Σε ειδική συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και ώρα 18.00, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στους Ν. Επιβάτες, η παρουσίαση του Απολογισμού πεπραγμένων για το έτος 2017 της Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού από το Δήμαρχο, κ. Γιάννη Μαυρομάτη.

Παρουσία δημοτικών και τοπικών συμβούλων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και δημοτών, ο κ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων της Διοίκησης σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της, καθώς και σε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες, κατά την περίοδο του Ιανουαρίου 2017 – Δεκεμβρίου 2017, μια χρονιά σκληρής και συντονισμένης δουλειάς,  μια χρονιά έργων, υποδομών και ανάπτυξης, μια χρονιά εξυγίανσης.

Με σαφή προσανατολισμό στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των δημοτών, στην ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην ορθολογική οικονομική διαχείριση, στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο κ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στους άξονες της πολιτικής του, παρουσιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία των δράσεων καθενός εξ’ αυτών.

Απώτερη πολιτικά, αλλά πάνω απ’ όλα ανθρωπιστικά, επιδίωξη αποτελεί η ευημερία των πολιτών, που μεταφράστηκε κατά τη διάρκεια του 2017 με μια σειρά δράσεων και έργων, πολλά εκ των οποίων εντάχθηκαν σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Για τη σπουδαιότητα της εύρεσης πόρων και χρηματοδοτικών κονδυλίων, ο Δήμαρχος, κ. Μαυρομάτης, δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι αποτελεί πλέον μονόδρομο στην επίτευξη αναπτυξιακών στόχων προς όφελος των πολιτών, καθώς η περίοδος οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα, είναι αισθητή και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στα πλαίσια της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας» με 184 και 68 ωφελούμενους αντίστοιχα, αντικατοπτρίζουν την πολιτική γραμμή της Διοικητικής αρχής σε σχέση με τον άνθρωπο και για τα οποία, επετεύχθη επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 285.161,29 ευρώ.

Στα άλλα σημαντικά προγράμματα περιλαμβάνεται η «Ενίσχυση Άπορων Οικογενειών», οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ και τα ΚΑΠΗ, στα οποία πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι, διοργανώθηκαν ομιλίες και εκδρομές, αλλά και πληθώρα εκδηλώσεων εποχιακού, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα.

Δομές υψίστης σημασίας με σπουδαία προσφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις οποίες στήριξε σθεναρά η Διεύθυνση του Δήμου, αποτελούν το Κοινωνικό Φαρμακείο με 75 μόνιμους δικαιούχους και άλλους 100 κατ’ εξαίρεση, το Κοινωνικό Παντοπωλείο με 672 ωφελούμενους και το Κοινωνικό Εστιατόριο & Συσσίτιο, που στήριξε 100 οικογένειες και τα οποία έλαβαν 3ετή χρηματοδότηση, που αγγίζει τα 341.640,00 ευρώ. Τέλος, το Κοινωνικό Φροντιστήριο συνεχίστηκε για 4η χρονιά με 80 συμμετοχές.

Δράσεις και έργα πραγματοποιήθηκαν και για την ενίσχυση των παροχών που αφορούν στην υγεία των πολιτών. Συνοπτικά, αναφέρονται, η ίδρυση και στέγαση του ΚΕΠ Υγείας, τα πολλά προγράμματα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής για παιδιά και ενήλικες που υλοποιήθηκαν, το πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας «Ρώτα από κοντά» σε συνεργασία με το Κ.Υ. Ν. Μηχανιώνας, καθώς και οι υπηρεσίες, που προσέφερε η δομή του Κοινωνικού Ιατρείου, με ενδεικτικά, τις δωρεάν εξετάσεις σπειρογραφήματος πνευμόνων και τις δωρεάν μετρήσεις οστικής μάζας (οστεοπόρωση) για γυναίκες άνω των 45, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 200 γυναίκες.

