%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bd%cf%89-youtube-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81Με δελτίο τύπου το "Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο" εξηγεί τους λόγους που το οδήγησαν στο "σπάσιμο" του οργανωτικού δεσίματος με τη Λαϊκή Ενότητα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παρά όμως την αποχώρηση από τον σχηματισμό της ΛΑ.Ε αναγνωρίζεται και διαβεβαιώνεται πως είναι αναγκαία "η συμπόρευση όχι μόνο με τη ΛαΕ αλλά και με όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού αντιμνημονιακού χώρου, σε πολιτικό και κινηματικό επίπεδο".
Το δελτίο τύπου:


Η αποχώρησή μας από τη ΛαΕ και τα επόμενα βήματα 
για την οικοδόμηση του μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο δραστηριοποιείται πολιτικά και κινηματικά στη χώρα μας από το 2009. Έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη πολύ σημαντικών αγώνων αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής και έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός πρωτοπόρου και αποτελεσματικού δικτύου αλληλεγγύης και στήριξης του χειμαζόμενου ελληνικού λαού.
Το 2009, ξεκινήσαμε συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικοδόμηση του πανελλαδικού κινήματος ενάντια στα διόδια, ενός κινήματος που αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της κοινωνίας και αποτελεί μέχρι και σήμερα φαρμακερό αγκάθι στα σκανδαλώδη συμφέροντα του καρτέλ των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων.
Στα χρόνια των μνημονίων, συνεισφέραμε στην ανάδειξη της παλλαϊκής στάσης πληρωμών ως ένα από τα βασικά εργαλεία ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών. Ενδεικτικό της δράσης μας στον τομέα αυτόν, ήταν η ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στα χαράτσια. Αγωνιστήκαμε για τη σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη, την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τους τοκογλύφους και το μνημονιακό φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τη διαγραφή του παράνομου, επαχθούς και επονείδιστου δημοσίου χρέους.
Τα τελευταία τρία χρόνια, συμβάλλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πανελλαδική εξάπλωση και στην οργανωτική αναβάθμιση του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, το οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα στην αιχμή του δόρατος των λαϊκών αγώνων. Με την αδιάκοπη παρουσία μας στα Ειρηνοδικεία, ματαιώσαμε εκατοντάδες πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών συμπολιτών μας, υπερασπιζόμενοι τη λαϊκή περιουσία και το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη.
Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια, οικοδομήσαμε ένα πολύ αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας που έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, με χιλιάδες επανασυνδέσεις και δράσεις σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
Παράλληλα με όλα αυτά, συμμετείχαμε αδιάκοπα σε όλους τους αγώνες του λαϊκού και του εργατικού κινήματος, βοηθώντας στη διασύνδεση των αγώνων και επιτυγχάνοντας τη διείσδυση των προταγμάτων μας μέσα στις πλατιές μάζες της κοινωνίας.
Μετά την προδοσία του ηρωικού ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, το Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο πήρε πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση της συνεργασίας του με πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες, με τις οποίες μοιραζόταν κοινά πολιτικά οράματα και κοινή δράση.
Την 21η Αυγούστου του 2015, μετά από συνάντηση εκπροσώπων του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο και της νεοϊδρυθείσας Λαϊκής Ενότητας, συμφωνήθηκε η συνεργασία μας σε πολιτικό, οργανωτικό, κινηματικό και εκλογικό επίπεδο. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η κύρια επιδίωξή μας ήταν η συσπείρωση δυνάμεων, με στόχο την οικοδόμηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου, το οποίο θα αντιπαλέψει το μαύρο μνημονιακό μπλοκ και τις δυνάμεις κατοχής στη χώρα μας. Πράγματι, προς αυτή την κατεύθυνση εργαστήκαμε από την πρώτη μέρα της συνεργασίας μας με τη ΛαΕ. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η Λαϊκή Ενότητα να αποτελέσει το πλατύ, ανοιχτό μετωπικό πολιτικό και κοινωνικό εγχείρημα, το οποίο έχει τόση ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά μας αυτή, ήρθαμε σε επαφή με πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες, φορείς και ανένταχτους πολίτες, με στόχο να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του μετωπικού σχήματος. Δυστυχώς, ο στόχος της αναγκαίας διεύρυνσης του μετώπου, με πολιτικές δυνάμεις που είχαν να προσφέρουν πολλά, αλλά κυρίως με νέες υγιείς δυνάμεις από τη βάση της κοινωνίας, σκόνταψαν πάνω σε χρόνιες μικροπολιτικές αγκυλώσεις. Η άποψη ότι η ΛαΕ πρέπει να είναι ένα κλειστό και ελεγχόμενο μέτωπο αριστερών οργανώσεων και όχι ένα ανοιχτό και πλατύ μέτωπο με ευρεία κοινωνική απεύθυνση, είχε επικρατήσει.
Το Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο, στον ένα χρόνο της παρουσίας του εντός της ΛαΕ, προσπάθησε να εντάξει στις θέσεις και στο σχέδιο πολιτικής δράσης του νέου μετωπικού φορέα, την πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη του. Η ΛαΕ, παρά την καλή διάθεση πολλών μελών και στελεχών της, δεν αγκάλιασε πολιτικά, ούτε στήριξε επαρκώς το σχέδιο δράσης και τα κεντρικά αιτήματα του Κινήματος μας. Η αμηχανία με την οποία η ΛαΕ αντιμετώπισε τα ριζοσπαστικά αιτήματα μας και το προωθητικό για την ταξική πάλη σχέδιο δράσης μας, αποτέλεσε εμπόδιο στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Η αναιμική στήριξη των προταγμάτων μας σε επίπεδο δημόσιου λόγου και προγραμματικών θέσεων, αλλά και η ανεπαρκής πολιτική και κινηματική ενίσχυση των δράσεών μας, διεύρυναν το χάσμα της τακτικής και της στρατηγικής μας προσέγγισης.
