Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να αποτιμηθούν συνολικά οι πολύπλευρες επιπτώσεις της καταστροφικής κατολίσθησης του ορυχείου Αμυνταίου στις 10 Ιουνίου, που περιλαμβάνουν την καταστροφή του οικισμού Αναργύρων, την μερική ή ολική απώλεια του κοιτάσματος και την ανατροπή των μελλοντικών σχεδιασμών της ΔΕΗ (ή για τη ΔΕΗ). Η οικονομική ζημία της ΔΕΗ από την κατάρρευση, όση και αν είναι αυτή, θα βαρύνει τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επιχείρηση, τους μετόχους της και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Αλλά η αστοχία των μηχανικών και τεχνικών συμβούλων που δεν «είδαν» εγκαίρως την επερχόμενη καταστροφή και όταν την είδαν υποτίμησαν τραγικά το μέγεθός της, δημιουργεί ανησυχίες και για το μέλλον. Και αυτό διότι τα ορυχεία της ΔΕΗ δεν είναι τα μόνα έργα με δυνητικά σοβαρότατες επιπτώσεις σε περίπτωση αστοχίας, στα οποία εμπλέκονται οι ίδιοι επιστημονικοί σύμβουλοι.

Για παράδειγμα, πόσο ήσυχοι μπορεί να είναι οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής όταν ο τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μιχάλης Καββαδάς, που μία μέρα πριν την κατάρρευση του ορυχείου Αμυνταίου βεβαίωνε οτι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό των Αναργύρων«, πρόβλεψη που διαψεύστηκε με δραματικό τρόπο, είναι επίσης επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος στο σχεδιασμό των φραγμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις Σκουριές και τον Κοκκινόλακκα;

Ο καθηγητής εδαφομηχανικής EMΠ κ. Καββαδάς είναι βασικός συνεργάτης της ομάδας μελετητών της ΟΜΙΚΡΟΝ-ΚΑΠΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗΣ που έκανε όλες τις τεχνικές μελέτες του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, πλην της μεταλλουργίας. Στο βιογραφικό του που βρίσκεται στο διαδίκτυο αναφέρεται μόνο μία από αυτές: «Γεωτεχνικός σύμβουλος του Μελετητή (ΟΚ Μελετητική ΑΕ) στο σχεδιασμό των φραγμάτων τελμάτων των ορυχείων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής».
Καββαδάς στον Κοκκινόλακκα…

Στην Ολυμπιάδα δεν υπάρχει φράγμα, πρόκειται για το φράγμα Κοκκινόλακκα που είναι φράγμα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) και χωροθετήθηκε από την εταιρεία ακριβώς ΕΠΑΝΩ στο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας που έχει δώσει σεισμούς των 7 Ρίχτερ. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο ΧΥΤΕΑ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 600 μέτρων από τον οικισμό Στρατωνίου και προκειμένου να πάρει την περιβαλλοντική έγκριση η εταιρεία δήλωσε ψευδώς οτι είναι 3,5 χιλιόμετρα! (δείτε εδώ)


Καββαδάς στις Σκουριές…

Γνωρίζουμε όμως οτι ο κ. Καββαδάς είχε το ρόλο του γεωτεχνικού συμβούλου και στο σχεδιασμό των δύο φράγματων αποβλήτων των Σκουριών, ύψους 150 μέτρων, σε μικρή απόσταση από το ίδιο επικίνδυνο ρήγμα. Όπως διαβάζουμε στην “Προκαταρκτική μελέτη δύο φραγμάτων απόθεσης τελμάτων στο μεταλλείο Σκουριών” της ΟΚ Μελετητικής για την Ελληνικός Χρυσός, 2010:

“Στα πλαίσια της παρούσας προκαταρκτικής μελέτης και για την κάλυψη συγκεκριμένων πεδίων του μελετητικού αντικειμένου, η ομάδα μελέτης συνεργάστηκε με τους:

1. Μιχάλη Καββαδά, Δρ Πολιτικό Μηχανικό, Καθηγητή Ε.Μ.Π. ως Ειδικό Τεχνικό Σύμβουλο επί του συνόλου των σχεδιαζόμενων έργων της παρούσας μελέτης.”

Ακούστε την ανάλυση του καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχου, σχετικά με την επικινδυνότητα της χωροθέτησης και τις τραγικές ελλείψεις του σχεδιασμού και των μελετών των τριών αυτών λιθόρριπτων φραγμάτων:

Σε άλλο βίντεο αναφέρει ο κ. Παπαζάχος:

“Αδυνατώ να σκεφτώ πώς κάποιος μπορεί να προγραμματίζει την κατασκευή τέτοιων μεγάλων κατασκευών, φαραωνικών σε κάποιες περιπτώσεις, πάνω σε ένα ενεργό ρήγμα το οποίο σε ιστορικούς χρόνους έχει δώσει τόσο μεγάλες κινήσεις… Τα φράγματα αυτά αποκλείεται να αντέξουν τα χτυπήματα ενός πολύ ισχυρού σεισμού”.

Απορεί ο καθηγητής σεισμολογίας, απορούμε κι εμείς πώς βρέθηκε μελετητικό γραφείο να βάλει το όνομά του κάτω από μελέτη τέτοιων ολοφάνερα επικίνδυνων κατασκευών. Και όμως βρέθηκε: η ΟΚ Μελετητική με Ειδικό Τεχνικό Σύμβουλο τον κ. Καββαδά.