Σε συνέχεια των προηγούμενων και με το βλέμμα και πάλι στραμμένο στον άνθρωπο και στην κοινωνική του προστασία, ο κ. Μαυρομάτης, επεσήμανε μια σειρά μέτρων, που στόχο είχαν την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, αλλά και του συνόλου αυτών. Μέσα σε αυτά η παράταση του προγράμματος «Στέγαση και επανένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων» με τη στέγαση 4ων ατόμων, η μείωση των τελών καθαριότητας και ύδρευσης, η κατά 50 % μείωση των δημοτικών τελών των πολύτεκνων οικογενειών και των μακροχρόνια ανέργων, η μείωση της οικονομικής εισφοράς (τροφείων) για τους Παιδικούς Σταθμούς των γονέων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και οι οικονομικές ελαφρύνσεις των ΑμΕΑ , χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, και στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Παιδείας και του Πολιτισμού, με την υλοποίηση πληθώρας δράσεων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και προγραμμάτων.

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της Δημοτικής αρχής μεταφράστηκε με την συνολική κινητοποίησή της αναφορικά, αρχικά, με την καθαριότητα και την ανακύκλωση του Δήμου. Η συστηματική καθαριότητα και αποκατάσταση των ακτών, η προμήθεια 860 νέων κάδων απορριμμάτων, η ολοκλήρωση της μελέτης και του διαγωνισμού για την προμήθεια 5 μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, αλλά και η σύμβαση με εταιρείες ανακύκλωσης-αξιοποίησης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων, με την εγκατάσταση 44 κάδων και ειδική συμφωνία σύμφωνα με την οποία, μέρος των συλλεχθέντων να διατίθεται σε οικονομικά ευπαθείς συνδημότες και συλλογής αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, φανερώνει τους άξονες πολιτικής για το Περιβάλλον.

Αναδείχθηκε επίσης, η συμμετοχή του Δήμου σε πιλοτικά προγράμματα ξεχωριστής ανακύκλωσης έντυπου υλικού με την εγκατάσταση 40 κάδων και ξεχωριστά γυάλινων συσκευασιών με 45 κώδωνες συλλογής, ενώ εγκρίθηκε και η συμμετοχή του Δήμου Θερμαϊκού στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας «INTEREG IPA GREECE» και ακρωνύμιο «BIOREAL», που αποβλέπει στη μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων με την κομποστοποίησή τους. Στόχος του η βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής. Τέλος, ελπιδοφόρο είναι το έργο προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου LED για εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας ενέργειας, με στόχο τον εξοπλισμό όλης της επικράτειας του Δήμου Θερμαϊκού, συνολικού προϋπολογισμού 3.632.828,00 ευρώ

Η Παιδεία από την άλλη μεριά, ενισχύθηκε με δράσεις, όπως η ένταξη των σχολικών μονάδων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Θερμαϊκού στο πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων με παροχή 1200 γευμάτων, η δημιουργία ομάδας γονέων «Εμείς και τα παιδιά μας», οι δράσεις ευαισθητοποίησης για επίκαιρα ζητήματα, που απασχολούν γονείς και παιδιά, το Κοινωνικό Φροντιστήριο με 80 συμμετοχές όπως προαναφέρθηκε και το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο με 87 δημότες να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα.

Κάποιες ακόμα, σπουδαίας σημασίας, είναι και τα έργα, που αφορούν στην αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, με συντηρήσεις, αποκαταστάσεις και επισκευές κτιρίων προϋπολογισμού 190.800,00 ευρώ, αύλειων χώρων, με εγκαταστάσεις κλιματιστικών και συστημάτων συναγερμού, καθώς και προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αλλά κυρίως τα έργα κατασκευής σχολείων. Σε αυτά εντάσσονται  η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας, δυναμικότητας 300 μαθητών και προϋπολογισμού 4.502.187,67 ευρώ, η αποπεράτωση του 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας, προϋπολογισμού 590.000 ευρώ και η έγκριση του 1ου Ειδικού Σχολείου Κερασιάς, προϋπολογισμού 101.301,28 ευρώ.  