Από την άλλη, το Κίνημά μας βρέθηκε με συνέπεια στην πρώτη γραμμή όλων των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της ΛαΕ, ενισχύοντας τη δυναμική των δράσεων αυτών, αλλά και την κοινωνική τους απήχηση και γείωση, πράγμα το οποίο θεωρούσαμε απολύτως αναγκαίο στα πλαίσια της ανάπτυξης της ΛαΕ και της ενίσχυσης της κοινής μας πάλης.
Ορόσημο στην πορεία της συνεργασίας μας με τη ΛαΕ αποτέλεσε και η θολή και εν πολλοίς αυτοκαταστροφική τακτική που ακολουθήθηκε στο θέμα της Περιφέρειας Αττικής. Μέλη της ΛαΕ, συνεχίζουν να βρίσκονται μέχρι σήμερα στην παράταξη της Ρένας Δούρου, ακόμα και σε θέσεις ευθύνης. Η παράταξη Δούρου, είναι η παράταξη που διοικεί και υλοποιεί επί της ουσίας ένα παράλληλο μνημόνιο σε επίπεδο περιφέρειας. Η παράταξη αυτή, παρά τις αρχικές διακηρύξεις της, υπηρετεί απαρέγκλιτα τα σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στο ν. Αττικής (διαχείριση απορριμάτων, γήπεδα, φαραωνικές επενδύσεις στην παραλιακή ζώνη κ.α.). Το Κίνημά μας, όλα αυτά τα χρόνια της δράσης του, μάχεται σθεναρά απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα, έχοντας πετύχει μεγάλες νίκες και έχοντας υποστεί και μεγάλο πόλεμο με βιομηχανία διώξεων. Η επαμφοτερίζουσα στάση της ΛαΕ σε αυτό το ζήτημα, ήταν ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που έθεσε αναχώματα στην ομαλή συνεργασία μας.
Τους 13 προηγούμενους μήνες, δώσαμε μάχες εντός της ΛαΕ προκειμένου να υπερασπιστούμε τις απόψεις μας και να τις κάνουμε κτήμα του κοινού φορέα. Το ιδρυτικό συνέδριο της ΛαΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Ιουνίου του 2016, ήταν μία χρυσή ευκαιρία ανασκόπησης και απολογισμού της πορείας της ΛαΕ ως σύνολο, αλλά και μία ευκαιρία για εμάς, να αποκρυσταλλώσουμε τα συμπεράσματά μας για την πορεία του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο εντός της ΛαΕ. Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα από το συνέδριο, είναι ότι η ΛαΕ δεν κατάφερε μέσα στον ένα χρόνο της ύπαρξής της να απευθυνθεί αποτελεσματικά στην κοινωνία και να αντλήσει δυνάμεις από αυτήν, αλλά ούτε και να αποκτήσει ομοψυχία και συνοχή εντός των τειχών της. Η μάχη των συσχετισμών και όχι των ιδεών μεταξύ των οργανώσεων, ήταν πολύ εμφανής και προσυνεδριακά αλλά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Το Κίνημά μας επέλεξε μία τακτική εποικοδομητικής συναίνεσης καθ’όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΛαΕ, αλλά και στο δρόμο για το συνέδριο, χωρίς να μπει σε μία στείρα διαδικασία δημιουργίας συσχετισμών, προκειμένου να καταλάβει περισσότερες και καλύτερες θέσεις στα νέα όργανα που θα προέκυπταν. Η τακτική μας αυτή εκ του αποτελέσματος φάνηκε να εκλαμβάνεται ως αδυναμία και όχι ως καλή διάθεση συνεργασίας, με αποτέλεσμα την υποεκπροσώπησή μας στα όργανα σε βαθμό πολιτικά μη ανεκτό και οργανωτικά μη λειτουργικό.
Η αποχώρησή μας από τη ΛαΕ είναι πλέον γεγονός και η απόφαση μας ελήφθη μετά από συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο. Γεγονός είναι επίσης, η εκτίμηση που συνεχίζουμε να τρέφουμε για πολλά μέλη και στελέχη της ΛαΕ για τους αγώνες και τη συντροφικότητά τους. Μπορεί η συνεργασία μας στα πλαίσια της ΛαΕ να διεκόπη οργανωτικά, αλλά η ανάγκη της συμπόρευσής μας όχι μόνο με τη ΛαΕ αλλά και με όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού αντιμνημονιακού χώρου, σε πολιτικό και κινηματικό επίπεδο, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Το Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι συνέχισε να βρίσκεται στις επάλξεις πραγματοποιώντας δεκάδες δράσεις αντίστασης, αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας. Το επόμενο διάστημα έχουμε ήδη προγραμματίσει την κλιμάκωση του αγώνα μας στο μέτωπο των πλειστηριασμών, των διοδίων και των διακοπών ρεύματος και νερού, που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Επίσης, έχουμε αποφασίσει τη λήψη πρωτοβουλιών για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με πολιτικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και ανένταχτους αγωνιστές. Στόχος μας, η ανάπτυξη ενός ισχυρού και μαζικού μπλοκ δυνάμεων, που θα παλέψει για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τα δεσμά των μνημονίων και της λιτότητας και την οικοδόμηση μίας νέας κοινωνίας με κέντρο τον άνθρωπο.
Κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο
16-09-16
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.