Την ορθή λειτουργία τεσσάρων (4) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Θερμαϊκού πιστοποίησαν οι ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία, στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2018, με στόχο να διαπιστωθεί η τήρηση όλων των απαραίτητων προδιαγραφών.

Μετά τις επισκέψεις που διενεργήθηκαν, επιβεβαιώθηκε η καλή λειτουργία των Κέντρων ως προς την οργάνωση, την καθαριότητα, τους άνετους χώρους, τις πολλές ειδικότητες και τα πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα απασχόλησης των παιδιών.

Ο αριθμός των ΚΔΑΠ του Δήμου Θερμαϊκού, από το Σεπτέμβριο του 2014, που η σημερινή Διοίκηση, με Δήμαρχο τον κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ανέλαβε θητεία, έχει ανέλθει στα εννέα (9) με την ίδρυση επτά (7) νέων, για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της περιοχής. Τρεις (3) δομές εξυπηρετούν την περιοχή της Ν. Μηχανιώνας, από δύο (2) τις περιοχές της Επανομής και της Περαίας και από ένα (1) της Κερασιάς και του Μεσημερίου.

Πέντε (5) εξ αυτών, συγκεκριμένα τα ΚΔΑΠ Περαίας, Κερασιάς, Επανομής, Μεσημερίου και Ν. Μηχανιώνας, διαχειρίζεται το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. Θερμαϊκού, με 220 περίπου παιδιά να φιλοξενούνται δωρεάν κατά την περίοδο 2017 - 2018 και με την επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ να αγγίζει τα 290.000,00 ευρώ.

Άλλα τέσσερα (4) Κέντρα λειτουργεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.) και συγκεκριμένα, το ΚΔΑΠ Κάτω Περαίας «ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΑ», Επανομής και Μηχανιώνας, τα οποία εξυπηρετούν σε κάθε μία από τις δύο βάρδιές τους 187, 38 και 15 παιδιά αντίστοιχα και τέλος, η «ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ», που επίσης εδράζεται στην περιοχή της Ν. Μηχανιώνας και είναι δυναμικότητας 20 παιδιών, λειτουργώντας μία βάρδια.

Σκοπός των δομών είναι η απασχόληση των παιδιών, εκτός σχολικού ωραρίου και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, με την ατομική - οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων και κυρίως της μητέρας, μέσω της ουσιαστικής στήριξη, προσβλέποντας σε αύξηση της απασχόλησης και διατήρησης των θέσεων εργασίας των ωφελούμενων γυναικών, καθώς και στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών.

Το πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα, ενώ οι δράσεις και τα εργαστήρια που διοργανώνονται είναι προσανατολισμένα στα ενδιαφέροντα των παιδιών και προσαρμοσμένα κάθε φορά στο μαθησιακό και ηλικιακό τους επίπεδο.

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου περιλαμβάνουν τη δημιουργική απασχόληση, την προετοιμασία των μαθητών στα μαθήματα του σχολείου, την υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας και άθλησης ( μουσικοκινητική, εικαστική και θεατρική έκφραση ), την πραγματοποίηση μαθημάτων πληροφορικής και λοιπών δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν να απασχολήσουν τα παιδιά, εξασφαλίζοντας την απερίσπαστη εργασία των γονέων.

Λειτουργούν τμήματα - με τις αντίστοιχες ειδικότητες εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικού – σχολικής μελέτης, δράσεις φιλαναγνωσίας, εικαστικών, μουσικής προπαιδείας και χορωδίας, θεατρικού παιχνιδιού, εκμάθησης H/Y και σκακιού, αρχές Ρομποτικής και Μηχανικής, ενώ στις εικαστικές δραστηριότητες των ΚΔΑΠ εντάσσονται η ζωγραφική, η χαρακτική, η μικρογλυπτική, οι κατασκευές, το κολάζ και τα κόμικς, για τα οποία υπάρχουν διαφορετικά τμήματα ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

Παράλληλα, πραγματοποιείται πληθώρα εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών δραστηριότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των παιδιών σε θέματα της καθημερινότητας, της τέχνης, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, των φυσικών επιστημών και άλλων θεμάτων, ενώ παρέχεται και μέριμνα για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη τους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και συμβουλευτική ενημέρωση της οικογένειας.

Με αφορμή τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα ΚΔΑΠ του Δήμου, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε : «Μέριμνά μας, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, το 2014, πέρα των υπολοίπων, ήταν και η εξασφάλιση της συνέχειας του θεσμού των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, η ανάπτυξή του με την ίδρυση νέων – κάτι που επιτύχαμε με τη δημιουργία επτά (7) καινούργιων - και φυσικά, η άψογη λειτουργία τους. Η αξία και χρησιμότητα του κοινωφελούς αυτού προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητη και αναγνωρίζοντας αυτό, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά, για να προσφέρουμε τα μέγιστα και στα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές, αλλά και στους γονείς. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν αποδεικνύουν, ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο.»
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.