δραματική πραγματικότητα (και πως θα μπορούσε άλλωστε;) αν και προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια ενός ρεαλιστικού σχεδιασμού (που δεν έγινε στα δύο χρόνια θητείας του) και που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την εφιαλτική κατάσταση που έχουμε μπροστά μας.
Μακριά από περσινές του συνεντεύξεις και καταχωρήσεις σε έντυπα, ο Πρόεδρος παρουσιάστηκε απολογητικός αλλά και ειλικρινής σε όσα είπε, τουλάχιστον χθες.
"Ενεργοποιούμε παλιές γεωτρήσεις με νέο εξοπλισμό, μισθώνουμε ιδιωτικές γεωτρήσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την επάρκεια ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους οι απαιτήσεις διπλασιάζονται".
Τα παραπάνω τα έλεγε πέρισυ τέτοιο καιρό. Αλλά από τη μία η υφαλμύρωση (που έπρεπε να προβλεφθεί λόγω και της υπεράντλησης) και από την άλλη η ντιρεκτίβα για την καταγραφή και δήλωση των γεωτρήσεων που ως παράπλευρες συνέπειες είχε τον διαχωρισμό τους σε γεωτρήσεις άρδευσης και γεωτρήσεις υδροδότησης  και την αδυναμία συνέχισης παροχής νερού από την Επανομή και κυρίως η μη ύπαρξη εναλακτικών λύσεων φτάσαμε στο κρίσιμο σημείο μηδέν.

Με αυτά τα δεδομένα καταγεγραμμένα ο επικεφαλής του Θερμαγικού, κ. Γιώργος Τσαμασλή, δεν δίστασε να κάνει ευθεία επίθεση στη διοίκηση, χωρίς όμως να προτείνει λύσεις, και φτάνοντας να προειδοποιεί απειλώντας τους συμβούλους, πως αν επιχειρήσει η ΔΕΥΑΘ να δώσει στο δίκτυο αρδευτικό νερό (όπως άλλωστε γινόταν επί 3-4 χρόνια άλλωστε) από ιδιωτικές γεωτρήσεις θα κινδυνεύσουν με άμεση αυτοψία (ποιός άραγε θα δώσει την πληροφορία στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου ;;), σταμάτημα της παροχής και ενδεχόμενες παραπομπές στη δικαιοσύνη.

Δεν συμμεριζόμαστε την πολεμική αυτή του κ. Τσαμασλή ιδιαίτερα στις δύσκολες πραγματικά συνθήκες που έχουν πλέον προκύψει. Και μάλλον δικαιολογούμε την αντίδραση του Δημάρχου να δώσει στοιχεία για τις ευθύνες των δύο δημοτικών συμβούλων του Θερμαγικού (Γ. Βογιατζής και Κ. Τροκάνας) που όντας 2 τετραετίες Πρόεδροι της ΔΕΥΑΘ σφύριζαν αδιάφορα για τον εφιάλτη που ερχόταν. Και μάλιστα όπως κατήγγειλε ο κ. Μαυρομάτης είχαν ανεχθεί (ή κάνανε σκόπιμα τα στραβά μάτια ;) σε 10.000 ρολόγια ύδρευσης που χρέωναν από 0 - 4 κυβικά νερό το χρόνο. "Πολιτικοί φίλοι σας ήταν αυτοί ;" ρωτούσε με ένταση ο Δήμαρχος.
Βέβαια αυτά τα στοιχεία, όπως για την υδροδότηση χωραφιών χωρίς ρολόγια αλλά και για τις επιζήμιες προμήθειες της ΔΕΥΑΘ, επί της προηγούμενης διοίκησης Αλεξανδρή, ο κ. Μαυρομάτης όφειλε να τα δημοσιοποιήσει στα δύο χρόνια της δικής του διοίκησης και να μην κάνει κοινώς την πάπια. Και να το βγάλει τώρα σαν κόντρα ρελάνς στις απειλές που δέχτηκε. Ούτε βέβαια θεωρούμε πως τιμά κανένα διοικητικό συμβούλιο οι παλλικαρισμοί "ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΑΛΑ" που εκτόξευαν οι δύο (νυν και πρώην) υπονοώντας προσφυγές στη δικαιοσύνη. Που κατά τη γνώμη μας θα τα αφήσουν να πέσουν ως εντυπώσεις αφού βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία (κατά περίπτωση ....).

