Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ζητούν με κοινή επιστολή τους ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων) προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους, η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους οι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες ξεκινούν με το κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.
Όπως επεσήμανε χθες η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο ΠΑΣΥΒΝ  η σχετική διάταξη για την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, έγινε χωρίς να προηγηθεί διάλογος και με αυθαίρετο τρόπο έχει συμπεριληφθεί στο Nομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Στην ανακοίνωση τους για τα αδιέξοδα της νομοθετικής παρέμβασης σημειώνουν: 
Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών που λειτουργούν μέχρι σήμερα υποδειγματικά. Οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους.
Οι συνέπειες της ψήφισης μιας τέτοιας διάταξης, στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών και στη λειτουργία των δημοτικών δομών θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και θα δημιουργηθούν αδιέξοδα.
Ειδικότερα στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις:
1ον. Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.
2ον. Θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
3ον. Στους χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.
4ον. Σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα , δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).
Η αντίδραση της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων
Κλείνουν οι Παιδικοί Σταθμοί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.
ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ, διαμορφώνουν κοινό μέτωπο και αντιδρούν δυναμικά. Εκτός από το αίτημα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό προχωρούν και σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου δε θα λειτουργήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιπλέον στις 10 το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι όχι μόνο «η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται δεν εξυπηρετεί κανέναν», αλλά αντίθετα προκαλεί σημαντικά προβλήματα.

· Δεν εξυπηρετεί καταρχήν τους γονείς και τα τετράχρονα παιδιά, τα οποία καλούνται να υποστούν πειραματικές διαδικασίες ένταξης σε ένα μοντέλο που δεν υφίσταται σε καμία αναπτυγμένη χώρα του κόσμου.

· Δεν εξυπηρετεί την Κυβέρνηση, γιατί θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ελλείψεων αυτών, που ακόμη και ο κ. Γαβρόγλου παραδέχεται ότι υπάρχουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

· Δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης. Απαξιώνεται ένα μοντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.

· Περιστέλλονται και καταργούνται τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών) που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός τους ρόλος.

· Δεν θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, λογοθεραπευτή κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους.

Αναιρούνται δεσμεύσεις που είχαν δοθεί πρόσφατα

Η νομοθετική διάταξη εντάχθηκε στο νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι:

· Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσωπικά είχε δεσμευτεί στις 9.5.2017, ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν οι ίδιοι τη δομή (παιδικοί σταθμοί ή νηπιαγωγεία) που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

· Ο κ. Κ. Γαβρόγλου στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 29/5/2017 στο Υπουργείο Εσωτερικών ενώπιον των Υπουργών κ. Σκουρλέτη, κ. Φωτίου, παρουσία της ΚΕΔΕ, της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., της ΔΟΕ, του ΠΑΣΥΒΝ, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση εάν πρώτα δεν εξαντληθεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κάτι που φυσικά δεν έγινε.

· Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργείται και υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία να υπάρξει κοινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Γ. Πατούλης: Δε θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Με αφορμή τις σχετικές εξελίξεις ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «η νομοθετική διάταξη που επιχειρεί να περάσει το Υπουργείο Παιδείας τορπιλίζει την ομαλή λειτουργία 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και παιδιά. Ανατρέπει τις ζωές και την καθημερινότητά τους».
«Ταυτόχρονα ο παιδαγωγικός τους ρόλος των εργαζομένων στις δομές υποβαθμίζεται και τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς»
«Δε θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.