Με στόχο της βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής, ο Δήμος Θερμαϊκού υπέβαλε πρόταση και εγκρίθηκε η συμμετοχή του στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας ‘’INTEREG IPA GREECE’’ και ακρωνύμιο  ‘’BIOREAL’’, που αποβλέπει στη μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων με την κομποστοποίησή τους.
   Η κομποστοποίηση είναι ο πιο άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Είναι η διαδικασία κατά την οποία, αντί να πετάμε στα σκουπίδια τα υπολείμματα των φαγητών που τρώμε, τα ξερά φύλλα και τα λουλούδια που μαζεύουμε, ακόμη και τις στάχτες από το τζάκι, όλα αυτά τα ρίχνουμε σε ειδικό κάδο, όπου, χωρίς κόπο, μετά από λίγους μήνες, με τη βοήθεια του οξυγόνου, της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στον κάδο, αλλά και της ύπαρξης μικροοργανισμών, γίνεται η αποσύνθεση των σκουπιδιών, που μετατρέπονται έτσι σε φυσικό λίπασμα έτοιμο προς χρήση.
   Με τον τρόπο αυτό τα οφέλη που προκύπτουν είναι: α) Προστασία της δημόσιας υγείας, β) μείωση των μεταφερομένων αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, γ) εξοικονόμηση χρημάτων, δ) εμπλουτισμός εδάφους με θρεπτικά συστατικά και οργανικές ουσίες, ε) κοινωνικά οφέλη, στ) οικονομικά οφέλη.
   Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για  τη σωστή και αποδοτική χρήση του προγράμματος.
   Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Οι προκλήσεις των καιρών παρέχουν ευκαιρίες και δημιουργούν κίνητρα για την ανάπτυξη ενός πιο ολοκληρωμένου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων και απομάκρυνσή μας από παραδοσιακές, μη βιώσιμες προσεγγίσεις που έχουν ως βάση τους την υγειονομική ταφή. Στόχος μας, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, είναι η ουσιαστική μείωση των παραγόμενων οργανικών απορριμμάτων από συγκεκριμένες περιοχές, με σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.