Δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, από το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, η πρωτοβουλία διαδημοτικής συνεργασίας για μια καθολική ανάπλαση και αναμόρφωση της λεγόμενης Επαρχιακής Οδού Νο2, η οποία οδηγεί στον Χορτιάτη μέσω των οδών Λαγκαδά, Ελ. Βενιζέλου, Ανδρέα Παπανδρέου, και η οποία αφορά άμεσα και τους δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά. Η παρέμβαση με τον τίτλο «Διάδρομος αστικού δροσισμού στο ίχνος της Επαρχιακής Οδού Νο2» περιλαμβάνει πολλές αξιόλογες προτάσεις ανάπλασης κατά μήκος των οδών Λαγκαδά, Ελ. Βενιζέλου, Α. Παπανδρέου, και της πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρη), όπως και διαμόρφωση χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Ωστόσο, η διαδρομή των παρεμβάσεων διέρχεται από περιοχές από όπου περνούσαν παλιότερα 3 χείμαρροι: α) ο χείμαρρος Συκεών (Αρόν), β) ο χείμαρρος Ρήγα Φερραίου και γ) ο χείμαρρος Πολίχνης (Λοξός Λάκκος). Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και της προστασίας της κοίτης όσων χειμάρρων διασώζονται, όπως και ανάδειξη της ιστορικότητας των χειμάρρων που έχουν μπαζωθεί. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του χειμάρρου Πολίχνης, δηλαδή του ιστορικού Λοξού Λάκκου που πηγάζει από το Σέιχ Σου, διέρχεται από τα όρια των Συκεών, διασχίζει την Α. Παπανδρέου και συνεχίζει από το συνοικισμό Ελπίδας Νεαπόλεως, όπου διασώζονται μεγάλα τμήματα της ανοικτής κοίτης, ενώ απομεινάρια διασώζονται και στα όρια του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία, διόρθωση άστοχων παρεμβάσεων του παρελθόντος και ανάδειξη. Αλλά και στην οδό Ρήγα Φερραίου, προβλέπεται πάρκινγκ, το οποίο δεν καταλαβαίνουμε πως μπορεί να συνεισφέρει στον δροσισμό που στοχεύει η παρέμβαση. Αντίθετα, μια ανάδειξη του ιστορικού τόπου της «γέφυρας των αναστεναγμών» και της σημασίας του για τους δρόμους του νερού της Θεσσαλονίκης, θα είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δαμιανός Ανδρέου δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Η πρωτοβουλία διαδημοτικής συνεργασίας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών για την ανάπλαση της Επαρχιακής Οδού Νο2 περιλαμβάνει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά θα πρέπει να λάβει περισσότερο υπόψη την αντιπλημμυρική, οικολογική και ιστορική αξία των χειμάρρων της περιοχής. Το οικολογικό κίνημα της πόλης έχει αναδείξει και κατά το παρελθόν τη σημασία των χειμάρρων και δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε αυτή την ιδιαίτερη διάσταση σε έργα τόσο μεγάλης σημασίας». 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.