Η διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων, φεστιβάλ, τουρνουά και ημερίδων για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των πολιτών, τα 80 προγράμματα μαζικού αθλητισμού με ένα σύνολο 1479 μελών, η παραχώρηση αγροτεμαχίου στην Επανομή για κατασκευή πίστα στίβου motocross και η επιχορήγηση όλων των αθλητικών συλλόγων, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και την προμήθεια εξοπλισμού γηπέδων και αθλητικών χώρων, χαρτογραφούν το κομμάτι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Σε αυτό το σημείο επισημάνθηκε και η πρόβλεψη για εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων του Αγγελοχωρίου, μεγάλης πολιτιστικής και εν δυνάμει, τουριστικής αξίας.

Την περίοδος Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 ιδιαίτερο βάρος δόθηκε, ωστόσο, σύμφωνα με το Δήμαρχο, κ. Μαυρομάτη, στα έργα και τις μελέτες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Αποκαταστάσεις της οδοποιίας, από ζημιές που δημιουργήθηκαν, εξαιτίας της θεομηνίας του Σεπτέμβρη του 2016, ασφαλτοστρώσεις, εξωραϊσμοί δημόσιων χώρων, αναβαθμίσεις, συντηρήσεις και αναπλάσεις αποτελούν μερικά μόνο από τα υλοποιημένα έργα.

Σπουδαίο επίτευγμα αποτέλεσε, η έγκριση στο ΕΣΠΑ της πολυπόθητης Ανάπλασης της Παραλιακής ζώνης του Οικισμού της Αγ. Τριάδας, ένα έργο πνοής, άξιο να συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική εκτόξευση της περιοχής, προϋπολογισμού 2.416.577,97 ευρώ. Επίσης υπεβλήθη, από την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, ο φάκελος στο ΕΣΠΑ για την ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας από το Γήπεδο Επανομής μέχρι την είσοδο του Σχολείου Φύσης Τριλόφου, προϋπολογισμού 681.784,00 ευρώ και της βιοκλιματικής αναβάθμισης της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης της Ν. Μηχανιώνας προϋπολογισμού 634.799,00 ευρώ. Ο προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αλιευτικού Καταφυγίου στους Ν. Επιβάτες άγγιξε τα 309.298,00 ευρώ.

Ήδη η Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών έκανε τη δημοπράτηση δύο μεγάλων έργων στο Μεσημέρι, του έργου της αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, που χρηματοδοτείται από το  ΕΣΠΑ και προϋπολογίζεται στα 491.999,82 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και αυτό της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 970.000,00 ευρώ, ποσό το οποίο θα καλυφθεί από τη ΔΕΥΑΘ. Ας σημειωθεί εδώ, ότι έχει ορισθεί ήδη εργολάβος. Με στόχο, όμως την ανάπτυξη και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης μορφωμένων αποφοίτων πραγματοποιήθηκε και η ένταξη στο INTERREG IPA GREECE με τίτλο έργου : « Increase Innovative Business in Sea, Environment & Agriculture and IT», ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 351.942,75 ευρώ.

Τέλος, η οριοθέτηση των 14 ρεμάτων του Δήμου Θερμαϊκού, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνολική και επαρκή αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου, αλλά και προσωπικός αγώνας του κ. Μαυρομάτη, αποτέλεσε ίσως μια από τις μεγαλύτερες επιτεύξεις της χρονιάς που πέρασε. Αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη, κατατίθεται ο φάκελος τις επόμενες μέρες για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 7.250.000,00 ευρώ.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το Δήμαρχο Θερμαϊκού να ευχαριστεί συνεργάτες, υπαλλήλους του Δήμου και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία βελτίωσης των παροχών και υπηρεσιών του Δήμου και δίνοντας την υπόσχεση, η εντατικοποίηση των προσπαθειών για υποδειγματική διαχείριση, για ακόμα περισσότερους αναπτυξιακούς στόχους και για εκτενέστερη άσκηση ανθρωπιστικής πολιτικής, να συνεχιστούν και το 2018.  
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.