Στο ορυχείο Αμυνταίου, είδαμε τον «επαΐοντα» κ. Καββαδά να κάνει εντελώς λανθασμένες προβλέψεις για κάτι που ήταν μάλλον προφανές και να καθησυχάζει τους κατοίκους μέχρι την τελευταία στιγμή οτι «δεν τρέχει τίποτα». Πόση ευθύνη φέρει άραγε για αυτές του τις δηλώσεις που μπορεί και να έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές; Πόση ευθύνη θα φέρει για την υπογραφή του στην καθόλου απίθανη περίπτωση που τα φράγματα της Ελληνικός Χρυσός καταρρεύσουν στη διάρκεια ενός σεισμού;
Καββαδάς στη Στρατονίκη…

Αλλά και με το τρίτο έργο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική έχει ασχοληθεί ο κ. Καββαδάς, τις Μαύρες Πέτρες. Το 2005 ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που είχε συστήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για να δώσει επιστημονικό άλλοθι στην επανέναρξη της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη από την Ελληνικός Χρυσός.

Η ιστορία της πολύπαθης Στρατονίκης (που αυτό το ιστολόγιο την έχει καταγράψει από το 2001) είναι με δυο λόγια η εξής: το χωριό βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κοίτασμα μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου των Μαύρων Πετρών. Στη δεκαετία του ’80, οι καθιζήσεις λόγω της εξόρυξης οδήγησαν στο γκρέμισμα της εκκλησίας των των Αγίων Αναργύρων και οκτώ σπιτιών και η Η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. εγκατέλειψε την εξόρυξη κάτω από τον οικισμό.

Το 2000 η ΤVX ξανάρχισε να σκάβει κάτω από το χωριό με εκρηκτικά και χωρίς άδειες. Από τον πρώτο χρόνο της εξόρυξης εμφανίστηκαν ρωγμές στα σπίτια και στους δρόμους, πτυχώσεις και βαθειές τρύπες (sinkholes) στο έδαφος. Παράλληλα ξεκίνησαν και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων. Εσπευσμένα συγκροτήθηκε επιτροπή από καθηγητές του ΕΜΠ για να καθησυχάσει τις ανησυχίες. Η επιτροπή απεφάνθη (τι έκπληξη!) οτι η «κατερχόμενη μέθοδος διαδοχικων κοπών και λιθογομώσεων» που εφάρμοζε η TVX ήταν η «ασφαλέστερη δυνατή» για τον υπερκείμενο οικισμό μέθοδο. Μάλιστα το πόρισμα της επιτροπής ανέφερε οτι «αν δεν χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη μέθοδος στην πιο εξελιγμένη της μορφή, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Στρατονίκης»!


Φωτογραφίες: Στρατονίκη, 2002

Το 2005, η νέα ιδιοκτήτρια των μεταλλείων Ελληνικός Χρυσός, υπέβαλε Τεχνική Μελέτη για την επανέναρξη της εξόρυξης κάτω από το χωριό και το ΥΠΑΝΑ συνέστησε νέα επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΙΓΜΕ, τ. Καθηγητή ΕΜΠ κ. Τσουτρέλη και μέλος τον κ. Καββαδά. Για άλλη μια φορά, οι «ειδικοί» κατέληξαν οτι η μέθοδος που θα χρησιμοποιούσε η εταιρεία, ήταν «η πλέον ασφαλής» για τη Στρατονίκη και αν δεν εφαρμοστεί δεν μπορούν να εγγυηθούν κλπ… Μόνο που αυτή ήταν «ανερχόμενη» και όχι «κατερχόμενη», δηλαδή διαφορετική μέθοδος και επιπλέον το 70% της εξόρυξης υποτίθεται οτι θα γινόταν χωρίς εκρηκτικά, με το ειδικό μηχάνημα Road Header AHM 105.

H συνέχεια είναι γνωστή: Η «μηχανική εξορυξη» αποδείχθηκε άλλη μια απάτη της Ελληνικός Χρυσός και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η εξόρυξη συνεχίζεται μέχρι σήμερα κατά 100% με φουρνέλα. Τα φαινόμενα των καθιζήσεων και των ρωγματώσεων στα σπίτια, την εκκλησία, το σχολείο και τους δρόμους του χωριού επιδεινώνονται διαρκώς, όπως διαπιστώνει και το ίδιο το Υπουργείο ενώ παράλληλα «κάνει πλάτες» στην Ελληνικός Χρυσός που βάζει φουρνέλα στα θεμέλιά του. Η ανάγκη διερεύνησης των αιτίων των «φαινομένων» που εμφανίζονται στη Στρατονίκη επαναλαμβάνεται υποκριτικά από τους «αρμόδιους» από το 2002 μέχρι σήμερα. Και το χωριό συνεχίζει να διαλύεται.

Το «επιστημονικό άλλοθι» που έδωσε στην εξόρυξη η επιτροπή έχει καταρρεύσει, αλλά ο κ. Καββαδάς και οι λοιποί καθηγητές είναι ανεύθυνοι για το τι απέγινε η Στρατονίκη μετά την υπογραφή τους.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.