ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Καταστροφές λόγω έντονης βροχόπτωσης στο Δήμο Θερμαϊκού της  Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν, την Τρίτη 06.09.2016, και την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, ενώ μετατράπηκαν οι δρόμοι σε ποτάμια, παρασέρνοντας τα πάντα. Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Επανομή και τη Μηχανιώνα, όπου πλημμύρισε το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ.
Το αποτέλεσμα ήταν, στην Αγία Τριάδα, Επανομή και Νέα Μηχανιώνα, να πλημμυρίσουν σπίτια και δρόμοι, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και ξεριζώθηκαν δέντρα. Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν στο Αγγελοχώρι και την Περαία, ενώ πλημμύρισαν πολλές εξοχικές κατοικίες και σχεδόν το σύνολο των αγροτικών δρόμων. Πλημμύρισαν επίσης η περιοχή Πάλιουρα και η Ιχθυόσκαλα στη Μηχανιώνας, όπου στον οικισμό εξαιτίας των φερτών υλικών, φράκαρε και το ρέμα, ενώ αγνοείται μία γυναίκα.
Στην Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού κινδύνεψαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ υπάρχει μία αγνοούμενη. Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω Δημοτική Ενότητα είναι η περιοχή στην οποία καταγράφηκαν και τα περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα. Το πρόβλημα στην περιοχή αυτή είναι πιο έντονο καθώς τη διασχίζουν επτά ρέματα, τα οποία δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλούν πλημμύρες, έπειτα από δυνατές βροχές. Παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2008, που πλήγηκε από πλημμύρες η περιοχή, υπάρχουν σχετικές μελέτες έργων αποκατάστασης των ρεμάτων, έχουν μείνει αναξιοποίητες από την εκάστοτε δημοτική αρχή, λόγω του ότι δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση για τη χρηματοδότηση τους από το αρμόδιο υπουργείο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στο Δήμο Θερμαϊκού είναι το γεγονός ότι η πυροσβεστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης δέχθηκε περισσότερες από 1.200 κλήσεις για άντληση υδάτων από ισόγεια και υπόγεια, μόνο σε αυτή την περιοχή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι των περιοχών αυτών την Π.Ε. Θεσσαλονίκης έρχονται αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές. Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της τοπικής διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.
Την ίδια ώρα ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζεται ο λαός να πληρώνει και να ξαναπληρώνει, για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα, με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
·        Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.
·        Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
·        Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
·        Να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.