Τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Βαρκελώνης, στην περιοχή Ράμπλας, όταν λευκό βαν έπεσε πάνω και παρέσυρε πλήθος ανθρώπων. Στις 21.20 (ώρα Ελλάδος) η Ισπανική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 12 νεκροί και τουλάχιστον 80 τραυματίες.

Πληροφορίες από τον τοπικό Τύπο ανέφεραν ότι ο οδηγός του φορτηγού κατάφερε αρχικώς να διαφύγει με την αστυνομία να εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Η καταλανική αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους για την επίθεση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα La Vanguardia. Το ίδιο Μέσο ανέφερε κατόπιν ότι ένας εκ των δραστών έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Η εφημερίδα El Periodico είχε αναφέρει ότι ακούστηκαν πυρά στην περιοχή της αγοράς Λα Μποκερία.

Ο ένας από τους συλληφθέντες ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό, κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα. Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι δεύτερο φορτηγάκι, που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για τη διαφυγή τους, εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην κοινότητα Βικ της Καταλονίας. Δεν είναι σαφές εάν ο Ουκαμπίρ συνελήφθη στο Βικ.

Δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί πόσοι δράστες εμπλέκονται στην επίθεση.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο δράστης είχε οχυρωθεί σε ένα μπαρ. Η αστυνομία διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε από νωρίς ότι πρόκειται για "τρομοκρατική ενέργεια", προειδοποιώντας τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Αμέσως μετά την επίθεση επικράτησαν σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης. Ο ισπανικός Τύπος μετέδωσε ότι περίπου 80 άνθρωποι κλείστηκαν μέσα σε παραπλήσια εκκλησία, για λόγους ασφαλείας, ενώ πολλοί ακόμα κλειδώθηκαν σε εστιατόρια, μπαρ και μαγαζιά για αρκετή ώρα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή. Ένοπλοι αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή σε μεγάλη περίμετρο, ενώ για αρκετή ώρα σταμάτησε η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σκληρές εικόνες !!



Έλληνες τραυματίες

Μέλη ελληνικής οικογένειας είναι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην πόλη.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

Τα Ανάκτορα της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση με φορτηγάκι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στον πιο τουριστικό δρόμο της Βαρκελώνης.

"Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα" έγραψε ο Ραχόι στο Twitter.

"Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έκανε γνωστό ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων αύριο στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα.

Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.