Ώριμες και μεστές οι τοποθετήσεις (χωρίς κορώνες και απειλές) των δύο συμβούλων της Συμπολιτείας κκ Θοδωρή Ζδούκου και Γιάννη Τσακμάκα, που επικεντρώθηκαν στο οξυμένο πρόβλημα, αντιλήφθηκαν την πρόσκαιρη λύση των γεωτρήσεων σε μια κόκκινη περιοχή όπως η δική μας και πρότειναν "σύνδεση με την ΕΥΑΘ αλλά και συντονισμένες ενέργειες παραγόντων και κινημάτων πολιτών ώστε με σοβαρότητα όλοι να πετύχουμε να λύσουμε ΜΟΝΙΜΑ το πρόβλημα της υδροδότησης του Δήμου Θερμαϊκού".

Να τονίσουμε τις επισημάνσεις που έκανε και τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ και που είναι οι εξής:

  • 40% του νερού του δικτύου ύδροδότησης χάνεται σε διαρροές που είναι αδύνατο να εντοπιστούν. Υπάρχουν ακριβά και χρονοβόρα προγράμματα που είναι δύσκολο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ
  • Αναζητά πρόγραμμα ΕΣΠΑ για "αφαλάτωση νερού". Μια πρόταση που λοιδορήθηκε από την παράταξη Τσαμασλή, με τον ίδιο να βγαίνει επιδεικτικά από την αίθουσα απαξιώνοντας πλήρως την πρόταση
  • Αναζήτηση νέων ( στα σύνορα με τη Μίκρα) ή παλιών γεωτρήσεων υδροδότησης 
Να τονίσουμε όμως πως οι καλές προθέσεις  αναδεικνύονται με την εργατικότητα και τον σχεδιασμό on time και όχι με τον πολλαπλασιασμό των θέσεων των "δικών" στην μισθοδότηση της ΔΕΥΑΘ, νόμιμα ή με τερτίπια. Σ' αυτό σύντομα θα επανέλθουμε.

Και για όσους θέλουν να σχηματίσουν κατάδική τους άποψη για τους υπαίτιους της κατάντιας μας μπορούν να ακούσουν το ηχητικό ντοκουμέντο που περιλαμβάνει όλη τη χθεσινή συζήτηση:


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. "40% του νερού του δικτύου ύδροδότησης χάνεται σε διαρροές που είναι αδύνατο να εντοπιστούν" ! Πες "40% του νερού του δικτύου ύδροδότησης χάνεται σε κλεψιές που είναι αδύνατο να εντοπιστούν", για να το καταλάβουμε και αφήστε τα πολλά λόγια....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου το θύμισε φίλος που προφανώς έχει καλύτερη μνήμη από μένα. Όταν ο Γιάννης Μαυρομάτης υπενθύμισε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι δύο Πρόεδροι της διοίκησης της ΔΕΥΑΘ επί Αλεξανδρή ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ να αναφερθεί στην κ. Κική Καζουλίδου που διετέλεσε κι εκείνη Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ και ήταν στο τιμόνι της εταιρείας όταν μοιράζοντας τα μπουκάλια του εμφιαλωμένου από την διοίκηση και άλλες παρατάξεις στους διψασμένους Περαιώτες. Είδατε πως έχει ο πολιτικαντισμός; Κάτι θυμάσαι κάτι θέλεις να ξεχνάς .... αφού η Κική τώρα είναι συνεργάτης του δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου.Πως να θίξει και την δική της ανεπάρκεια; Χρωστάω και φωτο της στο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νεράκι στην Περαία μοίραζε
    η έξυπνη Κική,
    κι΄ο Μαυρομάτης έκανε
    και πάλι τουμπεκί.

    «Τώρα αλλάξαν οι καιροί
    κι΄είσαι μαζί μας βρε Κική,
    ΔΕΥΑΘ σήμερα ακούω
    τον κώδωνα κινδύνου κρούω !

    Στο παρελθόν αυτά ανήκουν
    παλιά και ξεχασμένα,
    κι΄ούτε θέλω να τα ξέρω
    νεράκι του Θεού θα φέρω !»

    Είδομεν !

    ΟΛΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερωτηση: Η μέτρηση των υδρομέτρων γίνεται από υπαλήλους της εταιριας ύδρευσης η από εργολάβο, αν κάποιος γνωρίζει ασ μου απαντήσει. Γιατί? Για το 2015 ολες οι μετρήσεις στο υδρόμετρο μου είναι 10 κυβικά χρεώνουν το κατώτατο 30 κυβικά αλλά τα πραγματικά κυβικά που είναι καταγεγραμένα στο υδρόμετρο δεν έχουν σχεσει με την καταμέτρηση του της εταιρίας. Αλλά από τα σχόλια που διαβάζω και η εταιρία υδρευσης δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα παρά μόν απολαμβάνει την εξουσία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.