Δεκτή πλειοψηφικά, με τις δύο ωστόσο παρατάξεις, ΘΕΡΜΑγΙΚΟΣ και Συμπολιτεία Θερμαϊκού, εκ των τριών της αντιπολίτευσης να μην την ψηφίζουν,  έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού στην τελευταία συνεδρίασή του, η εισήγηση για υλοποίηση και υποβολή πρότασης χρηματοδότησης μελέτης, που συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος του Δήμου, για την «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος – τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του δικτύου ύδρευσης των Δ.Κ. Περαίας και Νέων Επιβατών της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού».
Με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Θερμαϊκού αιτείται τη χρηματοδότηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου, που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας  ΑΞ06 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του ΕΣΠΑ 2014-2020, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.997.700,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% (479.448,00 ευρώ) και στόχο έχει τη μέγιστη αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού και τη μείωση απωλειών του δικτύου ύδρευσης, με το σωστό χειρισμό λειτουργίας των αντλιών και γεωτρήσεων, καθώς και τη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.
Προγραμματική σύμβαση θα συναφθεί μεταξύ του Δήμου Θερμαϊκού και της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται ο Δήμος, λόγω της διαχειριστικής ικανότητας, που όπως έχει ήδη εκτιμηθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, διαθέτει.
Η σημασία του εν λόγω έργου γίνεται εύκολα κατανοητή, αν αναλογισθεί κανείς, ότι με την τηλεδιαχείριση επιτυγχάνεται η καταγραφή με νέα δεδομένα και ο έλεγχος των υδάτων και των ποσοτήτων νερού που καταναλώνεται, οι απώλειες, οι υδροκλοπές, ενώ οι βλάβες εντοπίζονται αμέσως από το σύστημα, ακολουθεί η άμεση επιδιόρθωσή τους και κατ’ επέκταση, ελαττώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος αποκατάστασής τους, αλλά και η ποσότητα του νερού που θα χαθεί.
«Η αύξηση του πληθυσμού των Δ.Κ. της Περαίας και των Ν. Επιβατών, κυρίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, με την έλευση μεγάλου αριθμού τουριστών και επισκεπτών, παρά τα οφέλη που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, δημιουργεί και δυσκολίες στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων. Αυτές τις δυσκολίες έρχεται να επιλύσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο συμβάλλει στη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, στη βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας του υδατικού αποθέματος, με την ταυτόχρονη μείωση των διαρροών.  Με απλά λόγια, επιτυγχάνεται η ομαλή και ποιοτική υδροδότηση σε 24ωρη βάση, η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους και η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Αυτά μεταφράζονται αυτόματα σε προάσπιση της υγείας των δημοτών, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του νερού και σε οικονομικά κέρδη για το Δήμο μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.


Σχόλιο ακτιβιστή:

Δεν γνωρίζουμε (δεν παρακολουθήσαμε την σχετική συνεδρίαση) τους λόγους για τους οποίους οι παρατάξεις Θερμαγικός και Συμπολιτεία στάθηκαν αρνητικά και δεν συναίνεσαν στην εγκατάσταση του συστήματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης σε ένα κομμάτι του (Περαία - Ν. Επιβάτες). Εξ όσων πληροφορηθήκαμε με ένα γκουγκλάρισμα στο διαδίκτυο πάμπολλοι δήμοι έχουν εγκαταστήσει ανάλογα συστήματα με συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ.
Αυτό που θα έπρεπε ήδη από το 2010 να είχε εγκατασταθεί στον Θερμαϊκό, άλλοι μικρότεροι δήμοι εγκατέστησαν και λειτουργεί με επιτυχία από τότε.
Κάλλιο αργά λοιπόν, έστω και με διαφωνίες.
Καλό θα ήταν όμως να γνωρίσουμε τις ενστάσεις της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.