Η Άντα Τσεσμελή Edwards βιοχημικός, θεατρική συγγραφέας, απόφοιτος του πανεπιστημίου Kings London θα χρησιμοποιήσει τον Ερωτόκριτο του Δημήτρη Μαραμή ως αντικείμενο μελέτης για την διπλωματική της εργασία "Biochemical correlates of Brain patterns in Arts - Drama and Imagination" (Βιοχημικές συσχετίσεις των μοτίβων του εγκεφάλου στις τέχνες - Μουσική, Δράμα και Φαντασία) στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της.
“ Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά μας καθορίζεται και ρυθμίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη βιοχημεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματός. Όταν ακούμε μουσική, διαβάζουμε ένα βιβλίο η  βλέπουμε μια θεατρική παράσταση ο υποθάλαμος του εγκεφάλου προκαλεί την αποδέσμευση μιας ποσότητας ορμονών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πτώση της διάθεσης, έλλειψη ενδιαφέροντος, ευδιαθεσία, ερωτισμό, νοσταλγία  κ.α.
Επέλεξα να στηρίξω την έρευνα μου επάνω στον μελοποιημένο Ερωτόκριτο του Δ. Μαραμή διότι ο εγκέφαλος συλλέγει τις ηχητικές πληροφορίες πιο ευχάριστα όταν έχουν μελωδικό χαρακτήρα. Εξελικτικά, ο εγκέφαλος έχει μάθει να αφομοιώνει καλύτερα τις ηχητικές πληροφορίες Έτσι συνδυάζει τη συρροή ηχητικών πληροφοριών με την ταυτόχρονη διανομή τους στα κέντρα του, προκαλώντας ανάλογη επεξεργασία και τη δημιουργία ποικίλων συναισθημάτων.  Επίσης επέλεξα για προσωπικούς λόγους το λιμπρέτο του Β. Κορνάρου αποτελούμενος από 10.012  ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην κρητική διάλεκτο και την εμπνευσμένη μουσική του Δ. Μαραμή διότι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να παρουσιάσω σε ακαδημαϊκό επίπεδο σε αγγλόφωνους συναδέλφους και ακαδημαϊκούς  δυο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες. Είναι πραγματικά ασύλληπτο το impact που έχει η Τέχνη στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Χιλιάδες  νευρικοί συνδυασμοί και διάφορα νευρωνικά τόξα αλληλοεπηρεάζονται, προκειμένου να προκύψει η λειτουργία του λόγου και της γραφής με αποτέλεσμα να ξυπνούν συναισθήματα, μνήμες και δημιουργία.
Ας  παρακολουθήσουμε ένα απόσπασμα από την παρουσίαση του Ερωτόκριτου του Δημήτρη Μαραμή, στη Βέροια:

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.