Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, στις 19:00, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου  φιλοξενεί τον Μιχάλη Στύλλα,  Δρ. Γεωλόγο και διαχειριστή του καταφυγίου Ολύμπου «Χρήστος Κάκκαλος» στην πρώτη του διάλεξη για τη φετινή αμπελοοινική χρονιά:

Όρος Όλυμπος. Μεταξύ Ουρανού και Γης, στο πέρασμα Θεών, Θνητών και Παγετώνων



Ο Μιχάλης Στύλλας είναι ένας από τους διασημότερους Έλληνες ορειβάτες που κατάφερε το 2004 να είναι ένας από τους εννέα συμμετέχοντες στην αποστολή που κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Παράλληλα είναι και από τους καλύτερους υπερμαραθωνοδρόμους που έχει λάβει μέρος σε αγώνες όπως στο Σιάτλ και στο Πόρτλαντ (42 χλμ), στο Σπάρταθλον (250χλμ) στο Badwater της Καλιφόρνια (220χλμ) στο Iditasport της Αλάσκα (240χλμ), στο Νεπάλ (350χλμ), αλλά και στην ελληνική διαδρομή Rout της Ροδόπης (123χλμ). Όταν ήταν 29 ετών πήρε την μεγάλη απόφαση. Να αφήσει παράμερα τα σχέδιά του για ακαδημαϊκή καριέρα στη Γεωλογία, να ξενοικιάσει το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και να δηλώσει ως διεύθυνση μόνιμης κατοικίας το βουνό Όλυμπος, και συγκεκριμένα στο καταφύγιο  Χ. Κάκκαλος  που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.648 μέτρων.

«Το ζενίθ της Ελληνικής επικράτειας, που επίσης έχει χαρακτηριστεί και ως ο Παρθενώνας της Ελληνικής Φύσης, στέκει αγέρωχος εδώ και χιλιάδες χρόνια πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος.
Γνωστός ανά τον κόσμο για τη μυθολογική του διάσταση, ο Όλυμπος αποτέλεσε διαχρονικά το κρησφύγετο, πολλών ανήσυχων πνευμάτων, είτε αυτά είχαν Θεϊκή είτε ανθρώπινη μορφή.
Οι πράξεις της ανθρώπινης συμβίωσης με το άγριο του τοπίο άφησαν πίσω τους πλήθος αρχαιολογικών, θρησκευτικών, καλλιτεχνικών και ορειβατικών μύθων και ιστοριών, ενώ η αναζήτηση και η εξερεύνηση των φυσικών του πόρων έφεραν στο φως σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι παγετώνες και τα αιώνια χιόνια που πιθανόν να έκαναν τον Όμηρο πριν από 2.800 χρόνια να τον ονομάσει Ολολαμπή και Ολόλαμπρο μεταξύ άλλων, τείνουν να εξαφανιστούν, δείχνοντας την ευαισθησία του ορεινού γίγαντα στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις κλιματικές αλλαγές, με άμεσες προεκτάσεις στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού των Παρ ολύμπιων περιοχών.
Ένα ταξίδι από την ανάδυση του Ολύμπου στον ουρανό, μέχρι τον ενθρονισμό των Θεών, την έλευση των Θνητών και τη σύγχρονη συμβίωση των τελευταίων με το φυσικό περιβάλλον».

Μιχάλης Στύλλας


Στα πλαίσια της διάλεξης το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο 18:00-19:00.

Είσοδος ελεύθερη
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.